Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ελληνάκια και προσφυγάκια έβαλαν γκολ στον… ρατσισμό! [ΒΙΝΤΕΟ]

Η Σχολή του Ολυμπιακού στην Ελευσίνα και τα προσφυγόπουλα του Κέντρου Φιλοξενίας έπαιξαν ποδόσφαιρο και έστειλαν μηνύματα…. Μιλάει στο Κόκκινο ο αλληλέγγυος καθηγητής Χρήστος Χρηστάκης και τονίζει πως πρέπει μετά τα… γκολ να λυθεί το θέμα της μετακίνησης των προσφύγων πριν θρηνήσουμε θύματα.

Ο καθηγητής Χρήστος Χρηστάκης, μέλος των αλληλέγγυων πολιτών της Ελευσίνας για τους πρόσφυγες, συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία που ελήφθη για το φιλικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι ανάμεσα στην σχολή του Ολυμπιακού που εδρεύει στην πόλη και ομάδα από προσφυγόπουλα. Μιλώντας στον 105.5 στο Κόκκινο και την εκπομπή «Τα παιδιά του Ντιέγκο» με την Αλέκα Ζουμή και τον Διονύση Ελευθεράτο αναφέρθηκε στις συγκινητικές στιγμές ενθουσιασμού των παιδιών αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που διαμένουν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας, με κύριο αυτό της μετακίνησης.

«Από τον Ιούνιο που ήρθαν οι πρόσφυγες στην πόλη οι Αλληλέγγυοι πολίτες Ελευσίνας έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην πόλη μας να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες. Η δράση αυτή έγινε ύστερα από πρόταση της Σχολής του Ολυμπιακού της ακαδημίας, οι πρόσφυγες με το που το άκουσαν, οι νεαροί φίλοι μας ξεσηκώθηκαν και περίμεναν πολύ καιρό να λυθούν διάφορα γραφειοκρατικά ζητήματα προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη δράση. Το σημαντικότερο από αυτά ήταν η μετακίνηση, δεν υπάρχει τρόπος μετακίνησης καθώς το κέντρο φιλοξενίας βρίσκεται έξι χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Εδώ υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, το πρόβλημα της καθημερινής μετακίνησης των οικογενειών αυτών που γίνεται με ένα τρόπο που δεν μας τιμά. Είναι ντροπιαστικές οι εικόνες ομάδων προσφύγων, πολλές φορές γυναικόπαιδων, να πορεύονται στο οδόστρωμα σέρνοντας καροτσάκια νηπίων σε απόσταση αναπνοής από διερχόμενες νταλίκες.

Εχουμε τονίσει προς κάθε αρχή πως είναι θέμα χρόνου το αποτρόπαιο συμβάν και χαιρόμαστε που μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία να το τονίσουμε και από την συχνότητά σας. Το τελευταίο διάστημα είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι μπορεί να επιλυθεί το θέμα, έχουμε έρθει σε συνεννόηση και με την διοίκηση του ΟΑΣΑ, βοηθάει και η αντιπεριφέρεια, πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε. Προηγήθηκε και δική μας ανοιχτή επιστολή προς την περιφερειάρχη κ. Δούρου και θέλω να τονίσω πως μόνο η αιρετή περιφέρεια βοηθάει το Κέντρο φιλοξενίας στην Ελευσίνα. Δεν το βοηθούν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, δηλαδή οι δήμοι της περιοχής. Ο Δήμος Ελευσίνας μαζεύει μόνο τα απορρίμματα, οι άλλοι δήμοι έφεραν μία φορά τρόφιμα και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους», τόνισε αρχικά.


Συνεχίζοντας, πρόσθεσε: «Ο βασικός σκοπός ήταν να χαρούν αυτά τα παιδιά. Είναι κλεισμένα στο Κέντρο παρά τα διαλλείματα, παρά τις μικροεξόδους, από τον Ιούνιο. Θα μπορούσαν να πάρουν το λεωφορείο να πάνε στην πόλη. Δεν υπήρχαν αυτά και ακόμη δεν υπάρχουν εύκολα. Ο αριθμός των παιδιών διαφοροποιείται ανάλογα με τις ροές, είναι ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας, σήμερα μπορεί να έχουμε 200 άτομα, αύριο 220 ή μπορεί να μειωθεί ο αριθμός. Εχουμε χωρητικότητα γύρω στα 350 άτομα, πολλές φορές την έχουμε αγγίξει, ωστόσο, το κέντρο παρουσίαζε διάφορα προβλήματα στο επίπεδο των υποδομών, πιστεύουμε ότι η δράση μας, η πιεστική μας συμπεριφορά απέναντι σε όλες τις αρχές έχει φέρει τα ανάλογα αποτελέσματα, υπάρχει καλή συνεργασία με την διοίκηση του κέντρου που ανήκει στον στρατό, έχουν δρομολογηθεί τα βασικά, ωστόσο, δεν σταματάμε εδώ… Το πρόβλημα της μετακίνησης πρέπει να λυθεί… χθες. Να μη βγούμε μετά από ένα άσχημο συμβάν να μιλήσουμε για το ποιος φταίει.

Αυτός ο αγώνας της Τρίτης ήταν να χαρούν αποκλειστικά αυτά τα παιδιά και δεν χάρηκαν μόνο τα προσφυγόπουλα αλλά και τα παιδιά της Σχολής του Ολυμπιακού που είδαν μπροστά τους συνανθρώπους και όχι… τέρατα έτσι όπως τα παρουσιάζουν τα κανάλια. Είναι από 7 ετών έως 12-13. Η ομάδα που φτιάξαμε δεν ήταν ομοιογενής δυστυχώς, για να μπορέσουμε να συμπληρώσουμε ενδεκάδα χρησιμοποιήσαμε διάφορες ηλικίες που… απέκλιναν από τις ηλικίες των «αντιπάλων», ωστόσο, καταφέραμε και κερδίσαμε.

Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν τα παιδιά της σχολής του Ολυμπιακού υποδέχτηκαν στον αγωνιστικό χώρο χειροκροτώντας τα προσφυγόπουλα. Ενιωσαν πάρα πολύ αμήχανα, δεν περίμεναν τέτοια υποδοχή, αυτό αναπτέρωσε τις ελπίδες τους ότι και χωρίς προπονητή μπορεί να πάρουν το παιχνίδι. Τα παιδιά ήταν χαρούμενα, όταν επέστρεψαν στο κέντρο τους έγινε υποδοχή εντός εισαγωγικών ηρώων. Ηταν το πιο ωφέλιμο από όλα. Το βασικό ερώτημα ήταν εάν θα ξαναγίνει, αν θα πάμε σε άλλο γήπεδο, αν θα βγούμε από το κέντρο και άλλους αγώνες. Μια τέτοια αγωνία. Όμως από δω και πέρα η πρωτοβουλία μας εστιάζει στην εκπαίδευση των παιδιών, πιστεύουμε ότι σύντομα θα υπάρξει δομή δημοτικού και γυμνασίου για περίπου 15 άτομα ανά δομή, να ξεπεραστούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολιτεία έτσι ώστε να λειτουργήσει και νηπιαγωγείο στο εσωτερικό του κέντρου φιλοξενίας.

Πλέον, υπάρχουν και οι συνθήκες και το νομοθετικό πλαίσιο. Μπορούν αυτά τα παιδιά να περάσουν μερικές ώρες στο σχολείο και το θέλουν. Είχε ιδιαίτερη σημασία που λαμβάνει την πρωτοβουλία η ακαδημία του Ολυμπιακού  γι αυτό και την χαιρετίζουμε και θέλουμε να πολλαπλασιαστεί. Για φανταστείτε όμως να είχαν αναμειχθεί και οι δήμοι της περιοχής με διάφορες παροχές, η ζωή στο κέντρο θα ήταν καλύτερη. Δυστυχώς οι πρόσφυγες δεν είναι ψηφοφόροι, αν ψήφιζαν θα ήταν διαφορετική η πραγματικότητα.

Η ελληνική κοινωνία για πρώτη φορά βιώνει μια τέτοια μαζική είσοδο, όλοι ήταν απροετοίμαστοι, ακόμη και οι αλληλέγγυοι, τώρα τα μαθαίνουμε. Υπάρχουν αλληλέγγυοι που βρίσκονται στο κέντρο περισσότερο από ότι στο σπίτι τους. Η πολιτεία αυτό το πρόβλημα μπορεί να το λύσει. Το πρόβλημα της μετακίνησης πρέπει να λυθεί. Αν το γκολ των παιδιών φέρει αυτό το αποτέλεσμα θα είμαστε πανευτυχείς».

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button