Διαμαντοπούλου: Προέρχομαι από τον κεντροαριστερό χώρο αλλά σήμερα δεν υπάρχουν μοντέλα Αριστεράς και Δεξιάς
Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Δανίκα παραχώρησε η Πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου και υποψήφια για τη θέση τους επικεφαλής του ΟΟΣΑ.
Η συνέντευξη επικεντρώθηκε κυρίως στη διεκδίκηση της Ελλάδας για τη θέση στο ΟΟΣΑ αλλά και στην επιλογή που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσωπό της. Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια επιλογή εξωτερικής πολιτικής. Που σημαίνει ότι η χώρα για πρώτη φορά βγαίνει στο διεθνές πεδίο και διεκδικεί μια κορυφαία θέση παγκόσμιας ακτινοβολίας».
– Ας πούμε πως πολιτικά είμαι αναλφάβητος, γι’ αυτό θα ήθελα να μου εξηγήσετε εντελώς απλά τι ακριβώς είναι ο ΟΟΣΑ.
«Πρώτον, κανείς δεν είναι αγράμματος. Ολοι οι πολίτες γνωρίζουν και βιώνουν τα προβλήματά τους στον τόπο τους. Ξέρουν τι τους απασχολεί. Ξέρουν επίσης τα πρόσωπα που με τις επιλογές τους επηρεάζουν την καθημερινότητά τους».
– Τον ΟΟΣΑ όμως;
«Αρκεί να σας πω ότι τα social media, που πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις φορτώνονται με αρνητικά και θετικά σχόλια, κάπου έγραψαν κάτι που μοιάζει με ανέκδοτο: “Καλά όσα έκανε, θα τη βάλετε τώρα να χαλάσει και τα λεωφορεία;”! Δηλαδή μπερδέψανε τον ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών) με τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης)».
– Τα αρχικά τα ξέρουμε, το περιεχόμενο δεν ξέρουμε, κάτι περί εργαλειοθήκης έχουν πάρει τ’ αυτιά μας.
«Το 1948 που ξεκίνησε ονομαζόταν Οργανισμός Ευρωπαϊκής και Οικονομικής Ανάπτυξης. Με στόχο την οικονομική υποστήριξη χωρών της Δυτικής Ευρώπης καθώς και της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας. Να υποστηρίξει την αναδιάρθρωση των οικονομιών τους, ώστε στο τέλος αυτές οι χώρες να πατήσουν στα πόδια τους».
– Με εργαλείο το αμερικανικό Σχέδιο Μάρσαλ.
«Ακριβώς. Να μην κάνουν ό,τι θέλουν. Εχει σημασία αυτό. Το αρχικό κεντρικό επιτελείο που ονομάστηκε “ομάδα των σοφών”, αποτελούνταν από έναν Γάλλο, έναν Γερμανό, έναν Αμερικανό και τον δικό μας, τον Ξενοφώντα Ζολώτα. Αυτοί οι πατέρες του ΟΟΣΑ».
Το ψηφιακό σχολείο
– Οχι μόνο για την Ευρώπη.
«Οχι μόνο. Είναι και για την Ασία, για χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως το Μεξικό, η Κολομβία, αλλά και για τον Καναδά και την Αυστραλία. Σήμερα μετράει 37 σταθερά μέλη και 110 συνεργαζόμενες χώρες. Από τον ΟΟΣΑ διατυπώθηκε ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων. Οπως επίσης και το κυνήγι εναντίον των φορολογικών παραδείσων».
– Μεταρρυθμίσεις που αναγκάστηκαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν. Ακόμα και από την ταχαριστερή κυβέρνηση του Τσίπρα.
«Ειδικά με την κυβέρνηση Τσίπρα η συνεργασία ήταν πάρα πολύ σταθερή και δεμένη».
– Οι μεταρρυθμίσεις έγιναν;
«Εγιναν».
– Ολες; Μπας και έγιναν στα χαρτιά και έμειναν στα συρτάρια; Λόγω των γνωστών και σχεδόν άπειρων ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής κοινωνίας;
«Οι περισσότερες έγιναν».
– Οπως;
«Οπως η διαφάνεια, το άνοιγμα των αγορών, ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων. Αλλά και μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία».
– Στην Παιδεία; Ποιες μεταρρυθμίσεις;
«Τότε, ας πούμε, κάναμε το ψηφιακό σχολείο».
– Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επέλεξε ένα πρώην προβεβλημένο στέλεχος του αντίπαλου ΠΑΣΟΚ. Πώς κι έτσι; Στ’ αυτιά μου ακούγεται πως είτε ο Κυριάκος μετακινήθηκε προς το ΠΑΣΟΚ, είτε η Αννα Διαμαντοπούλου προς την «επάρατο» Δεξιά, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία.
«Τίποτα από τα δύο. Απλώς ο Μητσοτάκης έκανε μια επιλογή εξωτερικής πολιτικής. Που σημαίνει ότι η χώρα για πρώτη φορά βγαίνει στο διεθνές πεδίο και διεκδικεί μια κορυφαία θέση παγκόσμιας ακτινοβολίας».
– Α, δεν το ήξερα αυτό. Πρώτη φορά η Ελλάδα θέτει υποψηφιότητα γενικού γραμματέα στον ΟΟΣΑ;
«Ναι, πρώτη φορά. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε δική μας υποψηφιότητα».
– Μα, γιατί ποτέ; Δεν είχαμε το δικαίωμα;
«Φυσικά είχαμε το δικαίωμα, αλλά δεν το εκμεταλλευτήκαμε».
– Μα γιατί;
«Επειδή η Ελλάδα ήταν φορτωμένη με τα δικά της προβλήματα».
– Υπάρχουν πιθανότητες για μια τέτοια ευρωπαϊκή επιλογή;
«Φυσικά υπάρχουν. Με το δεδομένο ότι τα προηγούμενα 25 χρόνια ο γραμματέας προερχόταν από την αμερικανική ήπειρο. Το δεύτερο πλεονέκτημα προκύπτει από το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός Βορράς κατεβαίνει πάνοπλος με πολλές υποψηφιότητες, ενώ ο Νότος έχει μόνο μία».
– Την ελληνική.
«Ακριβώς. Και το τρίτο πλεονέκτημα έχει να κάνει με το βιογραφικό μου. Δηλαδή μόνο εγώ και η Σουηδή υποψήφια διαθέτουμε τέτοιο βιογραφικό. Με εμπειρία διοίκησης σε διεθνή οργανισμό. Και η Σουηδή και εγώ είχαμε διατελέσει επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
– Με αφορμή τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέω τώρα μήπως όλοι εμείς έχουμε υποτιμήσει την Ελλάδα;
«Είμαστε του αυτομαστιγώματος. Θα σας πω κάτι ακόμα. Τώρα που μιλάω με πολύ κόσμο εκπλήσσομαι με τον μεγάλο αριθμό σπουδαίων Ελλήνων που ανακαλύπτω μέχρι τα πέρατα του κόσμου. Προσφάτως από το Μεξικό».
– Η Διαμαντοπούλου του ΠΑΣΟΚ.
«Από το 2013 έχω φύγει από την κομματική ζωή της χώρας. Προέρχομαι όμως από τον κεντροαριστερό χώρο και οι βασικές μου αρχές δεν αλλάζουν. Ολα αυτά τα έχω αποτυπώσει στο βιβλίο μου (σ.σ.: εννοεί το βιβλίο της με τίτλο «Από το Ντεσεβό στο Drone».)»
– Και η πεμπτουσία του βιβλίου;
«Πως αυτό το μοντέλο του παρελθόντος, Αριστεράς και Δεξιάς, σήμερα δεν υφίσταται».
Πηγή: protothema.gr