Επικαιρότητα
Αποδείξεις: Μόνο με χρήση πλαστικού χρήματος η έκπτωση φόρου
Από την 1η Ιανουαρίου 2016, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα αναγνωρίζει καμία έκπτωση δαπάνης η οποία δεν έχει γίνει με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικής συναλλαγής, προκειμένου να χορηγήσει έκπτωση φόρου, ενώ προωθεί και τη σταδιακή σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Με διάταξη νόμου, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ίσως και εντός της εβδομάδας, θα ορίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016, προκειμένου να χτιστεί το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ (για όσους κερδίζουν το μέγιστο όφελος μείωσης φόρου 2.100 ευρώ), θα απαιτούνται αποδείξεις ίσες με το 10% του συνολικού εισοδήματος, με μέγιστο όριο 10.500 ευρώ (ανοικτό πάντως είναι το ενδεχόμενο να κινείται και πάνω από το όριο του 10%).
Θα υπολογίζονται όλων των ειδών οι αποδείξεις, αρκεί οι δαπάνες να έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα ή μέσω τράπεζας. Το ίδιο θα ισχύσει και για την έκπτωση των ιατρικών δαπανών.
Από το μέτρο θα εξαιρεθούν ηλικιωμένοι (άνω των 75 ή 80 ετών) και κάτοικοι δυσπρόσιτων περιοχών.
Δηλαδή αν μέχρι σήμερα, μισθωτοί και συνταξιούχοι δικαιούνται έκπτωσης φόρου η οποία φτάνει στα 2.100 ευρώ και πρακτικά ισοδυναμεί με αφορολόγητο 9.550 ευρώ, από το 2016 για να χορηγείται η έκπτωση φόρου των 2100 ευρώ, θα πρέπει να έχουν καταγραφεί στον Α.Φ.Μ του φορολογούμενου συναλλαγές οι οποίες θα έχουν αποπληρωθεί με «ηλεκτρονικό χρήμα» (πιστωτική, χρεωστική κάρτα, έμβασμα κλπ).
Στόχος με το μέτρο αυτό είναι να τονωθεί η ζήτηση για έκδοση αποδείξεων, καθώς οι καταναλωτές θα γνωρίζουν ότι αν δεν μαζέψουν το επιθυμητό ποσό, θα καλούνται εκείνοι να πληρώσουν τον φόρο που θα στερείται το δημόσιο εξαιτίας της μη έκδοσης απόδειξης.
Όπως υπολογίζεται, αν 1,5 δισ. ευρώ από τα 2 δισ. ευρώ που καταβάλλει το δημόσιο για μισθούς και συντάξεις δαπανώνται μέσω τραπεζικού συστήματος, θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ και θα έχει γίνει το πρώτο βήμα για τη μετάβαση στην εποχή του πλαστικού χρήματος.
Επίσης, δίνοντας κίνητρα στη χρήση πλαστικού χρήματος το υπουργείο ελπίζει στην επιστροφή στις τράπεζες μέρους των 50 δισ. ευρώ που έχουν αποσυρθεί και βρίσκονται στην αγορά, σε συρτάρια και σπίτια.
Ο ίδιος νόμος αναμένεται να φέρει και τη σταδιακή διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΔΕ, μέτρο το οποίο έχει ψηφιστεί από το 2011, αλλά μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκε. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε πιλοτική βάση από τις αρχές του 2016, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να έχει εικόνα σε κάθε απόδειξη η οποία εκδίδεται.
Με την παρακολούθηση των ταμειακών μηχανών το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να διαπιστώνει περιπτώσεις καταστημάτων τα οποία εκδίδουν σπανίως αποδείξεις και αυτό να αποτελεί λόγο για έλεγχο.
Προβλήματα
Στο φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών μπορεί να προκύψουν ως εμπόδια πρακτικά αλλά σημαντικά ζητήματα, όπως οι υψηλές προμήθειες τραπεζών, το κόστος προμήθειας συσκευών ανάγνωσης καρτών και η έλλειψη εξοικείωσης με το ηλεκτρονικό χρήμα για εκατομμύρια Έλληνες ή η άρνηση συμμόρφωσης από χιλιάδες επιχειρήσεις (ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές κλπ).
Ταυτόχρονα, υπάρχει πάντα η περίπτωση οι καταναλωτές να συνεχίζουν να επιλέγουν τα μετρητά – εφόσον 50 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι είναι εκτός τραπεζών- και να συνεχίσουν να γλιτώνουν το ΦΠΑ.