Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Έρχεται η Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου!

Η UNESCO καθιέρωσε το 1955 την 23η Απριλίου σαν την ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, επειδή εκτός του Θερβάντες, την ίδια ημερομηνία έφυγε και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Έρχεται η Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου!

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, ο θεσμός που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την UNESCO στις 23 Απριλίου, και έχει σαν σκοπό την προβολή της ανάγνωσης και της αξίας του ποιοτικού χρόνου που αυτή προσφέρει, επελέγη για πρώτη φορά το 1925 από βιβλιοπώλες της Καταλονίας επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτου του Θερβάντες. Στη συνέχεια η UNESCO καθιέρωσε το 1955 την 23η Απριλίου σαν την ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, επειδή εκτός του Θερβάντες, την ίδια ημερομηνία έφυγε και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Στην Αθήνα οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου θα ξεκινήσουν την παραμονή του εορτασμού. Έτσι από το  Σάββατο 22 Απριλίου η Εταιρεία Συγγραφέων, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ) και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου διοργανώνουν. στις 7.30 το απόγευμα, στο Art Café Polis εκδήλωση με θέμα «Διονύσιος Σολωμός: 100 χρόνια από τον θάνατό του». .

Επίσης το πρωί του Σαββάτου το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο αναγνώστης» σε συνεργασία με τo βιβλιοπωλείο «Επίκεντρον» και το δήμο Αγίων Αναργύρων, διοργανώνουν από τις 11, ένα πρόγραμμα στο οποίο η Ξένια Καλογεροπούλου υποδέχεται τους μικρούς βιβλιοφάγους με αφήγηση παραμυθιών, το δημοτικό μουσικό σχήμα 8/8 προσεγγίζει την ελληνική ποίηση με τον τρόπο του Μάνου Χατζιδάκι ενώ ο Βασίλης Βασιλικός, ο Αχιλλέας Κυριακίδης, ο Αλέξης Πανσέληνος και ο Τίτος Πατρίκιος διαβάζουν κείμενά τους.

Την Κυριακή 23 Απριλίου, σκυτάλη παίρνει ο  δήμος Αθηναίων, που θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, έναν χρόνο πριν γίνει η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018. Στίχοι από τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού και από την «Έρημη Χώρα» του Τ.Σ. Έλιοτ, με τη φωνή της Αλεξάνδρας Σακελλαροπούλου και του Χρήστου Λούλη αντιστοίχως, θα ακούγονται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, ενώ στίχοι από την «Κίχλη» του Γιώργου Σεφέρη θα εμφανίζονται στις 22 και 23 Απριλίου σε πίνακες και οθόνες της Αττικό Μετρό, του Διεθνούς Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος και του λιμανιού του Πειραιά.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button