Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Οι γίγαντες της θάλασσας ποζάρουν σε πανέμορφες ασπρόμαυρες φωτογραφίες

Η σειρά «Giants» του φωτογράφου Jem Cresswell καταγράφει την ατομική προσωπικότητα των μεγάπτερων φαλαινών, καθεμία από τις οποίες φαίνεται να ποζάρει ειδικά για την υποβρύχια κάμερα του

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, ο φωτογράφος Jem Cresswell έχει φωτογραφίσει φάλαινες κατά την ετήσια μετανάστευσή τους στις Νήσους Βαβάου (ομάδα νησιών στην Τόνγκα) κολυμπώντας με τα γιγαντιαία αυτά πλάσματα στα απέραντα νερά του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού. Η σειρά  «Giants» του Cresswell καταγράφει την ατομική προσωπικότητα των μεγάπτερων φαλαινών, καθεμία από τις οποίες φαίνεται να ποζάρει ειδικά για την υποβρύχια κάμερα του.

«Ήθελα να εστιάσω στην ευγενική φύση της φάλαινας, το μέγεθος και το αίσθημα της ανθρώπινης ασημαντότητας στην παρουσία τους», δήλωσε ο Cresswell. «Τα τελευταία 3 χρόνια στην Τόνγκα, προσπάθησα να καταγράψω πορτρέτα αυτών των πολυσύνθετων ζώων, φέρνοντας τον θεατή στον κόσμο αυτών των μυστικιστών γιγάντων».

Εκτός από το ενδιαφέρον για το μέγεθος των ζώων, ο Αυστραλός καλλιτέχνης συναρπάζεται και με τον εγκέφαλό τους. Το 2006, βρέθηκαν ατρακτοειδή κύτταρα μέσα στον εγκέφαλο των φαλαινών, τα οποία πιστεύεται ότι υπήρχαν μόνο στους ανθρώπους και τους μεγάλους πιθήκους. Αυτά τα κύτταρα, τα οποία συνδέονται με την κοινωνική οργάνωση, την ενσυναίσθηση και τη διαίσθηση, βρέθηκαν να είναι τρεις φορές περισσότερο πιο διαδεδομένα στις μεγάπτερες φάλαινες από ό, τι στους ανθρώπους.

Αυτή η «ανθρώπινη» αίσθηση είναι ένας από τους λόγους που ο Cresswell επιλέγει να φωτογραφήσει με ασπρόμαυρο φιλμ τα υποβρύχια θέματά του. «Η κύρια εστίαση του έργου αφορά στην αίσθηση του χαρακτήρα και της συνείδησης της φάλαινας», εξηγεί στο Colossal.

«Για μένα, το ασπρόμαυρο αποτρέπει την απόσπαση της προσοχής και ελκύει τον θεατή απευθείας στο θέμα. To ασπρόμαυρο δίνει επίσης την αίσθηση της διαχρονικότητας, που πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει τον χρόνο που αυτά τα πλάσματα βρίσκονται εδώ γύρω».

Ο Cresswell θα συνεχίσει να φωτογραφίζει φάλαινες στο μέλλον, αλλά προς το παρόν κάνει ένα διάλειμμα για να εργαστεί πάνω σε μια νέα σειρά που επικεντρώνεται στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας. Μπορείτε να πάρετε μια behind the scenes γεύση των υποβρύχιων λήψεων του Cresswell στο σύντομο βίντεο που ακολουθεί.

 

 

 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button