Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Η Metα θέλει τα δεδομένα μας για να εκπαιδεύσει την τεχνητή της νοημοσύνη και ακροβατεί νομικά για να το πετύχει

Οι χρήστες μπορούν να αρνηθούν αλλά είναι χρονοβόρος διαδικασία

Η Metα, η μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram, είχε εκδηλώσει πρόσφατα την πρόθεση της να συλλέγει προσωπικά δεδομένα των χρηστών όπως για παράδειγμα, τις δημόσιες αναρτήσεις των χρηστών, για να εκπαιδεύσει τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει.

Η είδηση αυτή είχε προκαλέσει σειρά αντιδράσεων τόσο για αυτή κάθε αυτή την κίνηση του γίγαντα των social media όσο και για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να την υλοποιήσει. Η Metα έχει αρχίσει να ειδοποιεί μέσω e-mail τους χρήστες των πλατφορμών της ότι θέλει να χρησιμοποιεί τα προσωπικά τους δεδομένα για την εκπαίδευση των γλωσσικών της μοντέλων.

Η νομική τρίπλα

Σε μια προσπάθεια να πετύχει τον σκοπό της αποφεύγοντας εμπόδια από τις ευρωπαϊκές αλλά και εθνικές ρυθμιστικές Αρχές η Meta ακολουθεί μια διαδικασία την οποία η εταιρεία θεωρεί ότι θα της δώσει αυτό που θέλει χωρίς να αντιμετωπίσει κάποιες νομικές συνέπειες.

Το αίτημα της Metα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε ο χρήστης να έχει μεν την δυνατότητα να αρνηθεί τη χρήση των δεδομένων του από την εταιρεία για την εκπαίδευση της AI αλλά η αποφυγή του αιτήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το mail της εταιρείας δεν δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να απαντήσει άμεσα είτε μέσω e-mail είτε κάποιου συνδέσμου (link) ότι αρνείται το αίτημα. Για να μην γίνει η συλλογή των δεδομένων του θα πρέπει ο χρήστης να κάνει τη σχετική διαδικασία μέσω των ρυθμίσεων του λογαριασμού του και της πολιτικής απορρήτου που είναι μια χρονοβόρος διαδικασία με πολλές καρτέλες και κλικ που πρέπει να κάποιος να δει και να κάνει.

Κάποιοι λένε βέβαια ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι στα όρια της νομιμότητας αλλά παράνομη και ότι θα έπρεπε η Metα στο e-mail του αιτήματος να έχει φροντίσει να έχει επιλογή άμεσης απόρριψης του αλλά προφανώς αυτά θα τα λύσουν οι νομικές υπηρεσίες των αρμόδιων υπηρεσιών.

Naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button