Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Οι παππούδες περιμένουν να σε δουν. Θα τους επισκεφτείς;

Όταν ήμασταν μικροί, μας κρατούσαν από το χέρι, μας έπαιρναν από το σχολείο, μας μαγείρευαν το αγαπημένο μας φαγητό, μας πήγαιναν στην παιδική χαρά, ενώ δύσκολα άκουγες από το στόμα τους, τη λέξη “όχι”. Η γιαγιά και ο παππούς τώρα μεγάλωσαν, όπως και εμείς. Πότε θα πάμε να τους δούμε;

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν ανάγκη την επικοινωνία και ιδιαίτερα με τους δικούς τους ανθρώπους, την οικογένειά τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα μελέτη η επίσκεψη στη γιαγιά και στον παππού τρεις φορές την εβδομάδα, αρκεί για να μειώσει την πιθανότητα να τους “επισκεφθεί” η κατάθλιψη, κατά 50%.

Οι παππούδες περιμένουν να σε δουν. Θα τους επισκεφτείς;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, εξέτασαν 11.000 ενήλικες 50 ετών και άνω, μελετώντας πόσο συχνά ήρθαν σε επαφή με ένα δικό τους άτομο, στη διάρκεια ενός ορισμένου χρονικού διαστήματος, μέσω τηλεφώνου, email, κοινωνικών δικτύων και τετ α τετ επαφής.

Στη συνέχεια, εξέτασαν τον κίνδυνο κατάθλιψης για τα ίδια άτομα, δύο χρόνια αργότερα. Όσοι από τους ηλικιωμένους είχαν φυσική επαφή με την οικογένειά τους τρεις φορές την εβδομάδα εμφάνισαν 6,5% πιθανότητες για κατάθλιψη, σε σχέση με 11,5% που ήταν η πιθανότητα να υποφέρουν από κατάθλιψη όσοι από τους ηλικιωμένους έβλεπαν φίλους και συγγενείς, μία φορά κάθε λίγους μήνες.

Τίποτα δεν αναπληρώνει τη φυσική επαφή

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν, επίσης, πως ακόμα και οι συχνές τηλεφωνικές κλήσεις και τα email, δεν ήταν ικανά να ανακουφίσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης και να επηρεάσουν τα παραπάνω ποσοστά. Με άλλα λόγια, μόνο η φυσική επαφή συνδέθηκε με διαφορές στην πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Alan Teo, σημειώνει: “Η έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι η ισχυρή κοινωνική αλληλεπίδραση ενισχύει την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Αλλά βρήκαμε πως δεν είναι ίδιες όλες οι μορφές κοινωνικοποίησης. Οι τηλεφωνικές κλήσεις και οι ψηφιακές επικοινωνίες δεν έχουν την ίδια ισχύ με την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, στον ‘εξορκισμό’ της κατάθλιψης”.

Φιλία για τους νεότερους, οικογένεια για τους μεγαλύτερους

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε μία ειδικότερη διαπίστωση της μελέτη, σύμφωνα με την οποία, για τους νεότερους συμμετέχοντες, ηλικίας 50 έως 69 ετών, περισσότερο ευεργετική είναι η συναναστροφή με φίλους, ενώ για τα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, πιο ωφέλημη είναι η επαφή με την οικογένεια.

Οι παππούδες περιμένουν να σε δουν. Θα τους επισκεφτείς;

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στη Daily Mail, αυτή η έρευνα -η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικάνικης Εταιρείας Γηριατρικής- είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση των διαφορετικών τύπων κοινωνικών επαφών στους ηλικιωμένους.

Η Ελλάδα ξεχνά την τρίτη ηλικία

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, για το 2015, κατατάσσεται στην 79η θέση, τη χαμηλότερη στην Ευρώπη, και ανάμεσα σε χώρες όπως οι Καμπότζη, Γκάνα, Νότια Αφρική και Μολδαβία, στη λίστα του δείκτη Global AgeWatch 2015, ο οποίος μετρά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων στις χώρες του πλανήτη.

Οι παππούδες περιμένουν να σε δουν. Θα τους επισκεφτείς;

Μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται στην 91η θέση -μόλις 5 θέσεις πάνω από την τελευταία- όσον αφορά την ικανοποίηση των ηλικιωμένων κατοίκων της από τις κοινωνικές τους σχέσεις, καθώς το 52% των Ελλήνων άνω των 50 δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς να περπατήσουν μόνοι το βράδυ, και το 39% δηλώνει ότι δεν έχει κάποιον -συγγενή ή φίλο- να στραφεί αν αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Η παραπάνω διαπίστωση, σε συνδυασμό με τα συμπεράσματα της μελέτη από τις ΗΠΑ, θα έπρεπε να μας προβληματίσει.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button