Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Κόσμος

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές αναπτύσσεται στο Καζακστάν

Με την απεχθή φράση την οποία μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik «δεκάδες διαδηλωτές εξαλείφθησαν από την αστυνομία» η Μόσχα και το καθεστώς του Καζακστάν έδωσαν το πολιτικό στίγμα τους σχετικά με το τι αναμένεται να επακολουθήσει. Μετά την διόγκωση της λαϊκής εξέγερσης, την κατάληψη του αεροδρομίου της πρωτεύουσας του Καζακστάν αλλά και τις καταλήψεις δημοσίων κτηρίων, τα πρώτα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αναπτύσσονται σε αυτή τη χώρα της κεντρικής Ασίας, η οποία έχει ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για τη Μόσχα και, όπως γνωστόν, είναι εγκατεστημένες οι διαστημικές βάσεις αιχμής της Ρωσίας. Η επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος κατόπιν αιτήματος του προέδρου του Καζακστάν Κασίμ Τομάρ Τοκάγεφ, ο οποίος ωστόσο τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα είχε προφασιστεί πως θα καταθέσει την παραίτηση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στο Καζακστάν ως τμήμα της «ειρηνευτικής» προσπάθειας που έχει αναλάβει o CSTO, ο συνασπισμός συλλογικής ασφαλείας (Collective Security Treaty Organisation) που αποτελείται από έξι πρώην σοβιετικά κράτη, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Αρμενία, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Στρατιώτες και διαδηλωτές συγκρούονταν νωρίτερα σήμερα στην κύρια πλατεία της Αλμάτι. Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, επικαλούμενο ανταποκριτές του που βρίσκονται εκεί, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και δεκάδες στρατιώτες που κινούνται πεζή εισήλθαν σήμερα το πρωί στην κύρια πλατεία της Αλμάτι, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης για τρίτη ημέρα. Πυροβολισμοί ακούστηκαν καθώς οι στρατιώτες προσέγγιζαν το πλήθος, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες του Reuters.

Πηγή : zougla gr.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button