Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Σαν Σήμερα

Εμβατήριο Ράκοτσι

Το Εμβατήριο Ράκοτσι (Rákóczi-indulóRákóczi Marsch) γράφτηκε αρχικά ως τραγούδι (Rákóczi-nóta) για να θρηνήσει την καταπίεση των Μαγυάρων από τους Αψβούργους και να καλέσει τον ούγγρο ευγενή Φέρεντς Ράκοτσι να απελευθερώσει την Ουγγαρία από τον Αυστριακό ζυγό. Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, γράφτηκε από κάποιον ανώνυμο ούγγρο γύρω στο 1730 και ήταν το αγαπημένο τραγούδι του Ράκοτσι, ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή από έναν ξεχασμένο σήμερα ούγγρο συνθέτη, τον Μίκαελ Μπάρμα. Ο Φέρεντς Ράκοτσι (1676-1735) ηγήθηκε της αποτυχημένης εξέγερσης των Ούγγρων κατά των Αυστριακών (1703-1711) και σήμερα θεωρείται εθνικός ήρωας της Ουγγαρίας.

Στις αρχές του 19ου αιώνα ο διακεκριμένος τσιγγάνος βιολονίστας Γιάνος Μπίχαρι (1764-1827) παρουσίασε μια ορχηστρική εκδοχή του τραγουδιού, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για συνθέτες, όπως ο Μπερλιόζ και ο Λιστ. Ο γάλλος συνθέτης Εκτόρ Μπερλιόζ (1803-1869) ενσωμάτωσε το Εμβατήριο Ράκοτσι στο χορωδιακό Η καταδίκη του Φάουστ και η πρώτη ανεπίσημη παρουσίαση του έργου στην Πέστη, στις 15 Φεβρουαρίου 1846, σημείωσε «εκκωφαντική επιτυχία», όπως αναφέρει ο Μπερλιόζ στα απομνημονεύματά του.

Το 1853 ο σπουδαίος ούγγρος πιανίστας και συνθέτης Φραντς Λιστ χρησιμοποίησε το Εμβατήριο Ράκοτσι ως πηγή έμπνευσης για το έργο του Ουγγρική Ραψωδία αρ. 15(αρ. καταλόγου S. 244/15), που γράφτηκε στον απόηχο μιας ακόμη αποτυχημένης ουγγρικής εξέγερσης το 1848. Ο Λιστ (1811-1886), παρότι κοσμοπολίτης, υπήρξε φλογερός πατριώτης και υπέρμαχος της ουγγρικής ανεξαρτησίας από την Αυστρία των Αψβούργων, αλλά πίστευε ότι αυτή έπρεπε να κατακτηθεί με τη βοήθεια των νόμων και όχι των όπλων. Οι 19 Ουγγρικές Ραψωδίες για πιάνο αποτελούν τη δική του συνεισφορά στη γνωριμία του ευρωπαϊκού κοινού με τη λαϊκή μουσική της πατρίδας του και κυρίως την τσιγγάνικη.

Στις 17 Αυγούστου 1875 ο Λιστ παρουσίασε στην Πέστη την ορχηστρική εκδοχή της Ουγγρικής Ραψωδίας αρ. 15 ως Εμβατήριο Ράκοτσι (αρ. καταλόγου S117), που είναι ένα από τα δημοφιλέστερα έργα της κλασικής μουσικής. Τη δική του συνεισφορά στο Εμβατήριο Ράκοτσι κατέθεσε ο διακεκριμένος αμερικανο-ουκρανός πιανίστας Βλαντιμίρ Χόροβιτς (1903-1989), με στοιχεία τόσο από την εκδοχή του Μπερλιόζ, όσο και του Λιστ. Σήμερα, το Εμβατήριο Ράκοτσι ανακρούεται κατά τη διάρκεια των επίσημων τελετών και των στρατιωτικών παρελάσεων στην Ουγγαρία και συμπεριλαμβάνεται στο ρεπερτόριο των γαμήλιων πανηγυριών στη χώρα των Μαγυάρων.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button