Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

«Δεν ελέγχουμε τον καιρό και τους τυφώνες» απαντά η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία σε συνωμοσιολόγο πολιτικό

Απρόσμενη αντίδραση της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Όσοι δεν την γνώριζαν την έμαθαν πρόσφατα αφού η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) πρωτοστάτησε στην ενημέρωση για τον τυφώνα Μίλτον που έπληξε τη Φλόριντα. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, δείγμα των καιρών που ζούμε, η NOAA έσπευσε να κάνει δημόσια ανακοίνωση στην οποία να δηλώνει ότι… δεν ελέγχει τις καιρικές συνθήκες της Γης.

Η αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία αποφάσισε να προβεί σε αυτή την ανακοίνωση μετά την καταγγελία που έκανε ένα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η αμερικανική κυβέρνηση ελέγχει με τη βοήθεια της NOAA τις καιρικές συνθήκες.

Πρόκειται για την Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν που υπηρετεί ως Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών για την 14η κογκρεσιακή περιφέρεια της πολιτείας της Τζόρτζια, από τον Ιανουάριο του 2021. Η Τέιλορ Γκριν, θεωρείται από τα πιο σκληροπυρηνικά και συντηρητικά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και είναι από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες του Ντόναλντ Τραμπ. Είναι ευρέως γνωστή για τις πολύ αμφιλεγόμενες και πολλές φορές ακραίες τοποθετήσεις της για διάφορα ζητήματα.

Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ανόητη και πέραν του γελοίου» την καταγγελία της Γκριν εντούτοις η NOAA εξέδωσε ανακοίνωσε στην οποία σημειώνει «Η NOAA απαιτείται από το νόμο να παρακολουθεί τις δραστηριότητες τροποποίησης του καιρού από άλλους, συμπεριλαμβανομένης της σποράς σύννεφων, αλλά δεν έχει καμία εξουσία να ρυθμίζει αυτές τις δραστηριότητες».

Η μέθοδος

Η σπορά νεφών είναι μόνη δραστηριότητα τροποποίησης του καιρού που εφαρμόζεται επί του παρόντος στις ΗΠΑ όπου επιχειρείται επέμβαση στον μηχανισμό ενός σύννεφου ή μιας υπό ανάπτυξη καταιγίδας απελευθερώνοντας κάποια χημική ουσία στον αέρα. Η μέθοδος μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα ενός σύννεφου να παράγει βροχή ή χιόνι. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται εδώ και δεκαετίες συνήθως από ιδιωτικές εταιρείες σε ορεινές δυτικές περιοχές ή σε περιοχές ερήμου νοτιοδυτικά.

Ενώ η NOAA είχε παράσχει υποστήριξη για έρευνα σχετικά με το εάν η ένταση του τυφώνα θα μπορούσε να τροποποιηθεί μεταξύ 1962 και 1982, γνωστό ως Project STORMFURY, οι προσπάθειες δεν ήταν επιτυχείς και το πρότζεκτ διακόπηκε. Η NOAA δεν έχει επιχειρήσει κάτι παρόμοιο έκτοτε.

Ο Νόμος Αναφοράς Τροποποίησης Καιρού του 1972 απαιτεί από οποιονδήποτε σκοπεύει να συμμετάσχει σε δραστηριότητες τροποποίησης του καιρού στις ΗΠΑ να υποβάλει αναφορά στη NOAA τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από την έναρξη της δραστηριότητας. Αυτές οι αναφορές αρχειοθετούνται και παρατίθενται στον ιστότοπο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης της NOAA.

«Δεν υπάρχει τεχνολογία που να μπορεί να δημιουργήσει, να καταστρέψει, να τροποποιήσει, να ενισχύσει ή να κατευθύνει τυφώνες με οποιοδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή. Όλοι οι τυφώνες, συμπεριλαμβανομένων των Helene και Milton, είναι φυσικά φαινόμενα που σχηματίζονται από μόνα τους λόγω των συνθηκών ευθυγράμμισης του ωκεανού και της ατμόσφαιρας» αναφέρει στην ανακοίνωση της η NOAA.

Naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button