Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ανάμεσα στο κάμπο των Μεγάρων και τα Γεράνια όρη μία τριγωνική κατοικία για βραβείο

Ανάμεσα στο κάμπο των Μεγάρων και τα Γεράνια όρη, το σύγχρονο έργο της αρχιτεκτονικής ομάδα TAN πηγαίνει προς τη νίκη στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Mies van der Rohe 2015. Από την Αργυρώ Ντόκα

Η ομάδα Ελλήνων αρχιτεκτόνων TAN (Tense Architecture Network) κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κλέψει τις εντυπώσεις με το σύγχρονο, αρχιτεκτονικό δημιούργημα της λίγο πιο έξω από την Αθήνα. Στα Μέγαρα, η σύγχρονη κατοικία έχει μαγνητίσει τα βλέμματα τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων θαυμαστών της αρχιτεκτονικής. Με προϊστορία στα αρχιτεκτονικά βραβεία, η ομάδα TAN πηγαίνει προς ολοταχώς για την πρώτη θέση στο ευρωπαϊκό διαγωνισμό Miles van der Rohe 2015.

Κατοικία τριγωνικής κατόψεως

Σε μια κατάφυτη περιοχή με 300 ελαιόδεντρα και με θέα τον κάμπο των Μεγάρων και τα Γεράνια όρη, η νέα, υπερ-σύγχρονη κατοικία καταφέρνει να παντρέψει την αγνότητα της φύσης με την μοντέρνα αρχιτεκτονική και τις ανέσεις.

Η τριγωνικής κάτοψη της κατοικία βρίσκεται σε μία απομονωμένη τοποθεσία των Μεγάρων. Η  πρώτη εικόνα, που αντικρίζει κανείς είναι οι δύο προστατευμένες αυλές με άρωμα Μεσογείου. Η πρώτη βρίσκεται στην είσοδο της κατοικίας, ενώ τη δεύτερη αυλή τη συναντάμε στο χώρο ενδιάμεσα στο σαλόνι και τα υπνοδωμάτια, δημιουργώντας ένα αίθριο.

Το σπίτι, αν και επιβλητικό, δεν επεμβαίνει στην άγρια ομορφιά της φύσης. Το τριγωνικό κτίσμα αφήνει τις δύο πλευρές του κλειστές, προστατευμένες, ενώ η τρίτη ανοίγεται προς το περιβάλλον.

Το κεντρικό σώμα της κατοικίας περιλαμβάνει: καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα και χώρος προετοιμασίας φαγητού. ΄Ένα εντυπωσιακό σαλόνι με ενεργειακό τζάκι στέκεται επιβλητικό στο χώρο με άπλετη θέα προς τη φύση. Η ημιδιάφανη κουρτίνα ελίσσεται ανάμεσα σε τρεις περιοχές του σπιτιού απορροφώντας έτσι το περίσσιο ηλιακό ή ηλεκτρικό φως.

Φωτογραφίες: Πέτρος Περάκης 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button