Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Σαν Σήμερα

Γουόρις Ντίρι: Το διάσημο μοντέλο που στα 5 του χρόνια υπέστη ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων

Σήμερα, 6 Φεβρουαρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής και γι`αυτόν το στόχο γράφτηκε το βιβλίο “Λουλούδι της Ερήμου”.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Η κλειτοριδεκτομή είναι ο ακρωτηριασμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας.Θα λέγαμε πως είναι μια  μορφή “σεξουαλικού ευνουχισμού” που υποδηλώνει  την απόλυτη υποταγή στον μελλοντικό της σύζυγο. Αυτό το έθιμο υπάρχει κυρίως σε μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, χωρίς να αναφέρεται όμως πουθενά στο Κοράνι. Οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς κάνουν κάποιες αναφορές, όπως ο  Ηρόδοτος. Γράφει, λοιπόν, ότι τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Φοίνικες, οι Χετταίοι και οι Αιθίοπες πραγματοποιούσαν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους. Ο Στράβων στους ελληνιστικούς χρόνους, δε, την αποκαλεί “γυναικεία περιτομή”.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, είναι συγκλονιστικό ότι 150 εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 2 εκατομμύρια.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 6η Φεβρουαρίου “Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής”, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το διεθνές κοινό και πιο συγκεκριμένα τους Αφρικανούς για τη βάρβαρη αυτή πρακτική, που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της γυναίκας. Τώρα πια, σχεδόν όλες οι χώρες της Αφρικής έχουν ποινικοποιήσει την κλειτοριδεκτομή.

H Γουόρις Ντίρι  είναι ένα πανέμορφο μοντέλο που γεννήθηκε το 1965 στην έρημο της Σομαλίας, κοντά στα σύνορα με την Αιθιοπία. Στα 5 της χρόνια  υπέστη την απάνθρωπη διαδικασία του ακρωτηριασμού των γεννητικών της οργάνων.

Στα 13 της, το σκάει από την οικογένειά της και έναν υποχρεωτικό γάμο με έναν πολύ μεγαλύτερο άνδρα που δεν ήθελε, καταλήγοντας να εργάζεται ως καθαρίστρια στο Λονδίνο.

Στα 18 της, την ανακαλύπτει ο διάσημος φωτογράφος Τέρενς Ντόνοβαν και τότε ξεκινά να εργάζεται ως μοντέλο.

Γίνεται  το πρώτο μοντέλο από την Αφρική που υπογράφει αποκλειστικό συμβόλαιο με την εταιρεία καλλυντικών Revlon και γίνεται εξώφυλλο στα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας. Τα επόμενα χρόνια εμφανίζεται δίπλα στον Τίμοθι Ντάλτον στην ταινία James Bond: The Living Daylights.

Σε συνέντευξή της στη διάσημη δημοσιογράφο Barbara Walters του NBC, η Γουόρις αποφασίζει να μιλήσει για το απάνθρωπο  και φρικτό τελετουργικό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων  και τη δική της εμπειρία. Τα λόγια της συγκλονίζουν και ένα παγκόσμιο κύμα συμπάθειας και διαμαρτυρίας ακολουθεί. Ο  Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, την χρίζει  Ειδική Πρέσβειρα του ΟΗΕ.  


Το 1997 κυκλοφορεί η βιογραφία της “Λουλούδι της Ερήμου”.  Το όνομά της, Γουόρις Ντίρι, στα αφρικανικά σημαίνει “λουλούδι της ερήμου”, γι`αυτό το λόγο το επιλέγει και για τίτλο του βιβλίου της που τυχαίνει τεράστιας επιτυχίας. Μεταφράζεται σε πενήντα διαφορετικές γλώσσες και έως τώρα έχει πουλήσει περισσότερα από έντεκα εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο… Το 2009 το συγκεκριμένο  βιβλίο γυρίζεται σε ταινία.

Το  2002 ιδρύει στην Αυστρία το Ίδρυμα “Λουλούδι της Ερήμου” με στόχο  την εξάλειψη της κλειτοριδεκτομής στον κόσμο.

Η Γουόρις Ντίρι έχει κερδίσει πολλά βραβεία για το ανθρωπιστικό της έργο και για τα βιβλία της. Το 2007 ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά  Σαρκοζί της απένειμε το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής και  ο Πάπας Ι. Παύλος ο ΙΙος το βραβείο My Way.

Στο βιβλίο “Λουλούδι της Ερήμου”, η Γούρις, σπάει τη σιωπή της για αυτό το βάρβαρο έθιμο της κλειτοριδεκτομή. Τί κι αν έχουν είκοσι χρόνια από τότε. Τί κι αν ο ΟΗΕ διεξήγαγε επίμονες καμπάνιες ενημέρωσης. Το έθιμο δεν ξεριζώθηκε ποτέ. Αντιθέτως, επεκτείνεται από τις αφρικανικές χώρες και σε περιοχές που δεν είχαν έως σήμερα τέτοια παράδοση. Το Ιράκ για παράδειγμα.

Η είδηση ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS)  με  έναν φετφά  διατάζει όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια ηλικίας 11 έως 46 χρόνων στην πόλη Μοσούλη του Ιράκ και γύρω από αυτή, να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, είναι απλώς ανατριχιαστική.

Η διαδικασία ποικίλει ανάλογα με τη χώρα και τις τοπικές παραδόσεις. Σε άλλες περιπτώσεις κόβεται  μια άκρη ή ολόκληρη η κλειτορίδα, ή  αφαιρούνται και τα εσωτερικά χείλη του αιδοίου, ή αφαιρούνται τα πάντα.  Γίνεται συρραφή του κόλπου και ακολουθούν τεράστια προβλήματα υγείας όπως προβλήματα ούρησης, κύστες και λοιμώξεις, σοβαρές αιμορραγίες, στειρότητα,  επιπλοκές κατά τον τοκετό. Δεν είναι λίγα τα κορίτσια που πεθαίνουν ή από το σοκ ή από ακατάσχετη αιμορραγία ή από μολύνσεις. Ο ακρωτηριασμός γίνεται προκειμένου να αυξηθεί η απόλαυση για τον άνδρα και να μηδενιστεί για τη γυναίκα.

Σας παραθέτω κάποια από τα σπουδαία λόγια της Γούρις Ντίρι…

“Η ομορφιά είναι πολλά πράγματα: καλοσύνη, σεβασμός, αγάπη, χιούμορ, κουράγιο. Δεν είναι ψηλοτάκουνα και μια τσάντα Gucci. Δεν είναι ένα ζευγάρι πλαστικά στήθη. Αν σεβαστείς τον εαυτό σου, τότε γίνεσαι όμορφη. Τότε ευτυχείς πραγματικά. Η ευτυχία είναι κάτι παραπάνω από ένα ζευγάρι παπούτσια.”

“Η βαθιά ριζωμένη `παράδοση` αιώνων, σε συνδυασμό με την αμάθεια είναι οι βασικοί λόγοι που διατηρούν τη βάρβαρη αυτή πρακτική.

Οι γονείς, ενώ γνωρίζουν ότι η “μεσαιωνική πρακτική” είναι επικίνδυνη και μόνο κακό μπορεί να επιφέρει στις κόρες τους, δεν θέλουν ή δεν μπορούν ή και τα δύο, να αλλάξουν μια πρακτική γενεών. Πιέζονται από την κοινότητα ή ακόμα και από τους ίδιους τους του γονείς. Και φοβούνται ότι η κόρη τους δεν θα μπορέσει να παντρευτεί αν δεν ακρωτηριαστεί.”

“Δεν ξέρω αν είναι κουράγιο ή θάρρος, το ότι αποφάσισα να μιλήσω, αλλά ήταν το μόνο που μπορούσα να κάνω. Αυτό έκανα πάντα στη ζωή μου. Έφτιαξα μόνη μου το πεπρωμένο μου. Διάλεξα μόνη το δρόμο μου. Δεν ήθελα να μείνω πίσω, να είμαι μια από εκείνες τις γυναίκες που υποφέρουν στη ζωή, που βασανίζονται. Ήξερα ότι αξίζω την ευτυχία και θα την κατακτήσω!!!…”

Πηγές:

Desert flower foundation

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button