Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

«Βάλτε τέλος στη διαπλοκή ολιγαρχών με τράπεζες»

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο των υποψήφιων ξένων επενδυτών έχουν μπει συγκεκριμένες επιχειρήσεις από τον χώρο του τουρισμού και της ακτοπλοΐας | DREAMSTIME

 

Να μπει τέλος στη διαπλοκή και στους σκανδαλώδεις όρους συνεργασίας των Ελλήνων ολιγαρχών με τις τράπεζες ζητούν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, που είναι και προνομιακοί συνομιλητές των δανειστών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Οι ξένοι θεσμικοί διαμηνύουν, λοιπόν, προς πάσα κατεύθυνση ότι περιμένουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και συνεχή βήματα ανάκτησης της αξιοπιστίας ώστε να δημιουργηθεί συνολικό φιλικό επενδυτικό περιβάλλον.

Φωτογραφίζουν μάλιστα συγκεκριμένα πρόσωπα ως «αρχιερείς» της διαπλοκής με βαθιές ρίζες και εξαρτημένες σχέσεις με το πολιτικό κατεστημένο.

Ωστόσο, ουδείς αφελής μπορεί να πιστέψει ότι οι ξένοι επενδυτές και τα διάφορα funds αποφάσισαν να σηκώσουν τη ρομφαία της κάθαρσης και της διαφάνειας, αλλά είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι επιθυμούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη εδραίωση ενός νέου οικονομικού κατεστημένου στη χώρα.

Η χρονική συγκυρία που επιλέγουν οι θεσμικοί επενδυτές να στείλουν το μήνυμα συμπίπτει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στην οποία θέλουν να συμμετάσχουν, αλλά ο παραπάνω όρος φαίνεται να είναι βασικό προαπαιτούμενο.

Γνωρίζουν φυσικά ότι αυτό δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, περιμένουν όμως δείγματα γραφής.

Αυτό λοιπόν είναι ένα από τα δύο βασικά ζητούμενα. Το δεύτερο αφορά τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, με τους ξένους να θέλουν διακαώς να ανοίξουν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης ή και πώλησής τους, ώστε να αποκτήσουν σε χαμηλές τιμές πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε επιχειρήσεις που μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να καταστούν βιώσιμες.

Ποιος είναι ο στόχος; Η αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού χάρτη, με επιχειρήσεις που, αν και υπερχρεωμένες, είναι «μαγαζιά γωνία», επισημαίνουν παράγοντες της ελληνικής αγοράς.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στο στόχαστρο των υποψήφιων ξένων επενδυτών έχουν μπει συγκεκριμένες επιχειρήσεις από τον χώρο του τουρισμού και της ακτοπλοΐας.

Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αναφέρουν εκπρόσωποι των ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων, αφήνουν παγερά αδιάφορους τους επενδυτές.

Στην πραγματικότητα καμία τράπεζα δεν επιθυμεί να φορτωθεί σπίτια νοικοκυραίων όσο η αγορά βρίσκεται στο ναδίρ της ζήτησης.

Ωστόσο, ζητούν να μειωθούν τα όρια προστασίας από τους πλειστηριασμούς ώστε να αυξηθεί η πίεση προς τους δανειολήπτες που έχουν χρήματα στο σεντούκι ή έχουν άλλα ακίνητα, τα οποία αν πουληθούν θα αποτελέσουν κεφάλαιο αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικία τους.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εκπρόσωποι ξένων funds του εξωτερικού σημειώνουν, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι υπάρχουν χρήματα για να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου των stress tests, ωστόσο παραμένουν δύσπιστοι.

Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η Eurobank βρίσκεται πολύ κοντά στην κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2,1 δισ. ευρώ (δυσμενές σενάριο).

Οι ομολογιούχοι θα εισφέρουν με 850 εκατ. ευρώ (μέσω της ανταλλαγής ομολόγων), 500 εκατ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή της ομάδας επενδυτών υπό τη Fairfax (σήμερα κατέχει το 12,5%) –η τυπική έγκριση θα δοθεί τη Δευτέρα– ενώ κύκλοι της διοίκησης εκφράζουν την αισιοδοξία τους για κάλυψη του υπόλοιπου ποσού από ξένους και Ελληνες επενδυτές.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button