Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Γιατί ο Πούτιν με τα 58 αεροπλάνα, τα 20 παλάτια και την περιουσία των 200 δισ. $ δεν περιλαμβάνεται στη λίστα του Forbes;

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να έχει μία περιουσία της τάξεως των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το Forbes, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft με περιουσία 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά τη διάρκεια της σχεδόν 20ετούς θητείας του στην εξουσία, η καθαρή αξία της περιουσίας του Πούτιν έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον, με τον πρώην πράκτορα της KGB να εκτιμάται ότι έχει ιδιωτική περιουσία σε ακίνητα και συμμετοχές σε εταιρείες.

Ένας από τους ανθρώπους που προσπάθησαν να εκτιμήσουν την περιουσία του 64χρονου ηγέτη ήταν ο πολιτικός αναλυτής Στάνσλαβ Μπελκόφκσι, που εικάζει ότι έχει περιουσία 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο Μπιλ Μπράουντερ, συγγραφέας και πρώην fund manager στη Ρωσία, ισχυρίζεται πως ο πρόεδρος Πούτιν έχει περιουσία που φτάνει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το IBTimes έθεσε το ζήτημα του πλούτου του Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας πως ο Μπράουντερ μίλησε στον Fareed Zakaria του «GPS» το 2015, υποστηρίζοντας πως τα χρόνια του Πούτιν στην εξουσία τον οδήγησαν στο να αποκτήσει μια μεγάλη περιουσία.

«Πιστεύω πως η περιουσία του φτάνει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια» είχε πει τότε. «Μετά από 14 χρόνια στην εξουσία της Ρωσίας, και το ποσό των χρημάτων που έβγαλε η χώρα, το ποσό των χρημάτων που δεν δαπανήθηκαν σε σχολεία, δρόμους και νοσοκομεία, όλα αυτά τα χρήματα βρίσκονται σε τράπεζες – σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς – μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζονται ο Πούτιν και οι φίλοι του».

Ωστόσο, ο Πούτιν δεν βρίσκεται στην επίσημη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους άνδρες και γυναίκες στον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια.

«Εκτιμούμε τα περιουσιακά στοιχεία ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ακίνητα, σκάφη αναψυχής, τέχνη και μετρητά. Συμβουλεύουμε επίσης μια σειρά από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες σε διάφορους τομείς» έγραψε το Forbes to 2015.

Το πολυτελές γιοτ Olympia που φέρεται να χάρισε ο Αμπράμοβιτς στον Πούτιν, λίγο μετά την εκλογή του

<p>Το πολυτελές γιοτ Olympia που φέρεται να χάρισε ο Αμπράμοβιτς στον Πούτιν, λίγο μετά την εκλογή του </p>

Χωρίς να αναφέρει τον Πούτιν ή οποιαδήποτε άλλα ονόματα, το Forbes δήλωσε πως το περιοδικό αποκλείει ηγέτες του κόσμου, ιδιαίτερα «δικτάτορες που αντλούν τις περιουσίες τους αποκλειστικά ως αποτέλεσμα της ηγετικής τους θέσης».

Ωστόσο, ακόμη και η χαμηλή εκτίμηση των 40 δισεκατομμυρίων του Μπελκόφσκι για την περιουσία του Πούτιν, που φημολογείται ότι έχει σχέση με την χρυσή Ολυμπιονίκη Αλίν Καμπάεβα, θα τον έβαζε στην πρώτη δεκάδα της λίστας δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Ο Μπελκόφσκι δήλωσε πως μεγάλο μέρος της καθαρής περιουσίας του Πούτιν οφείλεται στην επιχείρηση πετρελαίου, τονίζοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος ελέγχει το 37% της εταιρείας Surgutneftegaz, το 4,5% της εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom ενώ έχει συμμετοχές και στην εταιρεία Gunvor.

Η Gunvor αρνήθηκε πως ο Πούτιν έχει οποιαδήποτε ιδιοκτησία της εταιρείας, που έκανε έσοδα 93 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2012, σύμφωνα με το περιοδικό Time.

Φωτογραφία από το εσωτερικό του γιοτ.

<p>Φωτογραφία από το εσωτερικό του γιοτ. </p>

Από την πρώτη του εκτίμηση για την περιουσία των 40 δις. του Πούτιν, ο Μπελκόφσκι ανέβασε την εκτίμηση στα 70 δις., ισχυριζόμενος πως απέκτησε πρόσβαση σε περισσότερες φωτογραφίες από «εμπιστευτικές πηγές γύρω από τις επιχειρήσεις», σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο «The Bureau of Investigative Journalism».

Μια περιουσία της τάξεων των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα έθετε τον Πούτιν στη δεύτερη θέση στη λίστα του Forbes, πίσω από τον Μπιλ Γκέιτς και ακριβώς πάνω από τον ιδιοκτήτη των Zara, Αμάντσιο Ορτέγκα.

Ένα πολύ γνωστό σύμβολο του πλούτου του Πούτιν είναι το αξίας 35 εκατομμυρίων δολαρίων σούπερ γιοτ του που ονομάζεται Ολυμπία και το οποίο του το είχε δώσει ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς, όταν έγινε πρόεδρος της Ρωσίας.

Αλλά ίσως ένα από τα πιο ορατά σημάδια του πλούτου του Πούτιν είναι ένα παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα που σύμφωνα με πληροφορίες, η αξία του φτάνει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Το παλάτι διαθέτει μια «μαγευτική περίστυλη πρόσοψη που θυμίζει τα παλάτια των Ρώσων τσάρων που χτίστηκαν τον 18ο αιώνα» σύμφωνα με το BBC.

Σε δήλωσή του, το 2010, ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε πει πως ο πρόεδρος «δεν είχε ποτέ καμία σχέση με το παλάτι».

Παράλληλα, ο αυτό-εξόριστος Ρώσος επιχειρηματίας Σεργκέι Κολέσνικοφ, είχε δηλώσει στο BBC πως το παλάτι χτίστηκε προσωπικά για τον Πούτιν, αλλά τα έξοδά του καλύφθηκαν από ένα μυστικό ταμείο που σχηματίζεται από Ρώσους ολιγάρχες.

Αν ο Πούτιν, έχει πρόσβαση όχι μόνο στον εταιρικό πλούτο της χώρας αλλά και στο ταμείο των ολιγαρχών, τότε τα περιουσιακά του στοιχεία επεκτείνονται δραματικά.

Σύμφωνα με εκτίμηση ενός πολιτικού του αντιπάλου, ο Πούτιν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε έως και 58 αεροπλάνα και ελικόπτερα, μια συλλογή ρολογιών αξίας 500.000 δολαρίων και 20 παλάτια και εξοχικά.

Στην έκθεσή του αυτή, ισχυρίζεται επίσης πως χρησιμοποιεί ένα ιδιωτικό τζετ με καμπίνα που στοίχισε 137 εκατομμύρια δολάρια, όπου περιλαμβάνει ένα μπάνιο με χρυσά εξαρτήματα και τουαλέτα αξίας 62.000 δολαρίων.

Άλλα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν μια κατοικία 2.300 στρεμμάτων στη λίμνη Βαλντάι στη βορειοδυτική Ρωσία.

«Σε μια χώρα όπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν μόλις και μετά βίας να τα βγάλουν πέρα, η πολυτελής ζωή του προέδρου είναι μια ξεδιάντροπη και κυνική πρόκληση για την κοινωνία από έναν αυταρχικό ηγεμόνα» έγραψε ο Μπόρις Νέμστοβ, σύμφωνα με την Telegraph.

Πηγή: Daily Mail

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button