Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Δεν σχολίασε η Ά. Μέρκελ τον νέο νόμο στην Πολωνία για το Ολοκαύτωμα

Το νέο νόμο στην Πολωνία που προβλέπει την επιβολή ποινών φυλάκισης σε βάρος όποιου λέει πως η χώρα υπήρξε συνεργός στο Ολοκαύτωμα, τονίζοντας ότι δεν θα επέμβει στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας αυτής απέφυγε να σχολιάσει η Άγκελα Μέρκελ.

Ο νέος νόμος ορίζει πως επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών η χρήση της φράσης «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» καθώς και οποιοσδήποτε ισχυρισμός, «δημόσια και ενάντια στα γεγονότα», ότι το πολωνικό έθνος συνέργησε στα εγκλήματα των ναζί.

«Χωρίς να παρέμβω άμεσα όσον αφορά το νομοθέτημα στην Πολωνία, θέλω να πω με απόλυτη σαφήνεια, ως καγκελάριος της Γερμανίας, το εξής: Εμείς, ως Γερμανοί, ευθυνόμαστε για ό,τι έγινε κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, του Σοά, επί των ημερών του εθνικοσοσιαλισμού» (σ.σ. του ναζισμού), ανέφερε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου πόντκαστ της.

Η Μέρκελ έκανε το σχόλιο αυτό αποκρινόμενη στην ερώτηση ενός φοιτητή εάν κρίνει πως ο νέος νόμος στην Πολωνία περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης.

Οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ επέκριναν έντονα τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, ο οποίος υπέγραψε το επίμαχο κείμενο μετατρέποντάς το σε νόμο του κράτους αυτή την εβδομάδα. Για την κυβέρνηση του Ισραήλ, ο νόμος αυτός περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης, ποινικοποιεί την επίκληση ιστορικών γεγονότων και διακόπτει κάθε συζήτηση για τον ρόλο που διαδραμάτισαν ορισμένοι Πολωνοί, συνεργοί στα ναζιστικά εγκλήματα.

Ενας εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης χαιρέτισε τη στάση της Μέρκελ, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. Η Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.
Το κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) έχει έλθει αντιμέτωπο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αφότου ανέλαβε την εξουσία, στα τέλη του 2015. Το PiS θεωρεί ότι ο νόμος ήταν απαραίτητος για να αναγνωριστεί πως οι Πολωνοί ήταν θύματα, και όχι θύτες, των ναζιστικών εγκλημάτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πάνω από 3 εκατομμύρια από τα 3,2 εκατ. των Εβραίων που ζούσαν στην Πολωνία προπολεμικά σφαγιάστηκαν από τους ναζί. Ήταν οι μισοί και πλέον από το σύνολο των Εβραίων που εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Εβραίοι από όλη την Ευρώπη μεταφέρθηκαν από τους ναζί για να εξοντωθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης που είχαν ανεγείρει οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής στην Πολωνία, όπου ακόμη ζούσε η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στη Γηραιά Ήπειρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button