Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Το αρχαιότερο δείγμα καρκίνου σε ανθρώπινο οστό ηλικίας 1,7 εκατ. χρόνων

Το αρχαιότερο γνωστό δείγμα καρκίνου εντοπίστηκε σε ένα απολίθωμα ανθρώπου που περπάτησε στη Γη πριν από περίπου 1,7 εκατομμύρια χρόνια.

Η ανακάλυψη από Βρετανούς και νοτιοαφρικανούς επιστήμονες έρχεται σε αντίθεση με τις θεωρίες πως ο καρκίνος είναι μια σύγχρονη ασθένεια, που προκαλείται κυρίως από παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Μέχρι τώρα, το αρχαιότερο γνωστό ανθρώπινο απολίθωμα που συνδεόταν με την ύπαρξη καρκίνου χρονολογείται γύρω στο 3.000 π.Χ.
Αλλά η νέα ανακάλυψη ενός οστού κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ ενισχύει τα επιχειρήματα πως πολλοί καρκίνοι έχουν μια βαθιά εξελικτική ιστορία και προκαλούνται από παράγοντες πέρα από τον ανθρώπινο έλεγχο.
Μια ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Central Lancashire και Witwatersrand σκάναραν τα απολιθώματα προϊστορικών ανθρώπων, που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Swartkrans, όταν παρατήρησαν πως το εσωτερικό ενός οστού του ποδιού ήταν αδιαφανές.
‘Το οστό θα έπρεπε να είναι κοίλο’ δήλωσε ο Δρ Πάτρικ Randolph-Quinney, ανθρωπολόγος στο Central Lancashire. ‘Έτσι το συγκρίναμε με σύγχρονες βιοψίες ασθενών με καρκίνο και συνειδητοποιήσαμε πως ήταν ένας κακοήθης όγκος. Δεν ξέρουμε αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος πέθανε από καρκίνο ή από κάτι άλλο. Σίγουρα επηρέασε την κινητικότητά του, επομένως είναι εξίσου πιθανό να σκοτώθηκε από μία τίγρη’.
Ο καρκίνος αναγνωρίστηκε ως οστεοσάρκωμα, μια επιθετική μορφή της νόσου που προσβάλλει συνήθως νεότερα άτομα στους σύγχρονους ανθρώπους και συνήθως οδηγεί σε πρόωρο θάνατο, αν δεν υποβληθεί άμεσα σε θεραπεία.
Ο Έντουαρτ Όουντς, συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην νοτιοαφρικανική ‘Journal of Science’, δήλωσε: ‘Η σύγχρονη ιατρική έχει την τάση να υποθέτει πως οι καρκίνοι και οι όγκοι στον άνθρωπο είναι ασθένειες που προκαλούνται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και το περιβάλλον, αλλά οι μελέτες μας δείχνουν πως η προέλευση αυτών των ασθενειών είναι πολύ παλαιότερη και επηρέασε τους αρχαίους συγγενείς μας εκατομμύρια χρόνια πριν από τις σύγχρονες βιομηχανικές κοινωνίες’.
Πηγή: Telegraph


Διαβάστε Περισσότερα

 • Τα πρώτα ιπτάμενα τσιπάκια
 • Τα λιπαρά των γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο – Τι έδειξε έρευνα
 • Έρευνα συνδέει τη βιβλική καταστροφή στα Σόδομα με πρόσκρουση αστεροειδή
 • Φθινοπωρινή Ισημερία
 • Έτοιμο να σαλπάρει το «Θαύμα των Θαλασσών»
 • Η θάλασσα «ξυπνάει» το ηφαίστειο της Σαντορίνης – Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα μιας έκρηξης
 • Αγιορείτικη συνταγή για το πιο εύκολο και νόστιμο φθινοπωρινό γλυκό
 • Κοροναϊός – Συγγενικοί ιοί προκαλούν «εκατοντάδες χιλιάδες» σιωπηλά κρούσματα
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *