Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Τι στο καλό όμως γύρευαν οι Χριστιανοί στη Γροιλανδία, ογδόντα χρόνια πριν από τον Κολόμβο;

Η παρουσία των Βίκινγκς για 400 περίππου χρόνια στην Γροιλανδία και οι λόγοι του αφανισμού της αποικίας τους, μας δείνουν μία εικόνα για τις συχνές κλιματικές αλλαγές που έχουν συμβεί στον πλανήτη μας.

Τι στο καλό όμως γύρευαν οι Χριστιανοί στη Γροιλανδία, ογδόντα χρόνια πριν από τον Κολόμβο; Οι πιστοί είχαν πάει στη Γροιλανδία πολύ πριν. Το 982 ο Ερρίκος ο Ερυθρός, κατάδικος για διπλή ανθρωποκτονία στην Ισλανδία, εξορίστηκε και έφτασε στη Γροιλανδία.

Μέσα σε λίγα χρόνια αναπτύχθηκαν στις δυτικές ακτές της τεράστιας νήσου αποικίες που ανέπτυξαν σημαντικό εμπόριο με τη «μητέρα» Σκανδιναβία και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τα υφαντά των Γροιλανδών ήταν περιζήτητα στην Ευρώπη του 1100!

Η παρουσία των Σκανδιναβών Βίκινγκς στη Γροιλανδία διήρκεσε περίπου τετρακόσια χρόνια και ήταν περίοδος σημαντικού εμπορίου με την Ευρώπη. Ομως προς το τέλος του 14ου αιώνα, η άλλοτε ανθίζουσα αποικία έσβησε.

Tα μέλη της αφανίστηκαν, καταδικασμένα από την πείνα και το κρύο. Οι Βίκινγκς της Γροιλανδίας ήταν οι πρώτοι ιστορικά καταγεγραμμένοι Ευρωπαίοι που ωφελήθηκαν και έπειτα καταστράφηκαν από την αλλαγή του κλίματος, τη Μεσαιωνική Θερμή Περίοδο. Η Μεσαιωνική Θερμή Περίοδος ήταν εποχή θέρμανσης του πλανήτη, όταν ακόμα δεν υπήρχε βιομηχανία και έκλυση αερίων του θερμοκηπίου. Δεν είναι γνωστή η αιτιολογία της αλλαγής του κλίματος που άρχισε τον 9ο αιώνα και τελείωσε τον 14ο…

Εμφάνιση παγόβουνων

Ομως είναι αδιαμφίσβητητη η άνοδος της θερμοκρασίας σε βαθμό που επέτρεπε την καλλιέργεια σιτηρών στη Γροιλανδία σε σημεία που από το 1400 και μετά το χώμα είναι παγωμένο σε βάθος δεκάδων μέτρων! Η θερμοκρασία των νερών γύρω από τη Γροιλανδία είναι σήμερα κοντά στους μηδέν βαθμούς, ενώ κατά τη Μεσαιωνική Θερμή Περίοδο ήταν 10 βαθμούς Κελσίου! Η Μεσαιωνική Θερμή Περίοδος εκτοπίστηκε από μια περίοδο σταδιακής ψύξης του πλανήτη.

Καταγραφές Ισλανδών ναυτικών αναφέρουν την εμφάνιση παγόβουνων στον Βόρειο Ατλαντικό για πρώτη φορά… τον 14ο αιώνα! Κατά την περίοδο 1560-1610 άρχισε η επέκταση των παγετώνων, που έφτασαν τη μέγιστη έκτασή τους στην Ευρώπη κατά τα τέλη του 18ου αιώνα. Από τότε η Ευρώπη εισήλθε σε αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν Μικρή Εποχή Παγετώνων, η οποία και τελείωσε στις αρχές του 19ου αιώνα (από τότε έχουμε μια θερμή περίοδο). Είναι σαφές από την ιστορική καταγραφή ότι το κλίμα αλλάζει. Το κλίμα είναι εξ ορισμού ασταθές, η φύση του είναι η αστάθεια.

Σίγουρα η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω ανθρωπογενούς ρύπανσης είναι κάτι διαφορετικό, όμως δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο που δικαιολογεί καταστροφολογίες του είδους «η στάθμη των νερών θα ανέβει έξι μέτρα», που ξεστομίζουν κάποιοι τρομολάγνοι δημοσιογράφοι. Η ιστορία έχει και την κυνηγετική της μικρολεπτομέρεια. Από τη Γροιλανδία εισήχθηκαν κατά τη Μεσαιωνική Θερμή Περίοδο τα λευκά γεράκια, που χάρισε ο Νορβηγός Βασιλιάς στον Πορτογάλο ομόλογό του. Σε ανταπόδοση ο Πορτογάλος βασιλιάς έστειλε ένα φορτίο κρασί! Τα καλά κυνηγετικά ζώα ήταν ανέκαθεν πολύτιμα!

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button