Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ανακαλύφθηκε το πρώτο οικοσύστημα κάτω από τον πυθμένα των ωκεανών (βίντεο)

Εκπληκτική ανακάλυψη που δείχνει την ικανότητα της ζωής να επιβιώνει σε ακραία περιβάλλοντα.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν στη διάθεση τους εργαλεία που τους επιτρέπουν να κάνουν έρευνες κάτω από τον πυθμένα των θαλασσών και ωκεανών και έχουν ανακαλυφθεί διαφόρων ειδών σημαντικά γεωλογικά ευρήματα αλλά και κάποιες μορφές ζωής που επιβιώνουν σε αυτές τις ακραίες συνθήκες η ύπαρξη των οποίων προσφέρει σημαντικές πληροφορίες στους ειδικούς σε πολλούς τομείς.

Με ανακοίνωση τους ερευνητές του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Schmidt αναφέρουν την ανακάλυψη ενός ολόκληρου οικοσύστηματος κάτω aπό ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο. Πρόκειται για πρώτο οικοσύστημα τέτου είδους που εντοπίζεται και σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ένας «κρυμμένος κόσμος γεμάτος με παράξενα πλάσματα».

Ο πρώτος στο είδος του βιότοπος βρίθει από μορφές ζωής που δεν έχουν ξαναδεί οι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων περίεργων ειδών σκουληκιών, σαλιγκαριών και χταποδιών που κατοικούν σε αυτά τα απρόσμενα βάθη.

Το οικοσύστημα, φωλιασμένο κάτω από υδροθερμικές πηγές στο East Pacific Rise στα ανοικτά της Κεντρικής Αμερικής, βρέθηκε όταν επιστήμονες στο ερευνητικό σκάφος Falkor χρησιμοποίησαν έναν ρομποτικό βραχίονα για να ξύσουν τα στρώματα του πυθμένα της θάλασσας.

«Στην ξηρά γνωρίζαμε από καιρό για ζώα που ζουν σε κοιλότητες υπόγεια και στον ωκεανό με ζώα που ζουν σε άμμο και λάσπη, αλλά για πρώτη φορά, οι επιστήμονες αναζήτησαν ζώα κάτω από υδροθερμικές πηγές. Αυτή η πραγματικά αξιοσημείωτη ανακάλυψη ενός νέου οικοσυστήματος, που κρύβεται κάτω από ένα άλλο οικοσύστημα παρέχει νέα στοιχεία ότι η ζωή υπάρχει σε απίστευτα μέρη» αναφέρει σε δήλωση της η Γιοτίκα Βιρμάνι εκτελεστική διευθύντρια του Schmidt.

Οι υδροθερμικές πηγές ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του ΄70 (μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 200 στους ωκεανούς της Γης) και αποτελούν οικοσυστήματα στο βυθό με ακραίες φυσικοχημικές συνθήκες, οι οποίες παρόλα αυτά φιλοξενούν εξωτικές μορφές ζωής, όπως τυφλές γαρίδες, περίεργα σκουλήκια και διάφορα ακραιόφιλα μικρόβια.

Σύμφωνα με επιστήμονες, τέτοια περιβάλλοντα είναι πιθανό να αποτέλεσαν την κοιτίδα της
εμφάνισης της ζωής στον πλανήτη μας, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, πριν αυτή επεκταθεί στην επιφάνεια της Γης. Ως μέρος της αποστολής, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν ρομποτικό βραχίονα για να καθαρίσουν ένα μικρό σημείο από τον πυθμένα του ωκεανού και στη συνέχεια τοποθέτησαν κιβώτια πλέγματος πάνω από ρωγμές στον φλοιό της Γης. Όταν οι ερευνητές κοίταξαν αργότερα μέσα σε αυτά τα κουτιά, ανακάλυψαν μια σειρά ζώων που ζούσαν εκεί επιβεβαιώνοντας ότι τα πλάσματα έφτασαν εκεί προερχόμενα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

«Η κατανόησή μας για τη ζωή των ζώων σε υδροθερμικές πηγές έχει επεκταθεί σημαντικά με αυτήν την ανακάλυψη. Υπάρχουν όπως φαίνεται δύο βιότοποι στις υδροθερμικές πηγές. Ένας πάνω από τον πυθμένα και ένας κάτω από τον πυθμένα που όμως ευδοκιμούν μαζί» δήλωσε στη δήλωση η Μόνικα Μπράιτ, οικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης που εργάστηκε στην αποστολή.

Οι ερευνητές, οι οποίοι θα δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους αργότερα φέτος, θα συνεχίσουν να μελετούν αυτό το εύθραυστο και μυστηριώδες οικοσύστημα που θεωρείται ευάλωτο στις επιπτώσεις των επιχειρήσεων εξόρυξης βαθέων υδάτων που σχεδιάζονται στον Ειρηνικό Ωκεανό.

naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button