Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Συμβαίνει στο Λουτράκι

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ «ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ» (εικόνες- video)

Επιμέλεια: Μίνα Γιαννούλη

 

Στο Πέτρινο στην  Περαχώρα παρουσιάστηκε το μαθητικό πολιτιστικό πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του Γυμνασίου  «Αγαπώ τον τόπο μου» με υπεύθυνους καθηγητές τον διευθυντή του σχολείου Παπαφίλη Γιώργο και την φιλόλογο και συγγραφέα Μαίρη Χάψα. Παρόντες ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ.Γεωργίου Αθανάσιος, o δημοσιογράφος και συγγραφέας κ.Δενδρινός Νίκος, καθώς γονείς και φίλοι των μαθητών. Ο κ. Παπαφίλης αναφέρθηκε στα πόσα σημαντικά και ιδιαίτερα πράγματα έχουν πραγματοποιήσει οι μαθητές του σχολείου και παρακάλεσε τους γονείς να στηρίζουν ενεργά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων .Τα παιδιά της Α΄Γυμνασίου στο πρόγραμμα αυτό έγιναν συγγραφείς, λογοτέχνες,ποιητές, ζωγράφοι, σκιτσογράφοι, φωτογράφοι, δημοσιογράφοι,χορογράφοι.  Ο τόπος τους ήταν η οικογένειά τους, το σπίτι τους, η εμπνευσή τους, το βίωμά τους…ήταν η αφόρμηση για να εκφραστούν δημιουργικά.



Στην παρουσίαση υπήρχαν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις,Οι γονείς έστειλαν φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό τους αρχείο που να αναδεικνύει το έντονο λαογραφικό χρώμα του τόπου και την αγάπη για τη διατήρησή του, γιαγιάδες έδωσαν συνεντεύξεις στις εγγονές τους (στην Μαρία Δρίτσα και στη Αγάθη Φόρτη) και τίμησαν όχι μόνο με την παρουσία τους την εκδήλωση,αλλά και την ενεργή συμμετοχή τους. Οι μαθήτριες Μαρία Ρουστέμη, της Α΄ Γυμνασίου και η Δήμητρα Παππά της Γ΄ Γυμνασίου μάγεψαν τους πάντες με την πρωτοβουλία δημιουργίας δικής τους χορογραφίας αλλά και εκτέλεσης από τις ίδιες με τίτλο «Ο τόπος μου, μού δίνει φτερά».

Διαβάστηκαν λαϊκά παραμύθια που είχαν γράψει οι ίδιοι οι μαθητές στα πλαίσια του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής καθώς και διηγήματα που τα είχαν στείλει σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Κείμενα με ποιότητα και όλα τους με αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του.Τα κείμενα των παιδιών διαβάστηκαν από τις φιλολόγους του ΓυμνασίουΧάψα Μαρία, Παπαναστασάτου Θεοδώρα με τον μαθητή Θώδη Μελέτη στη συνοδεία της κιθάρας (πέρα από την επιμέλεια στον ήχο) ενώ η μαθήτρια Μινέτου Αλέξάνδρα διάβασε η ίδια το διήγημά της. Τα κείμενα ήταν των μαθητριών Κωνσταντίνας Φόρτη και Ελένης Αντωνίου .

Μια άλλη πρόκληση εικαστικής αλλά και βιωματικής προσέγγισης που είχαν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές ήταν να φωτογραφήσουν την περιοχή τους και με βάση τα συναισθήματά τους για τον τόπο τους να φτιάξουν ένα power point, με τίτλο «Αγαπώ τον τόπο μου»! Η Αλεξάνδρα Μινέτου, μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου το επιμελήθηκε.Παρουσιάστηκε επίσης ένα σκηνικό δρώμενο που έδειχνε πάλι την αγάπη των παιδιών για τον τόπο τους με συνθήματα αγάπης όπως και ένα
CD με ένα ποίημα που δημιούργησαν οι μαθητές του Γυμνασίου και που ο Σύλλογος Γονέων επιμελήθηκε την καλαίσθητη παραγωγή του αλλά και μελοποίηση του ποιήματος. Ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κ. Μαρίκα Γεωργίου να τραγουδά και να οδηγεί τον χορό του ΓΙΑΡΕΝΤΗ και της Τράτας που σχετίζονται με το Πάσχα, μέσα σε ένα πνεύμα συνενωτικό και που να δείχνει την αγάπη που υπάρχει στον τόπο για την παράδοση.

Παράλληλα με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο χώρο της εκδήλωσης φιλοξενήθηκε λαογραφική έκθεση.Ένα μικρό δείγμα  του ανεκτίμητου θησαυρού της παράδοσης που υπάρχει στην Περαχώρα. Η έκθεση περιελάμβανε αντικείμενα που γύριζαν τον χρόνο πίσω, στη νοσταλγία μιας άλλης εποχής. Κληρονομία και ενθύμια από τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους, τα χέρια του προπάππου, της προγιαγιάς, των γονιών.Γενιές και γενιές, ιστορίες και μνήμες ζωής από το παρελθόν.Συγκίνηση για τη φροντίδα και διατήρηση από τους κατόχους τους. Τα αντικείμενα πρόσφεραν ο Γεωργίου Λάκης, η Αργυρώ Καλεμάνα, ο Σπύρος Θώδης, ο Χρήστος Φόρτης ,Κυριακή Λέκκα, ο Παπαϊωάννου Γιάννης , η Αντιόπη Φόρτη , η Γιαννούλη Μίνα. Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης ανήκει στην Αθανασία Κολλιάκου και  στη Μαρίκα Γεωργίου, οι οποίες σε συνεργασία με τη  Φωφώ Παππά ,  την Αδάμου Μαριάννα και  την Ντίνα Ράπτη επιμελήθηκαν την όμορφη λαογραφική γωνιά ,που απέσπασε πολλά συγχαρητήρια και μια κοινή ευχή να υπάρξει σύντομα  ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ στην Περαχώρα…

 

Αξίζει να δείτε το βίντεο που ακολουθεί!!!

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button