Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Αμερικανός υπουργός Άμυνας: Πιο «πιεστική και επιθετική» γίνεται η Κίνα

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν ό,τι τους αναλογεί για να διαχειριστούν τις εντάσεις με την Κίνα και να αποτρέψουν μια σύγκρουση, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

«Αν καιι το Πεκίνο γίνεται πιο επιθετικό στην περιοχή της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται σε αντιπαράθεση για μια σειρά ζητημάτων: από την Ταϊβάν και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα μέχρι τη στρατιωτική δραστηριότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Κατά τη συνάντηση που είχαν χθες Παρασκευή οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, εκφράστηκε η κοινή βούληση για καλύτερη διαχείριση των σχέσεων Ουάσινγκτον-Πεκίνου, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια ένδειξη για αξιοσημείωτη πρόοδο στην επίλυση των διαφορών τους.

Απευθυνόμενος στον Διάλογο της Σάνγκρι-Λα, του μεγαλύτερου φόρουμ για την ασφάλεια στην Ασία, ο Λόιντ Όστιν τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η Κίνα υιοθετεί μια πιο πιεστική και επιθετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις εδαφικές της διεκδικήσεις», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν της ανήκει και έχει δεσμευτεί να την κατακτήσει δια της βίας αν χρειαστεί.

Ο Όστιν δήλωσε ότι υπήρξε μια «ανησυχητική» αύξηση του αριθμού των επικίνδυνων και αντιεπαγγελματικών επεισοδίων μεταξύ κινεζικών αεροσκαφών ή πλοίων και άλλων από ξένες χώρες.

Ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος αναχαίτισε επικίνδυνα τον Μάιο ένα αυστραλιανό αεροσκάφος στρατιωτικής επιτήρησης πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Καναδά κατήγγειλε ότι κινεζικά μαχητικά παρενόχλησαν καναδικά αεροσκάφη που εκτελούσαν περιπολίες στο πλαίσιο της επίβλεψης για την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button