Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Τρόμος στην Ιταλία από τον νέο σεισμό 6,6 Ρίχτερ – 30.000 άστεγοι, 20 τραυματίες [εικόνες & βίντεο]

Μεγάλες ζημιές, 20 τραυματίες και 30.000 άστεγους άφησε πίσω του ο νέος καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χτύπησε την Ιταλία στις 08:41 το πρωί της Κυριάκής. Είναι ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 36 ετών (από το 1980) στη γειτονική χώρα.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε κοντά στην Περούτζια, έγινε αισθητός στη Ρώμη και είχε διάρκεια αρκετά δευτερόλεπτα.

Μας παρηγορεί ότι δεν υπάρχουν θύματα, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, δήλωσε το μεσημέρι, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά το τηλεοπτικό μήνυμά του, μετά τη νέα σεισμική δόνηση που έπληξε το πρωί την Ιταλία.

Υπάρχει κούραση, πόνος και στρες, αλλά δεν πρέπει να μετατραπεί σε μοιρολατρία. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που επλήγησαν, πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Ρέντσι, τα χωριά που καταστράφηκαν θα ανοικοδομηθούν πλήρως και θα δαπανηθούν τα χρήματα που θα χρειασθούν και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

Να αποφευχθούν οι πολιτικές συγκρούσεις

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τέλος, ζήτησε να αποφευχθούν οι πολιτικές συγκρούσεις και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να ακολουθήσουν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για μεταφορά σε ξενοδοχεία. Στη συνέχεια θα φτιάξουμε ξύλινα σπίτια και η ζωή θα ξαναρχίσει, τόνισε ο Ματέο Ρέντσι.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, δήλωσε ότι δεκαπέντε χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και οι άστεγοι θα μεταφερθούν σε άλλες, ασφαλείς περιοχές.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας και της πυροσβεστικής έχουν ελέγξει σχεδόν όλες τις απομονωμένες περιοχές των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν νεκροί.

Ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας, όμως, πρόσθεσε ότι οι άστεγοι θα πρέπει να απομακρυνθούν οριστικά από τις πληγείσες περιοχές, για να προστατευθεί η ακεραιότητά τους.

Οι κάτοικοι της Νόρτσια αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους - Κεντρική Εικόνα

Τουλάχιστον τριάντα χιλιάδες άστεγοι

Τουλάχιστον τριάντα χιλιάδες είναι οι άστεγοι μέχρι αυτή την στιγμή από το χτύπημα του Εγκέλαδου στην κεντρική Ιταλία, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Είκοσι πέντε χιλιάδες, μόνον στην περιφέρεια Μάρκε.

«Δεν θέλουμε να εκτοπίσουμε κανέναν, αλλά απλώς να εγγυηθούμε στους ανθρώπους αυτούς ότι θα μπορέσουν να περάσουν μια ήρεμη νύχτα», δήλωσε Βάσκο Ερράνι, ο οποίος ορίσθηκε από την κυβέρνηση Ρέντσι ειδικός επίτροπος για την ανοικοδόμηση, μετά από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου στην Αματρίτσε.

Το κυριότερο, ωστόσο, θετικό στοιχείο της ημέρας είναι ότι δεν υπάρχει κανένας αγνοούμενος και κανένας νεκρός.

Οι τραυματίες είναι είκοσι, αλλά κανείς τους, ευτυχώς, δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια, που επλήγησαν σήμερα από τον σεισμό, είναι πολύ πιθανό να ζητήσουν την βοήθεια των κοντινών περιοχών Αμπρούτσο και Εμίλια Ρομάνια, για την φιλοξενία των αστέγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε δεκαπέντε χιλιάδες κατοικίες, ενώ στην πόλη Νόρτσια, με αμέτρητες καταρρεύσεις στο ιστορικό κέντρο, υπάρχει πρόβλημα και στο δίκτυο ύδρευσης.

Από την μεγάλη δόνηση, στις επτά και σαράντα το πρωί, ώρα Ιταλίας, μέχρι τις 19. 40 το βράδυ είχαν καταγραφεί πάνω από διακόσιες μετασεισμικές δονήσεις.

Με το ειδικό 45500 νούμερο χωρίς χρέωση, οι Ιταλοί μπορούν, τέλος, να δωρίσουν δυο ευρώ για την στήριξη των σεισμοπαθών. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας της χώρας.

Κατέρρευσαν δεκάδες ιστορικά κτίρια

Δεκάδες ιστορικά κτίρια κατέρρευσαν στην Κεντρική Ιταλία μετά το νέο σεισμό, ο οποίος σημειώθηκε στις 07:41 τοπική ώρα. Το χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν μεγέθους 6,6 της κλίμακας Ρίχτερ και μέχρι στιγμής οι πληροφορίες από τον ιταλικό Τύπο κάνουν λόγο για 12 τραυματίες. Ωστόσο το θετικό είναι πως δεν έχει αναφερθεί κάποιος θάνατος.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 68 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Περούτζια, κοντά στην πόλη Νόρτσια, η οποία είχε ήδη εκκενωθεί πάντως από τον τελευταίο σεισμό της Τετάρτης προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Το ακριβές σημείο του σεισμού εντοπίστηκε 125 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης. Ο κόσμος βγήκε πανικόβλητος στους δρόμους σε πολλές περιοχές, ενώ σύμφωνα με την ιταλική υπηρεσία προστασίας του πολίτη, έχουν καταρρεύσει αρκετά κτίρια στην κεντρική Ιταλία.

Το συγκλονιστικό βίντεο με τον ναό του Αγιου Βενέδικτου – Πριν και μετά το νέο σεισμό

Ο καθεδρικός ναός του Αγιου Βενέδικτου καταστράφηκε ολοσχερώς και στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα το πριν και μετά από τον πρωινό σεισμό (30/10) που χτύπησε 125 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης.

 

Σταμάτησε το μετρό στη Ρώμη

Η δόνηση έγινε τόσο αισθητή στη Ρώμη, που σταμάτησε η κυκλοφορία του μετρό για προληπτικούς λόγους. Ο σεισμός έγινε αισθητός τόσο στην Κροατία όσο και στη Σλοβενία.

Αισθητός ο σεισμός και στο Σαράγεβο

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται ξεκάθαρα πως έγινε αισθητός ακόμη και στα παράλια των Δαλματικών Ακτών αλλά και στο Σαράγεβο και τα Τίρανα.

«Ανοιξε η γη, είναι καταστροφή»

Με δραματικό τρόπο περιέγραψε το τι συνέβη ο Μάουρο Φαλκούτσι, δήμαρχος του Καστελσαντάντζελο, πόλης στο Ριέτι. «Κτίρια κατέρρευσαν. Η γη άνοιξε, υπάρχει καπνός, είναι καταστροφή!», είπε στην La Repubblica.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button