Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Φορολόγηση και για τα λεφτά που βρίσκονται «κάτω από το στρώμα»

Τη φορολόγηση των 30 δις ευρώ που σήκωσαν από τις τράπεζες την τελευταία πενταετία οι φορολογούμενοι, τοποθετώντας τα είτε σε τραπεζικές θυρίδες είτε «κάτω από το στρώμα», έχει θέσει ως πρώτο στόχο η εφορία, με την εφαρμογή του περιουσιολογίου να αποτελεί το γρανάζι για την επανεκκίνηση του φοροεισπρατικού μηχανισμού.

Όσοι βγάζουν αφορολόγητο χρήμα -αφού με την άρση του τραπεζικού απορρήτου το 2011 δεν μπορούν να τα καταθέσουν σε κάποια τράπεζα- ή οσοι διατηρούν χρήματα κάτω από το στρώμα, θα αναγκαστούν να τα δηλώσουν, έχοντας πρώτα καταθέσει το συγκεκριμένο ποσό στην τράπεζα για να καταγραφεί ο καταθέτης. Αν οι φορολογούμενοι δεν προβούν στην προαναφερθείσα ενέργεια, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ποσά για την κάλυψη τόσο του πόθεν έσχες όσο και των τεκμηρίων διαβίωσης.

Μάλιστα, για τα μη φορολογηθέντα ποσά θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να τα δηλώσουν καταβάλλοντας κατ’ αποκοπή φόρο, αλλά και όσοι κάνουν χρήση αυτής της ρύθμισης θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουν στην τραπεζική κατάθεση του συγκεκριμένου ποσού για να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν.

Όλοι οι φορολογούμενοι μέσα στο 2016 θα κληθούν να κάνουν δήλωση περιουσιολογίου, στην οποία θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, τα οποία αγνοεί η εφορία. Έτσι, θα πρέπει να δηλώσουν την κινητή περιουσία τους, όπως η αξία μετοχών, οι καταθέσεις και τα μετρητά που διακρατούνται.

Αποτέλεσμα αυτού, η εφορία θα διασφαλίσει ότι φορολογούμενοι δεν θα δηλώσουν ποσά τα οποία δεν διαθέτουν μόνο και μόνο για να χτίσουν «κουμπαρά» για μελλοντικές αγορές περιουσιακών στοιχείων, ενώ τα μετρητά που δεν θα δηλωθούν αυτομάτως θα καταστούν σε μεγάλο βαθμό άχρηστα για την κάλυψη πόθεν έσχες.


Διαβάστε Περισσότερα

 • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας
 • Άγγιξε τους -18 βαθμούς Κελσίου η ελάχιστη θερμοκρασία – «Πρωταθλήτριες» ψύχους Κοζάνη και Φλώρινα
 • Οι φωτογραφίες της ημέρας
 • Καιρός – Αρναούτογλου: Η νέα ανάρτηση για το Σάββατο και για το που θα χιονίσει
 • emvolio.gov.gr: Όλη η διαδικασία για ραντεβού βήμα-βήμα
 • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας
 • Σε εξέλιξη θερμή αφρικανική «εισβολή»
 • Την Δευτέρα 11/01 αρχίζει ο εμβολιασμός 100.000 πολιτών άνω των 85!
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

  WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com