Αναζητείται εναγωνίως ο serial killer των στρειδιών στις ακτές των ΗΠΑ
Εξελλίσεται φαινόμενο μαζικής εξόντωσης των οστρακοειδών με άγνωστο προς το παρόν ένοχο.
Μια επιδημία που εξοντώνει τα στρείδια κατά μήκος της ακτογραμμής των ΗΠΑ οδηγείς σε απόγνωση τους καλλιεργητές αλλά και τους επιστήμονες που αδυνατούν μέχρι στιγμής τουλάχιστον να βρουν απαντήσεις ως προς την αιτία του φαινομένου.
Για περισσότερο από μια δεκαετία κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και του Κόλπου του Μεξικού, εκατομμύρια εκτρεφόμενα στρείδια, τα οποία καλλιεργούνται σε κλουβιά ή σακούλες σε παλιρροϊκές περιοχές, έχουν πέσει θύματα του αποκαλούμενου συνδρόμου αιφνίδιας ασυνήθιστης θνησιμότητας ή SUMS, που καταστρέφει τη σάρκα μέσα στο κέλυφος των οστρακοειδών. Ήταν καταστροφικό για την εποχική βιομηχανία στρειδιών, με αποτέλεσμα ορισμένες φάρμες να κλείσουν εντελώς και άλλες να μετακινηθούν βορειότερα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μόλις αρχίζουν να κατανοούν την κλίμακα του προβλήματος. «Οι καλλιεργητές σχεδόν κλαίνε όταν τηλεφωνούν για αυτό. Μοιάζει με μια γροθιά στο στομάχι που δεν ξέρετε τι να κάνετε για να συνέλθετε από αυτή» δήλωσε στον Independent ο Μπιλ Γουόλτον, καθηγητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης της Βιρτζίνια. Στην περιοχή γύρω από τον κόλπο Chesapeake της Βιρτζίνια, όπου καλλιεργούνται περισσότερα από 50 εκατομμύρια στρείδια, ο Γουόλτον είπε ότι το σύνδρομο αιφνίδιας θνησιμότητας αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.
Τον Ιανουάριο του 2021, αμέτρητα στρείδια στις όχθες της ενορίας Plaquemines της Λουιζιάνας βρέθηκαν νεκρά, με ορισμένους αγρότες να βλέπουν ολική απώλεια.
Το φαινόμενο
Μερικά στρείδια πεθαίνουν από το σύνδρομο αιφνίδιας ασυνήθιστης θνησιμότητας και άλλα όχι, αφήνοντας τους επιστήμονες μπερδεμένους.
Μια εικασία που κάνουν οι ειδικοί είναι ότι η εντατική υδατοκαλλιέργεια για την παραγωγή στρειδιών δημιουργεί στρεσογόνες συνθήκες που επηρεάζουν αρνητικά τα στρείδια και παράλληλα υπάρχει η κλιματική αλλαγή με την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων να περιορίζει τα επίπεδα οξυγόνου στο νερό δημιουργώντας ακόμη πιο στρεσογόνες και δύσκολες συνθήκες στα στρείδια.
Η γενετική μπορεί επίσης να παίζει κάποιο ρόλο. Μερικά στρείδια εκτρέφονται για να είναι στείρα, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν πιο γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι φέρουν ένα επιπλέον σύνολο χρωμοσωμάτων. Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι αυτή η γενετική κατάσταση σε υψηλότερες θερμοκρασίες του νερού που δημιουργούν περιβάλλον με λιγότερες πηγές τροφής μπορεί να αποδυναμώνει τα στρείδια και να μειώνει αξιοσημείωτα τις πιθανότητες επιβίωσής τους.
Ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την πρώτη οργανωμένη μελέτη του φαινομένου σε περίπου 20 φάρμες εκτροφής στρειδιών στις ανατολικές ακτές. ΗΠΑ.
Naftemporiki.gr