Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Απειλούνται 1.100 θέσεις εργασίας με την αποχώρηση της Eldorado Gold

Σε απώλεια 600 θέσεων από τα μεταλλεία στις Σκουριές Χαλκιδικής εντός του επόμενου τριμήνου θα οδηγήσει η απόφαση της Eldorado Gold για αναστολή εργασιών ενώ άλλες 500 θέσεις στο έργο της Ολυμπιάδας απειλούνται αν δεν εκδοθεί ως το τέλος Μαρτίου η άδεια εγκατάστασης που απαιτείται.
Τις ανακοινώσεις έκανε σήμερα ο πρόεδρος της πολυεθνικής, Πωλ Ράιτ παρουσιάζοντας τις αποφάσεις για αναστολή των επενδύσεων στις Σκουριές και πιθανή αναστολή της Ολυμπιάδας.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι επενδύσεις στο μεταλλείο Στρατωνίου ενώ, σε καθεστώς συντήρησης τίθενται και τα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη.
Στις Σκουριές απασχολούνται σήμερα 682 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 600 σε εργολάβους. Στο τέλος του τριμήνου προβλέπεται να παραμείνουν 40-50 για συντήρηση και ασφάλεια των εγκαταστάσεων ενώ αν προχωρούσε η επένδυση σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρίας θα προσλαμβάνονταν άλλοι 500.
Πάντως ο κ. Ράιτ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα εκτός όπως είπε αν η κυβέρνηση ζητήσει από την εταιρία να φύγει και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Το οποίο απέδωσε στο γεγονός ότι το ζήτημα της επένδυσης έχει πολιτικοποιηθεί ήδη από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και όχι στην ακεραιότητα της επένδυσης ή σε τοπικές αντιδράσεις οι οποίες όπως είπε προέρχονται από μειοψηφία κατοίκων της περιοχής.
Ο κ. Ράιτ σημείωσε ότι από το 2012 η εταιρία έχει αντιμετωπίσει τη μη εκπλήρωση από την πλευρά του υπουργείου Ενέργειας και λοιπών δημόσιων υπηρεσιών των υποχρεώσεών τους για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων. Υποστήριξε επίσης ότι “το 2015 το υπουργείο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες βασικές άδειες χωρίς κανένα προφανή λόγο”.
Και οι δυο πλευρές όπως είπε δεσμεύονται από το νόμο. «Είναι ευθύνη μας να δρούμε σύμφωνα με περιβαλλοντικούς, εργασιακούς και εμπορικούς κανονισμούς και είναι νόμιμη και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να χορηγήσει έγκαιρα άδειες και εγκρίσεις ώστε να επιτρέψει στην επένδυση να επιτύχει».
Σε ερώτηση για το αν οι κινήσεις της εταιρίας σχετίζονται με την πτώση των τιμών των μεταλλευμάτων ανέφερε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις. «Για να γίνουν μεγάλες επενδύσεις χρειάζεται συνεργασία με το Δημόσιο. Δεν πρέπει η διαδικασία να είναι τόσο επώδυνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σε ερώτηση αν θα συνιστούσε σε ξένους επενδυτές να έλθουν στην Ελλάδα απάντησε ότι «θα ήταν δύσκολο να πω ότι η Ελλάδα είναι ένα καταπληκτικό μέρος για να επενδύσετε εκατομμύρια δολάρια αλλά η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να το αλλάξει αυτό». Συνέδεσε πάντως την υπόθεση των μεταλλείων με την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων λέγοντας ότι οι επενδυτές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη τους οποίους προσκαλούν οι υπουργοί βλέπουν το παράδειγμα της Eldorado.
Η διοίκηση της εταιρίας θα έχει σειρά συναντήσεων σήμερα και αύριο στην Αθήνα: στις 4:30 θα γίνει συνάντηση με τον ΣΕΒ, στις 6μμ με το νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη και στη συνέχεια με τα σωματεία των εργαζομένων. Στις 9:30 αύριο το πρωί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κα Φ. Γεννηματά, στις 10:30 με τον επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων κ. Β. Λεβέντη, στις 12 μ. με τον επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σ. Θεοδωράκης και στις 2:30 προγραμματίζεται κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button