Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Το… Λονδίνο παραδόθηκε στις φλόγες

Με έναν μοναδικό τρόπο εξιστορήθηκε χτες η ιστορία της Μεγάλης Πυρκαγιάς του Λονδίνου, της πύρινης κόλασης που μέσα σε τέσσερις ημέρες κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της βρετανικής πρωτεύουσας πριν από 350 χρόνια.

Ένα τεράστιο ξύλινο αντίγραφο του Λονδίνου του 17ου αιώνα τυλίχθηκε στις φλόγες στον ποταμό Τάμεση, μια εκδήλωση που παρακολούθησαν από τις όχθες εκατοντάδες πολίτες.

Το ξύλινο αυτό αντίγραφο είχε μήκος 120 μέτρων και το θέαμα που προσέφερε στους παρευρισκόμενους ήταν πραγματικά μοναδικό.

Το 1666, η πύρινη λαίλαπα «κατάπιε» περισσότερα από 13.000 σπίτια, επιχειρήσεις και δομές. Στις φλόγες είχε παραδοθεί και ο παλιός καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου.

Οι κάτοικοι της πόλης βρέθηκαν στους δρόμους… Άστεγοι υπολογίζεται ότι έμειναν τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι ενώ άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 80.000.

Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν δεν έχουν υπολογιστεί με ακρίβεια, ωστόσο πιστεύεται πως ο αριθμός τους δεν ήταν μεγάλος, καθώς οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις δεν υπερέβησαν τις έξι.

Μετά την πυρκαγιά, το Λονδίνο άρχισε να αλλάζει… Οι κατασκευαστές έβαλαν «μπλόκο» στο ξύλο και άρχισαν να χρησιμοποιούν πέτρα ενώ οργανώθηκε για πρώτη φορά και η πυροσβεστική υπηρεσία της μεγαλούπολης.

Η Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου ήταν και ο λόγος που «γεννήθηκαν» οι πρώτες ασφαλιστικές εταιρίες στη Βρετανία.

«Αισθάνομαι ανακούφιση που τα καταφέραμε, επειδή όταν οργανώνεις ένα ζωντανό event δεν ξέρεις ποτέ» δήλωσε η Έλεν Μάριατζ, διευθύντρια της εταιρίας Artichoke που οργάνωσε την εκδήλωση.

Το Λονδίνο είχε προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων από τις 30 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου για να κρατήσει ζωντανές τις μνήμες της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Η καύση του αντιγράφου στον Τάμεση ήταν η «επισφράγιση» αυτών των εκδηλώσεων.

Το... Λονδίνο παραδόθηκε στις φλόγες

 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button