Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Γευστικά, γιορτινά έθιμα από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Οι γευστικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις στην Ελλάδα δεν αφορούν μόνο τα μελομακάρονα και τη βασιλόπιτα. Υπάρχουν κι άλλες, πεντανόστιμες και άγνωστες για τους περισσότερους, τις οποίες θα αφήσουμε να… μοσχομυρίσουν φέτος τις γιορτές.

Μσούρα
Σε όλα τα σπίτια του Μελισσοχωρίου, μιας κωμόπολης 19 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, η μσούρα -ή μισούρα– μαγειρεύεται και σερβίρεται κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, αφού αποτελεί παραδοσιακό, χριστουγεννιάτικο φαγητό. Πρόκειται για ένα πιάτο που περιλαμβάνει χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, αλλά και κοτόπουλο, λαρδί, πράσο και σέλινο και είναι γεμιστό με συκωτάκια κότας, σταφίδες και κάστανα. Σιγομαγειρεύεται στο φούρνο με ρύζι και είναι ό,τι πρέπει για όσους έχουν βαρεθεί τις γαλοπούλες και τα κλασικά χοιρινά.

Χριστόψωμο
Οι νοικοκυρές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ψήνουν το λεγόμενο χριστόψωμο 2-3 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, ένα ψωμί αφιερωμένο στα Χριστούγεννα. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούν εκλεκτά υλικά, στα οποία συναντάμε και ξηρούς καρπούς, όπως και μπαχαρικά, ενώ στολίζεται με ιδιαίτερο τρόπο, ξεχωρίζοντας πολύ από το καθιερωμένο ψωμί. Το έθιμο, μάλιστα, προστάζει ο νοικοκύρης να ρίχνει κρασί και λάδι στο χριστόψωμο, με την ευχή να έχει αφθονία αγαθών.

Γιαπράκια
Τα γιαπράκια δεν είναι τίποτε άλλο από ντολμαδάκια, τα οποία φτιάχνουν τα Χριστούγεννα κυρίως στα Δωδεκάνησα. Η παρασκευή τους, μάλιστα, καθώς τυλίγουν το λαχανόφυλλο ή το αμπελόφυλλο, λέγεται ότι συμβολίζει το φάσκιωμα του Ιησού.

Μπάμπο
Στη Θράκη έχουν ένα πολύ νόστιμο έθιμο: κάθε χρόνο το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές ετοιμάζουν χοιρινό έντερο, γεμισμένο με συκωτάκια με μυρωδικά, μπαχαρικά και πληγούρι, το οποίο αφήνουν να σιγοβράζει όλο το βράδυ, έτσι ώστε την επόμενη ημέρα μετά τη λειτουργία της Εκκλησίας, να είναι έτοιμο, τρυφερό και λαχταριστό.

Κουκουλομαεργιά
Τα κουκουλομαεργιά είναι μια παραδοσιακή εορταστική σούπα από τη Νάξο, η οποία περιέχει καλαμπόκι, φασόλια και σιτάρι και σερβίρεται στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Φτιάχνεται βράζοντας το καλαμπόκι, το σιτάρι και τα φασόλια μέχρι να χυλώσουν και σερβίρεται με μπόλικο πιπέρι και φρέσκο ελαιόλαδο, ενώ θεωρείται ότι φέρνει τύχη στους αγρότες και τις γεωργικές τους δραστηριότητες.

Γουρουνοχαρά
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και συνηθισμένα γευστικά έθιμα των Χριστουγέννων, το οποίο συναντάμε συνήθως στην Κεντρική Στερεά Ελλάδα. Σύμφωνα με το έθιμο, το Μάιο αγοράζεται ο χοίρος, εκτρέφεται με πίτουρο, κολοκύθι και αποφάγια και σφάζεται 5-6 μέρες πριν τα Χριστούγεννα ή την Παραμονή των Χριστουγέννων ή στις 27 Δεκεμβρίου, ανάλογα με τον τόπο. Η σφαγή γίνεται ακολουθώντας μια ιεροτελεστία, όπου η νοικοκυρά δίνει στο σφαγέα λίγη στάχτη και θυμίαμα. Ο σφαγέας αφού τους θυμιατίσει όλους, ρίχνει το θυμίαμα και τη στάχτη στο λαιμό του γουρουνιού για να πάρει την ευλογία. Μετά τη σφαγή ακολουθεί γλέντι με κρασί και τσίπουρο και ξεκινά η διαδικασία παραγωγής λουκάνικων, όπου μαζεύουν το λίπος του χοίρου, κόβουν το κρέας και μαγειρεύουν ένα μέρος του επί τόπου, κάνοντας το υπόλοιπο παστό, ενώ ένα κομμάτι του γίνεται πρασοσέλινο.

Πλατσέδα
Αν σας αρέσει ο μπακλαβάς, τότε θα λατρέψετε και την πλατσέδα που είναι μια παραλλαγή του και προέρχεται από τη Μυτιλήνη. Πρόκειται για πιτάκια με καρύδι και σιρόπι και φτιάχνονται συνήθως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από τις νοικοκυρές. Το σχήμα της πλατσέδας είναι σχήμα κοχλία, όπως η σκοπελίτικη τυρόπιτα και ραντίζεται με σιρόπι από νερό, ζάχαρη και βανίλια.

clickatlife.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button