Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Συναγερμός στις αρχές, από το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα!

 

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας για το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι εδώ και ημέρες σε ετοιμότητα καθώς είχε ήδη αποσταλεί εγκύκλιος σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Και σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, εξετάζεται ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από ευλογιά των πιθήκων.

Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωτική, μεταφέρονται στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.

Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα.

Ευλογιά των πιθήκων: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται
Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι συνήθως ήπια: οι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό και ένα χαρακτηριστικό, μεγάλο εξάνθημα στο σώμα -συχνά ξεκινά από το πρόσωπο και εξαπλώνεται, στη συνέχεια, κυρίως στα χέρια και τα πόδια, ενώ προκαλεί έντονη φαγούρα.

Επίσης, στα συμπτώματα συγκαταλέγονται ο πονοκέφαλος, το πρήξιμο, ο πόνος στη μέση και στους μυς. Υπάρχουν δύο βασικά στελέχη: το στέλεχος του Κονγκό, που είναι πιο σοβαρό και εμφανίζει θνητότητα έως και 10%, και το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, η θνητότητα του οποίου τοποθετείται περίπου στο 1%.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση διαρκεί 14 έως 21 ημέρες. Η ασθένεια αυτή εντοπίστηκε αρχικά σε πιθήκους και συνήθως μεταδίδεται μέσω στενής επαφής. Επειδή θεωρείται σπάνια η εμφάνισή της εκτός Αφρικής, έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές αρχές.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί όταν κάποιος βρίσκεται σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω του δέρματος, της αναπνευστικής οδού ή μέσω των ματιών, της μύτης ή του στόματος.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button