Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ο πνιγμός του μικρού Αϊλάν και το φουστάνι της Ριάνα -Οι δυο όψεις του κόσμου το 2015 [εικόνες]

Αισιοδοξία, θλίψη, χαρά, θυμός. Κάπως έτσι, στιγμές από το 2015 πλημμύρισαν τον κόσμο με συναίσθημα. Επειδή, όμως, το μυαλό ξεχνά, ο φωτογραφικός φακός τις αποτύπωσε για να κάνει τους πάντες να θυμούνται πως η χρονιά που πέρασε, όπως κάθε άλλη, άφησε μια ανάμεικτη αίσθηση.

Η φωτογραφία με το άψυχο σώμα του μικρού Αιλάν στην τουρκική ακτή συντάραξε τον πλανήτη, με την προσφυγική κρίση να δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο. Ο θάνατος του 3χρονου παιδιού από τη Συρία, κατά την προσπάθεια της οικογένειας του να περάσει στην Ελλάδα από το Αιγαίο, ίσως να ήταν ένα λιθαράκι στο να αλλάξει ματιά η Ευρώπη γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Αξέχαστη θα μείνει και η φωτογραφία από την έκρηξη του ηφαιστείου της Χιλής, Καλμπούκο, η οποία θύμισε την τρομερή δύναμη της φύσης. Γη και ουρανός «ενώθηκαν» μέσα σε μια έκρηξη και μια… καταιγίδα.

Επειδή, όμως, μέσα στη ζωή υπάρχει και η σόουμπιζ, ένα από τα καρέ που έχει μείνει στο μυαλό πολλών έχει πρωταγωνίστρια την Ριάνα. Η πριγκίπισσα της ποπ εμφανίστηκε στο Met Gala της Νέας Υόρκης, με ένα μακρύ κατακίτρινο φόρεμα με ουρά της σχεδιάστριας Guo Pei, θυμίζοντας μάλλον καναρίνι. Το τρολάρισμα στα social media ήταν ανελέητο.

Το σώμα του μικρού Αιλάν Κουρντί, του μικρού Σύρου πρόσφυγα, που ξεβράστηκε στην τουρκική ακτή μετά την βύθιση του πλοίου, που ταξίδευε από την Τουρκία για την Κω.

Τον Απρίλιο, το ηφαίστειο της Χιλής Καλμπούκο, «ξύπνησε»· Ηφαιστειακή τέφρα και σκόνη «ταξίδεψαν» στον ουρανό, δημιουργώντας καταιγίδα μετά την έκρηξη.

 Η Ριάνα φτάνει και ανεβαίνει τα σκαλιά του Met Gala, με μια κίτρινη τουαλέτα δια χειρός της Κινέζας σχεδιάστριας Guo Pei, τραβώντας όλα τα βλέμματα.

Ενας άνδρας από το Μπουρουντί ικετεύει για τη ζωή του μέσα με μια αποχέτευση, αφού ξέφυγε από έναν όχλο λιντσαρίσματος στην πρωτεύουσα Κιμπιτόκε κατά τη διάρκεια εμφύλιας σύρραξης.

Ερασιτεχνική φωτογραφία, στην οποία εμφανίζονται τα αδέλφια Rezgui με AK στα χέρια στην αστυνομία, μετά τη σφαγή στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

 Η βασίλισσα Ελισάβετ φτάνει στο συμπόσιο με τον Γερμανό πρόεδρο, Γιοάχιμ Γκάουκ, στο προεδρικό μέγαρο Bellevue στο Βερολίνο.

Χιλιάδες συμμετείχαν στο Colour Run 2015 στο Παρίσι. Στην 5 χιλιομέτρων διαδρομή δεν υπήρχαν νικητές και βραβεία, παρά μόνο χρώματα. Οι δρομείς πλημμύρισαν με έγχρωμη σκόνη τους σταθμούς κατά μήκος της διαδρομής.

Οι διωκόμενοι μετανάστες Rohingya, που περνούν από χώρα σε χώρα στη νοτιοανατολική Ασία, με την ελπίδα ενός νέου σπιτιού, τρώνε τρόφιμα, που του έριξε ένα ταϊλανδέζικο στρατιωτικό ελικόπτερο ανοικτά της νότιας ακτής του Koh Lipe στη θάλασσα Ανταμάν.

Ο Purevsurengiin Togtokhsuren, είναι ένα παιδί-αναβάτης από την Μογγολία, που παίζει μπάσκετ μετά από τη φροντίδα του αλόγου του στην Khui Doloon Khudag, προτού λάβει μέρος στους εθνικούς αγώνες για πέμπτη φορά.

Το 2015 κυριαρχείται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, με εκατομμύρια ανθρώπων να περπατούν χιλιάδες χιλιόμετρα. Οικογένειες από τη Συρία σκαρφαλώνουν αγκαθωτά συρματοπλέγματα στην Τουρκία, προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τον τρόμο της Μέσης Ανατολής.

 Ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ κερδίζει στον τελικό των 100μ. Στίβου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο εθνικό στάδιο του Πεκίνου.

Ψηφοφόροι περιμένουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σε κέντρο που έχει στηθεί κάτω από ένα δένδρο σε προάστιο του Κανό της Νιγηρίας, κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου.

Ο πρόεδρος ομάδας προστασίας πτηνών, Allain Bougrain-Dubourg (αριστερά) συγκρούεται με ιδιοκτήτη οικοπέδου (δεξιά), στο οποίο βρέθηκαν παγίδες πουλιών, κατά τη διάρκεια αγωγής κατά λαθροθηρίας σπίνου.

Η ομάδα ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο, με τον αρχηγό της ομάδας Richie McCaw να σηκώνει το τρόπαιο. Η ομάδα γιόρτασε, παράλληλα, το ότι είναι η μόνη στην ιστορία που έχει κερδίσει το Web Ellis Cup σε δύο συνεχόμενα τουρνουά.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Sergei Shoigu, χαιρετίζει στρατιώτες κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης την Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, τον Μάιο.

Μοτοσικλετιστές διασχίζουν τη μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον κόσμο, Ουγιούνι, την ώρα που αγωνίζονται στο Ράλι του Ντακάρ.

Ενα τραυματισμένο παιδί από τη Συρία περιμένει ιατρική βοήθεια στο αυτοσχέδιο νοσοκομείο στην περιοχή της Ντούμα, βορειοανατολικά της Δαμασκού, μετά από αεροπορικές επιδρομές από δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασάν.

Ο Ιταλός Andrea Baldini (δεξία) και ο Ρώσος Artur Akhmatkhuzin (αριστερά) αγωνίζονται για το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ξιφασκίας στη Μόσχα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δίνει την ευλογία του κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατόπεδο στο Μπανγκί, σε περιοδεία-ορόσημο στην Αφρική.

Κύματα καπνού από το δάσος γύρω από το Valparaiso της Χιλής, με τη φωτιά να απειλεί το λιμάνι της πόλης.

Ενα Ισραηλινό αγόρι κολυμπάει δίπλα σε πρόβατα που ανήκουν σε Παλαιστίνιο αγρότη σε χωριό στην Κοιλάδα του Ιορδάνη.

Χιλιάδες βρέθηκαν στην Place de la Republique, αποτίοντας φόρο τιμής στα 17 θύματα του Charlie Hebdo.

Ο τέως, πλέον, προπονητής της Τσέλσι, Ζοζέ Μουρίνιο πανηγυρίζει στο χορτάρι την νίκη στον τελικό του League Cup κόντρα στην Τότεναμ τον Μάρτιο στο Γουέμπλεϊ.

Αυτοκίνητα της Volkswagen έτοιμα για αποστολή σε εργοστάσιο στη βορειοδυτική Γερμανία. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία, από πλευράς πωλήσεων, παραδέχθηκε πως 11 εκατ. πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά της σε ολόκληρο τον κόσμος ήταν εφοδιασμένα με συσκευές, που εξαπατούσαν τις δοκιμές εκπομπών.

Το φεγγάρι ξεπρόβαλε στον ουρανό του Ρίο ντε Τζανέριο, δίνοντας φτερά στον άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή.

Μπροστά σε μια πιθανή απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους στην Κίνα και την απειλή προστίμων, μια γυναίκα ανάβει τσιγάρο μέσα στο μισοσκόταδο ενός μπαρ.

Με αστυνομικοί συνοδεία μια φαινομενική ατέρμονη ροή μεταναστών και αιτούντων ασύλου περπατούν σε κέντρο προσφύγων μετά τη διέλευση των συνόρων Κροατίας-Σλοβενίας.

Μετά από την ακύρωση των μαθημάτων σε σχολεία, εξαιτίας του πυκνού καπνού από πυρκαγιές σε φυτείες, τρία αγόρια στη Μαλαισία δροσίζονται σε ποτάμι.

Ο θρύλος του ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας, Jonah Lomu (δεξιά) επιδίδεται στον πολεμικό χορό Haka, στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες πριν τον θάνατό του σε ηλικία 40 χρόνων.

Ο Ρώσος Βίκτορ Μινιμπάεφ διαγωνίζεται στον ημιτελικό καταδύσεων 10 μ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν.

Τουρίστες αφήνουν λουλούδια στο σημείο επίθεσης στην παραλία της Τυνησίας, όπου οι τρομοκράτες άφησαν 37 νεκρούς.

Μουσουλμάνοι προσκυνητές προσεύχονται στο Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας, μια ημέρα πριν το τέλος του μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού.

Το σώμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπορίς Νεμτσόφ, μετά την δολοφονία του από πυροβολισμούς στη Μόσχα τον Φεβρουάριο.

Η Μαντόνα αιωρείται πάνω από τους θαυμαστές της στα 57α βραβεία Grammy.

Μια τραυματισμένη γυναίκα παρηγορείται από τον σύζυγό της μετά την διπλή βομβιστική έκρηξη σε κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αγκυρας, κατά τη διάρκεια ειρηνευτικής αντικυβερνητικής συγκέντρωσης.

Ενα μικρό κοριτσάκι-πρόσφυγας δέχεται να της βγάλουν το σωσίβιο μετά την άφιξη φουσκωτής βάρκας με μετανάστες στην Κω.

Η Σερένα Γουίλιαμς πανηγυρίζει μετά τη νίκη επί της Μαρία Σαράποβα στο αυστραλιανό Open.

Συντρίμμια από το ρωσικό αεροσκάφος A321 με τους 224 επιβάτες στο όρος του Σινά, μετά την απογείωσή του από το θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button