Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Έργα τέχνης στο τσιμέντο

Ο Γκουίντο Φαν Χέλτεν είναι ένας πραγματικός καλλιτέχνης του δρόμου.

Ο Γκουίντο Φαν Χέλτεν είναι ένας πραγματικός καλλιτέχνης του δρόμου. Όχι με γκράφιτι και συναφή δείγματα αλλά με εξαιρετική ζωγραφική πάνω σε τσιμεντένιους όγκους. Η δουλειά του έχει αποτυπωθεί σε πολλά μέρη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ (φωτό 2) όπου απεικονίζει την απόγνωση μετά το ατύχημα του 1986, σε γειτονιά του Μέξικο Σίτι (φωτό 3) σε μια εικαστική κραυγή κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα με την απεικόνιση του κωφού ντόπιου καλλιτέχνη Κονέλ και μιας κοπέλας παλαιστινιακής καταγωγής (φωτό 4), σε ένα μπλοκ κτιρίου στο Κίεβο όπου εμφανίζεται μια κοπέλα με παραδοσιακή ουκρανική φορεσιά σε ένα σοβιετικού τύπου συγκρότημα κατοικιών (φωτό 5).

Αυτό τον καιρό ο Φαν Χέλτεν βρίσκεται στην Αυστραλία όπου προσπαθεί να δώσει ενδιαφέρον και ζωή σε μια μικρή κοινότητα. Το Κούναλπιν είναι ένα χωριό 200 κατοίκων πάνω στον εθνικό δρόμο που ενώνει τη Μελβούρνη με την Αδελαίδα.

Ο Φαν Χέλτεν τους βοηθά ώστε να προσελκύσουν κόσμο στο χωριό τους κάνοντας ουσιαστικά τους οδηγούς που διασχίζουν τον εθνικό δρόμο να σταματάνε στο Κούναλπιν. Πως; Μα με την τέχνη του. Με τη βοήθεια ενός ανυψωτικού μηχανήματος ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει πορτρέτα πάνω σε 5 γιγάντια (ύψους 30 μέτρων) σιλό που υπάρχουν στο χωριό με στόχο να «αναγκάζει» τους διερχόμενους να σταματάνε για να δουν τη δουλειά του και άρα να επωφελούνται οι κάτοικοι του χωριού και η οικονομία τους.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button