Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Σάλος στο νοσοκομείο Έλενα: Πού ανιχνεύθηκε χολέρα. Μεγάλος κίνδυνος

Πού ανιχνεύθηκε χολέρα στο νοσοκομείο Έλενα;

Ανησυχητικά φέρονται να είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την καλλιέργεια δείγματος ύδατος από αποθήκη τροφίμων στο Γενικό Νοσοκομείο – Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου».

Για ανεύρεση του βακτηρίου της χολέρας κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ σε δυνητικά εντεροπαθογόνους μικροοργανισμούς αναφέρεται η διοίκηση του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, εδώ και έξι μήνες τρέχουν νερά σε υπόγεια αποθήκη τροφίμων. Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο έχουν διαμαρτυρηθεί στη διοίκηση, όμως η βλάβη δεν αποκαταστάθηκε, επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Καλλιέργεια δείγματος από τα συγκεντρωμένα ύδατα έγινε από την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου και στα πρώτα αποτελέσματα ανιχνεύθηκε το βακτήριο της χολέρας, υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η διοίκηση του νοσοκομείου επιβεβαιώνει τη διενέργεια ελέγχου δείγματος από συγκεντρωμένα ύδατα στην αποθήκη ξηράς τροφής, που βρίσκεται στο Α΄ Υπόγειο του κτηρίου Α΄. Τα ύδατα διέρρευσαν στην αποθήκη από το δάπεδο του γειτνιάζοντος χώρου του ηλεκτρικού υποσταθμού.

Ο έλεγχος έγινε στις 5 Οκτωβρίου, όταν η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας έστειλε το δείγμα στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του νοσοκομείου, για μια πρώτη εκτίμηση της μικροβιολογικής σύστασής του.

Όπως επισημαίνει όμως η διοίκηση του «Έλενα Βενιζέλου», το εργαστήριο, ως αναρμόδιο για έλεγχο υδάτων, έκανε μόνο ποιοτική καλλιέργεια και όχι ποσοτική η οποία γίνεται στα εξουσιοδοτημένα κέντρα (ΚΕΔΥ- Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας).

Τα πρώτα αποτελέσματα που βγήκαν στις 13 Οκτωβρίου, έδειξαν «δυνητικά εντεροπαθογόνους μικροοργανισμούς». Ενημερώθηκε άμεσα η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας, η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, η
Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, οι οποίοι και αποφάσισαν το σφράγισμα της αποθήκης.

Άμεσα επίσης, ζητήθηκε η έκτακτη συνδρομή του ΚΕΔΥ, για να διενεργήσει πλήρη έλεγχο σε δείγμα των συγκεντρωμένων υδάτων. Τα αποτελέσματα αναμένονται την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.

Μέχρι τότε, ο χώρος έχει σφραγιστεί και η Τεχνική Υπηρεσία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του προβλήματος των συγκεντρωμένων υδάτων, λαμβάνοντας ατομικά μέτρα προστασίας που υποδεικνύονται από την Επόπτρια
Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, αναφέρει η διοίκηση του νοσοκομείου.

Η ΠΟΕΔΗΝ, πάντως, από την πλευρά της επαναφέρει το ζήτημα της κακής κτηριακής κατάστασης του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου», αναφέροντας χαρακτηριστικά «τα χαλασμένα κλιματιστικά που τρέχουν νερά, τους διαλυμένους τοίχους και τα μπάνια», και ζητά την άμεση λήψη μέτρων.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button