Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Αυτοκτόνησε ο Κυριάκος Μαμιδάκης της Jetoil

Νεκρός εντοπίστηκε στο σπίτι του στο Διόνυσο ο πρόεδρος της Jetoil, Κυριάκος Μαμιδάκης στα 84 του χρόνια. Βρέθηκε από τον γαμπρό του στον Διόνυσο όπου διέμενε (Αχιλλέως 4). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για αυτοκτονία, καθώς δίπλα του βρέθηκε μία καραμπίνα.

Έφερε ένα τραύμα στο κεφάλι από το όπλο που κατείχε νόμιμα. AdTech Ad Θυμίζουμε ότι η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Mamidoil Jetoil είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Στην αίτησή της επικαλέστηκε πρόβλημα ρευστότητας, ενώ οι υποχρεώσεις προς τους πιστωτές και το Δημόσιο έφθαναν στο τέλος του 2015 τα 314 εκατ. ευρώ (από αυτά 173 εκατ. σε τράπεζες και 78 σε προμηθευτές) και τα ταμειακά διαθέσιμα περί τα 600.000 ευρώ – ενώ οι απαιτήσεις της εταιρείας από πελάτες κ.λπ. ήταν 174 εκατ.

Ποιος ήταν ο Κυριάκος Μαμιδάκης

Γεννήθηκε στο χωριό Ανώσκελη της επαρχίας Κισσάμου του νομού Χανίων Κρήτης το 1932, από τους Αλέξανδρο και Ειρήνη Μαμιδάκη. Τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1951. Παρακολούθησε δια αλληλογραφίας και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του LSE.

Ξεκίνησε να εργάζεται το 1952 δίπλα στον θείο του Γ. Ι. Μαμιδάκη στην Εμπορία Πετρελαιοειδών. Το Νοέμβριο του 1968 μαζί με τα αδέρφια του Γιώργο και Νίκο προχώρησαν σε δικές τους δραστηριότητες ιδρύοντας τη Jetoil. Ήταν πρόεδρος των εταιρειών του Ομίλου Αφών Μαμιδάκη.

Ο πατριάρχης της οικογένειας και του Ομίλου, ο Γιώργος Μαμιδάκης, λέγεται ότι πριν ασχοληθεί με τα πετρελαιοειδή, πουλούσε ροδέλαιο. Μετά την κατοχή, ίδρυσε την εταιρεία που θα γινόταν η αρχή για τον Όμιλο Mamidoil- Jetoi.Εκμεταλλευόμενος την κρίση του Σουέζ στράφηκε στην Ανατολή και έχοντας καλή σχέση με τους Ρώσους έκλεισε συνεργασία για την αποκλειστική αντιπροσώπευση των πετρελαίων τους μέχρι το 1981.

Η εταιρεία καυσίμων, έφτασε να αποτελεί την τρίτη δύναμη της αγοράς, με μερίδιο 8,5%, με δίκτυο 600 πρατηρίων, με πέντε θυγατρικές στα Βαλκάνια. Ταυτοχρόνως η οικογένεια δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία, την εμπορία αυτοκινήτων, τα ξενοδοχεία, τους πολυχώρους, την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και κρασιού. Τα μεγάλα προβλήματα για τη Jetoil άρχισαν πέρυσι, όταν η εταιρεία αναγκάστηκε να διακόψει την τροφοδοσία στη Νότια Ελλάδα και τα πρατήρια άλλαξαν σήμα. Η εταιρεία προσπάθησε να κρατήσει το δίκτυο της βόρειας Ελλάδας και των νησιών, αλλά τα προβλήματα κορυφώθηκαν στο τέλος τους περασμένου χρόνου, με αποτέλεσμα το δίκτυο να την εγκαταλείπει με ταχείς ρυθμούς.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button