Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Βαρκελώνη: η πόλη του Γκαουντί και του χαμόν

Η Βαρκελώνη είναι μια πόλη ευλογημένη με το τρίπτυχο της επιτυχίας: πολλά αξιοθέατα, άφθονη διασκέδαση και μια κουζίνα που μπορεί να απογειώσει τις αισθήσεις. Αλλά επειδή για όλα πληρώνουμε σ’ αυτή τη ζωή, ρίξε μια ματιά για όλα όσα μπορείς να κάνεις στην Καταλανική πρωτεύουσα χωρίς να σου φύγει σεντ.

Αφέσου στη γοητεία του πάρκου Γκιουέλ

Αν και σε όλα τα αξιοθέατα του Γκαουντί υπάρχει είσοδος και μάλιστα ακριβή, για το πιο ολοκληρωμένο και όμορφο έργο του Ισπανού καλλιτέχνη, το πάρκο Γκιουέλ η είσοδος είναι δωρεάν. Ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής τοπίου, το πάρκο είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ευφυΐας του Γκαουντί. Με στοιχεία μοντερνισμού, το καλοφροντισμένο πάρκο που συγκεντρώνει καθημερινά δεκάδες επισκέπτες που απολαμβάνουν τον ζεστό μεσογειακό ήλιο, λειτουργεί σαν ένα υπαίθριο μουσείο όπου περπατάς ανάμεσα σε καμπαναριά, ψηφιδωτά, ψυχεδελικές σαλαμάνδρες και μωσαϊκά ύψιστης αισθητικής.

Περπάτησε στη Λα Ράμπλα

Σίγουρα είναι απίστευτα τουριστική, αλλά η βόλτα κατά μήκους του ενός χιλιομέτρου κεντρικού δρόμου της Βαρκελώνης είναι η πεμπτουσία της επίσκεψης στην πόλη. Ίσως το πιο όμορφο μέρος για να περπατήσεις και να απολαύσεις την πολύβουη ατμόσφαιρα, τους σπιρτόζους Καταλανούς και τους καλλιτέχνες του δρόμου. Μην παραλείψεις να σηκώσεις ψηλά το κεφάλι στο τέλος του δρόμου, για να δεις το 60 μέτρων ύψος μνημείο του Κολόμβου.

Θαύμασε αρχιτεκτονικά μνημεία της γραμμής του μοντερνισμού

Υπάρχουν πολλά αρχιτεκτονικά διαμαντάκια στη Βαρκελώνη τα οποία μπορείς να απολαύσεις χωρίς να πληρώσεις είσοδο, όπως για παράδειγμα τη Σαγράδα Φαμίλια, τον καθολικό ναό και ανυπέρβλητο έργο του Γκαουντί. Επίσης εκεί κοντά μπορείς να δεις το Μνημείο Πολιτιστικής κληρονομιάς Νοσοκομείο ντε λα Σάντα Κρέου ι ντε Σαντ Πο. Επίσης, ένα ακόμα έργο του Γκαουντί, που αξίζει να θαυμάσεις την πρόσοψη του είναι το Κάζα Μιλά, καθώς και το Κάζα Αματλέρ, ένα αντιπροσωπευτικό μνημείο που συνδυάζει το μοντερνισμό με τις γοτθικές και τις ολλανδικές επιρροές – στο εξωτερικό του κτηρίου δεσπόζουν δράκοι και φιγούρες που ξεπερνούν τη φαντασία.

Γνώρισε τη Μερκάτ ντε λα Μποκερία

Στη διάσημη κλειστή αγορά, οι αισθήσεις σου θα απογειωθούν. Δεν είναι μόνο η έκρηξη χρωμάτων που θα συνεπάρει το βλέμμα σου: τα φρέσκα προϊόντα, τα γκουρμέ ντελικατέσεν, τα μικρά διάσπαρτα τάπας μπαρ, ανάμεσα στα κρεοπωλεία με τα κρεμασμένα απ’ τα ταβάνια πόδια χαμόν. Ναι, είναι αγορά που σπεύδουν όλοι οι τουρίστες αλλά εδώ θα δεις αυθεντικό τοπικό χρώμα.

Προγραμματίσου εγκαίρως

Φτιάξε το πλάνο σου από νωρίς, ώστε το ταξίδι σου να συμπέσει με κάποιες από τις μέρες που η είσοδος είναι δωρεάν σε κάποια από τα καλύτερα μουσεία και γκαλερί της Βαρκελώνης. Ανάμεσα σ’ αυτά, το Μουσείο Πικάσο, ή οι Ρωμαϊκές ανασκαφές στο Ιστορικό Μουσείο της Βαρκελώνης, που είναι δωρεάν τις Κυριακές από τις 3 και μετά. Το Μουσείο Πικάσο, το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Καταλονίας, το Καιξα Φόρουμ και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης είναι επίσης ανοιχτά για το κοινό και δωρεάν την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα.

Να δεις τα έργα του Χουάν Μιρό

Αν και αξίζει να δεις ολόκληρη τη συλλογή του αγαπημένου καλλιτέχνη της Βαρκελώνης Χουάν Μιρό, ωστόσο υπάρχουν φανταστικά γλυπτά του διασκορπισμένα στην πόλη, τα οποία μπορείς να απολαύσεις δωρεάν. Μην παραλείψεις το επικό άγαλμα ύψους 22 μέτρων «Η γυναίκα και το πουλί» με τα χρωματιστά πλακάκια, να ανυψώνεται μέσα από μια τεχνητή λίμνη. Υπάρχει επίσης ένα μωσαϊκό του Μιρό στη Λα Ράμπλα και ένα ακόμα που εμφανίζεται απροσδόκητα έξω από το Terminal 2 στο αεροδρόμιο.

Να θαυμάσεις τον Καθεδρικό ναό

Στην καρδιά του Μπάρι Γκοτίκ, ο μελαγειώδης νεογοτθικός καθεδρικός ναός, είναι εξίσου εντυπωσιακός εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Η είσοδος είναι δωρεάν το πρωί και αργά το απόγευμα και αξίζει να δεις το εσωτερικό για τις θολωτές οροφές, τους πυλώνες, τη σκήτη και την αυλή με τους φοίνικες, τις πορτοκαλιές και τα κοπάδια από λευκές χήνες που ενδημούν εκεί.

Παρακολούθησε συναυλίες και εικαστικές εκθέσεις

Πάντα υπάρχει κάποιο πολιτιστικό γεγονός στην πόλη που είναι ανοιχτό για το κοινό, είτε πρόκειται για μια συναυλία τζαζ στο πάρκο, μια μοντέρνα εικαστική κατασκευή ή φλαμένκο. Μπορείς να πληροφορηθείς για όλες τις δωρεάν εκδηλώσεις που έρχονται στην πόλη εδώ.

Βόλτα στην παραλία

Η Βαρκελώνη έχει υπέροχες παραλίες, ό,τι πρέπει για να μαζέψεις ήλιο και να ξεκουράσεις τα πόδια σου μετά από ώρες περπατήματος. Η Μπαρτσελονέτα είναι η πιο διάσημη, με φανταστική χρυσή άμμο, ξύλινα μονοπάτια για περίπατο, beach μπαρ, εστιατόρια και κιόσκια για παγωτό.

Περπάτησε στην Μπαρί Γκοτίκ

Περιπλανήσου στα δαιδαλώδη λιθόστρωτα σοκάκια της γειτονιάς, με τα μπαράκια και τα εστιατόρια και αφέσου στη γοητεία της ατμοσφαιρικής μεσαιωνικής συνοικίας με την επιβλητική αρχιτεκτονική.

Δες τα αξιοθέατα στην Πλάζα Ρειαλ

Πλατεία ορόσημο για τη Βαρκελώνη, εδώ θα δεις το πρώτο έργο που έφτιαξε ο Γκαουντί μετά από παραγγελία της ίδιας της πόλης – φανοστάτες με δράκους τυλιγμένους στους στύλους που καταλήγουν σε φτερωτά κράνη.

Μπλέξου με τον κόσμο στην Ελ Ραβάλ

Άλλη μια γειτονιά που πρέπει να περπατήσεις, μια λίγο πιο «άγρια» εκδοχή της Μπαρί Γκοτίκ. Πρόκειται για ένα δίκτυο μικρών στενών που φιλοξενούν ένα εκλεκτό καστ χαρακτήρων, από καλλιτέχνες, ταξιδιώτες, πανκ και φοιτητές. Πέραν αυτού, θα βρεις πολλά μπαράκια και μαγαζιά με βίντατζ ρούχα.

Βρέξου στο Μαγικό Σιντριβάνι

Χτισμένο για την Παγκόσμια Έκθεση του 1929, αυτή η υπερπαραγωγή νερού, ήχου και φωτός προσελκύει έκτοτε τους τουρίστες. Και εντάξει, το συγκεκριμένο θέαμα ακροβατεί στα όρια του κιτς, αλλά δεν πειράζει να χαζέψεις λίγο με τις εκρήξεις χρώματος και νερού που παραπέμπουν στη δεκαετία του 80!

Περιηγήσου στο Κάστρο Μοντχουικ

Το φρούριο του 17ου αιώνα βρίσκεται στην κορυφή του πράσινου λόφου Μοντχουίκ και έχει ενδιαφέρον να δεις αυτό το σκοτεινό σημείο της ιστορίας, καθώς εκεί ήταν τόπος εκτελέσεων. Σήμερα, είναι ό,τι πρέπει για να περπατήσεις στον καταπράσινο κήπο και να δεις από ψηλά τη θέα προς το λιμάνι.

Εξερεύνησε την Μερκάτ ντε Σάντα Κατερίνα

Λιγότερο τουριστική σε σχέση με τη Μποκερία, αυτή η αγορά του 19ου αιώνα, αξίζει τον κόπο να την περπατήσεις για να δεις από κοντά την κυματιστή οροφή, με τα ζωντανά χρώματα και τη χαρακτηριστική γραμμή του μοντερνισμού.

Η τέχνη του δρόμου

Στα στενά γύρω από την Ραβάλ, θα δεις φανταστικά στένσιλ έργα και τοιχογραφίες. Στα διάσημα έργα που πρέπει να δεις είναι το Peix, ένα γιγαντιαίο γλυπτό σε σχήμα ψαριού, σχεδιασμένο από τον Φρανκ Γκερύ, το γλυπτό του Ρόι Λίχτενσταιν όπως και το έργο του καταλανού Άντονι Ταπιές που είναι αφιερωμένο στον Πικάσο.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button