Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
ΕνδιαφέρονταΕπικαιρότητα

Άρθρο του Δημήτρη Καραπατά για την κομποστοποίηση…

ΈΝΑ ΑΠΛΌ ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ, ΠΟΥ ΕΞΗΓΕΊ ΤΟ ΓΙΑΤΊ Ο ΔΉΜΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΌΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΊΞΕΩΝ…

Του Δημητρίου Καραπατά

Ο δήμος μας θα έπρεπε για να βρίσκεται στην κατηγορία των πρωτοπόρων & των εξελίξεων, να έχει εγκαταστήσει εδώ και χρόνια, σε κεντρικά αλλά και περιφερειακά επιλεγμένα σημεία του Λουτρακίου, κάδους κομποστοποίησης, με τον αναγνωριστικό καφέ χρωματισμό‼️

Ούτως ώστε ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΆΛΛΗΛΗ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ οι πολίτες να είχαν ξεκινήσει να κομποστοποιούν τα βιοαπόβλητά τους.

Το είναι όμως η κομποστοποίηση⁉️

Είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετασχηματίζει♻️ τα οργανικά υλικά, σε μια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ.

Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα.

Στους κάδους κομποστοποίησης απαγορεύεται δια ροπάλου να ρίχνουμε το οτιδήποτε άλλο, εκτός από υποπροϊόντα του γκαζόν?️, ξερά φύλλα, φρούτα και λαχανικά???? τσόφλια αβγών, υπολέιμματα καφέ, φίλτρα γαλλικού καφέ☕, φλούδες, κοτσάνια?, κοπριά? (από αγελάδες, άλογα, κότες και κουνέλια), φύκια, χαρτί κουζίνας, άχυρα, πριονίδια, χαρτοπετέτες, στέλεχος καλαμποκιού, αλλά και στάχτες.

Ένα τέτοιο ρηξικέλευθο πρόγραμμα, με την κατάλληλη διεξοδική ενημέρωση από πλευράς Δήμου Λουτρακίου, του κόσμου, αλλά και όλων εκείνων των επιχειρηματιών, (μην ξεχνάμε πως ο αριθμός υποπροϊόντων της εστίασης στην περιοχή μας, μόνο αμελητέος δεν είναι) θα μπορούσαν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Το οποίο θα έπρεπε να προωθηθεί με “πίεση” , αφού εν τοις πράγμασι, θα αποτελούσε τον καλύτερο εξάντα για την διαμόρφωσης ενός φιλικότερου περιβάλλοντος, από το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε, πώς αναβλύζει το καταξιωμένης αξίας νερό του Λουτρακίου, που είναι αντάξιου της ιστορίας του!

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι στο κοντινό παρελθόν, η ιστορική μας λουτρόπολη, είχε αποσπάσει το τιμητικό βραβείο της καθαρότερης ευρωπαϊκής???? πόλης…

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button