Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Εντοπίστηκαν βιο-υπογραφές της ζωής στην Αφροδίτη

Ενδιαφέροντα ευρήματα που ενισχύουν το κατοικήσιμο παρελθόν του γειτονικού πλανήτη

Αρκετά ζεστή για να λιώσει μέταλλο και με μια πυκνή ατμόσφαιρα που δημιουργεί ένα απόλυτα τοξικό περιβάλλον η Αφροδίτη κατατάσσεται μεταξύ των πιο εχθρικών τοποθεσιών για τη ζωή στο ηλιακό μας σύστημα. Όμως σε συνέδριο αστρονομία που διεξάγεται στο Χαλ της Βρετανίας δύο ερευνητικές ομάδες παρουσίασαν ευρήματα της παρουσίας δύο στοιχείων που τοποθετούνται στην κατηγορία εκείνων που ονομάζονται «βιο-υπογραφές» και συνδέονται με την ύπαρξη ζωής όπως τουλάχιστον εμείς την γνωρίζουμε.

Η πρώτη έρευνα εντόπισε φωσφίνη η παρουσία της οποίας στην Αφροδίτη έχει προταθεί κα στο παρελθόν αλλά έχει αμφισβητηθεί έντονα. Η φωσφίνη σχετίζεται με αναερόβια συστήματα στη Γη που μπορεί να δείχνουν ύπαρξη ζωής σε εξωπλανήτες. Η δεύτερη έρευνα ανίχνευσε αμμωνία η οποία στη Γη παράγεται κυρίως από βιολογική δραστηριότητα αλλά και βιομηχανικές διεργασίες και της οποίας η παρουσία στην Αφροδίτη σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα από γνωστά ατμοσφαιρικά ή γεωλογικά φαινόμενα.

Τα ευρήματα

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία η Αφροδίτη ήταν στο μακρινό παρελθόν ένα πλανήτης με συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης και πιθανώς να εμφανίστηκε και να άκμασε τότε η ζωή εκεί με τις βιο-υπογραφές της ζωής του πλανήτη να διατηρούνται μέχρι σήμερα σε θύλακες της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης.

«Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι αν η Αφροδίτη περνούσε από μια ζεστή, υγρή φάση στο παρελθόν, τότε, καθώς ξεκίνησε η υπερθέρμανση του πλανήτη η ζωή εξελίχθηκε για να επιβιώσει στη μοναδική θέση που της είχε απομείνει τα νέφη. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι όταν η ατμόσφαιρα λούζεται από το φως του Ήλιου, η φωσφίνη καταστρέφεται. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχει φωσφίνη στην Αφροδίτη. Δεν ξέρουμε τι την παράγει. Μπορεί να είναι χημεία που δεν καταλαβαίνουμε ή πιθανώς η ζωή» ανέφερε στο συνέδριο ο Δρ. Ντέιβ Κλέμεντς αστροφυσικός στο Imperial College του Λονδίνου επικεφαλής της μιας ερευνητικής ομάδας η οποία χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο James Clerk Maxwell στη Χαβάη για να κάνει τις παρατηρήσεις και να συλλέξει ατμοσφαιρικά δεδομένα από την Αφροδίτη.

Η επιφάνεια της Αφροδίτης φτάνει περίπου στους 450 C, αρκετά ζεστή για να λιώσει μόλυβδος και ψευδάργυρο, η ατμοσφαιρική πίεση είναι 90 φορές μεγαλύτερη από την επιφάνεια της Γης και υπάρχουν σύννεφα θειικού οξέος. Αλλά περίπου 50 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια, η θερμοκρασία και η πίεση είναι πιο κοντά στις συνθήκες στη Γη και δυνητικά σχεδόν επιβιώσιμες για πολύ ανθεκτικά μικρόβια.

Στη Γη, η αέρια φωσφίνη παράγεται από μικρόβια σε περιβάλλοντα που λιμοκτονούν από οξυγόνο, όπως έντερα ασβού και κόπρανα πιγκουίνων. Άλλες πηγές, όπως η ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν θεωρούνται πηγές ικανές να παράξουν και να διατηρήσουν φωσφίνη με αποτέλεσμα στους βραχώδεις πλανήτες η φωσφίνη να θεωρείται δείκτης ζωής.

Naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button