Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Το Ισλαμικό Κράτος ισοπέδωσε μοναστήρι 1500 ετών στη Συρία [βίντεο]

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2015, το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει την καταστροφή του Ρωμαιοκαθολικού μοναστηριού του Αγίου Ελιάν (Mar Elian) κοντά στη Δαμασκό.

Το μοναστήρι του Αγίου Ελιάν ισοπεδώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος στις 21 Αυγούστου 2015. Ανήκε στη Συριακή Καθολική Εκκλησία.

Η Συριακή Καθολική Εκκλησία έχει το ίδιο θρησκευτικό τυπικό με τη Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία (τους μονοφυσίτες Σύρους δηλαδή και όχι τους Ελληνορθόδοξους – Ρωμηούς που υπάγονται στην Κωνσταντινούπολη), είναι αυτόνομη Εκκλησία και αναγνωρίζει τα πρωτεία της Ρώμης. Είναι, κατά κάποιο τρόπο, οι αντίστοιχοι ουνίτες στους κόλπους των μονοφυσιτών χριστιανών, ενώ για πολλούς θεωρούνται και «κατάλοιπα» των σταυροφοριών.

Το μοναστήρι βρίσκεται (τα ερείπια του πλέον) στην πόλη Αλ Καρυαταϋάν (Al Qaryatayn), στον δρόμο από τη Δαμασκό προς την Παλμύρα, στην επαρχία της Χομς.

Στο μοναστήρι κτίστηκε γύρω από έναν τάφο του 5ου αιώνα και αποτελούσε σημαντικό προσκύνημα των ρωμαιοκαθολικών χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Κάποια από τα κτίρια του μοναστηριού, όπως και τα θεμέλιά του, ήταν 1.500 ετών.

tafos

Οι τζιχαντιστές έσπασαν τον τάφο του Αγίου Ελιάν και σκόρπισαν τα κόκαλά του.

Η περιοχή καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος στα μέσα Αυγούστου. Οι τζιχαντιστές απήγαγαν και 250 χριστιανούς, κυρίως γυναικόπαιδα, ενώ ο ηγούμενος της Μονής Ζακ Μουράντ (Jacques Mourad) αιχμαλωτίστηκε εκείνη την ημέρα της καταστροφής από το Ισλαμικό Κράτος και έκτοτε αγνοείται. Το πιθανότερο είναι να τον έχουν σφαγιάσει.

Mouraud

Ο ηγούμενος της Μονής Ζακ Μουράντ (Jacques Mourad) αιχμαλωτίστηκε από το Ισλαμικό Κράτος και έκτοτε αγνοείται. Το πιθανότερο είναι να τον έχουν εκτελέσει με κάποιον από τους αρρωστημένους τρόπους τους.

Στο βίντεο που ανάρτησε το Ισλαμικό Κράτος, οι τζιχαντιστές ισχυρίζονται ότι αποφάσισαν το μοναστήρι να καταστραφεί επειδή είναι ειδωλολατρικός ναός όπου λατρεύονται άλλοι θεοί εκτός από τον Αλλάχ.

Στο βίντεο υπάρχει και ένας τζιχαντιστής, που με το γνωστό παραλήρημα, κάνει το ακόλουθο κήρυγμα:

«Δοξασμένος να είναι ο Αλλάχ που μας έχει όργανά του κάθε ημέρα ώστε να εφαρμόζουμε τους νόμους Του, να φέρουμε τους δούλους Του πίσω στη θρησκεία Του, και να βάλουμε σε τάξη οτιδήποτε παραβιάζει τους νόμους Του. Είτε αυτό είναι ένα ανθρώπινο ον, είτε μια πέτρα, ή οτιδήποτε άλλο. Δοξασμένος να είναι ο Αλλάχ, που μας έκανε άξιους να γίνουμε ένα Χαλιφάτο που ακολουθεί την καθοδήγηση των λόγων του Προφήτη, και μας έκανε τους πιστούς υπηρέτες Του, που ακολουθούμε τις εντολές Του».

«Δοξασμένος να είναι ο Αλλάχ, που έκανε δυνατό για τα αδέλφια μας στην επαρχία της Δαμασκού να καταστρέψουμε αυτά τα είδωλα και τους τάφους, τα οποία λατρεύονταν δίπλα στον Αλλάχ».

«Δοξασμένος να είναι ο Αλλάχ που μας χρησιμοποιεί ώστε να ανυψώσουμε τη Σαρία Του (τον θρησκευτικό νόμο). Δοξασμένος να είναι ο Αλλάχ, που μας έκανε πιστούς υπηρέτες Του, τους αντιπροσώπους Του στη Γη. Θεού θέλοντος, Ανατολή και Δύση θα μάθουν ότι ποτέ δεν θα πάψουμε να εφαρμόζουμε τους νόμους της θρησκείας μας, όπως ο Προφήτης μας διέταξε να κάνουμε».

«Αυτή είναι η αρχή της νίκης. Θεού θέλοντος, θα έρθουμε και στη δική σας γη και θα καταστρέψουμε τους θρόνους σας. Θεού θέλοντος, πάνω σε αυτή τη Γη, που είναι η γη του Αλλάχ, μόνο δύο είδη ανθρώπων θα παραμείνουν. Οι μουσουλμάνοι και όσοι αποδέχονται την εξουσία του Ισλάμ».

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε εικόνες από το πώς ήταν το μοναστήρι πριν και πλάνα από την καταστροφή:

 

 

 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button