Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Οι άνθρωποι των σπηλαίων του 21ου αιώνα!

Ο αριθμός των 30 εκατομμυρίων μπορεί να φαίνεται λίγο τρομακτικός, όμως αν κάποιος λάβει υπόψη του το συνολικό πληθυσμό της Κίνας, νομίζω δεν είναι μεγάλος. Άλλο είναι το εύλογο ερώτημα που γεννιέται: Δεν είναι παράξενο τη σύγχρονη εποχή να ζουν άνθρωποι σε σπηλιές;

 

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση στους “Los Angeles Times”, εκατομμύρια Κινέζοι ζουν σε σπηλιές απολαμβάνοντας τις ανέσεις των σύγχρονων σπιτιών, με ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο και νερό, σε υπόσκαφα σπίτια στην επαρχία Shanxi.

Επωφελούμενοι από το υφιστάμενο γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής, όπου το πορώδες έδαφος ευνοεί τη δημιουργία ανοιγμάτων, δημιούργησαν υπόσκαφα σε διάφορα σημεία, τα περίφημα “yaodong”.

Χωρίς επιπλέον οικοδομικά υλικά και με φυσική μόνωση όλο το χρόνο, αφού το έδαφος προσφέρει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα, οι Κινέζοι δημιούργησαν κάτι περισσότερο από ένα συμβατικό σπίτι.

Γιατί μπορεί να μην έχει τις ανέσεις που θα επιθυμούσε κάποιος, όμως για πολλούς η “επιστροφή στις ρίζες τους” θεωρείται σημαντικό προσόν. “Η ζωή είναι εύκολη και άνετη εδώ. Έχω ζήσει όλη μου τη ζωή σε σπηλιές και δεν μπορώ να φανταστώ κάτι διαφορετικό », λέει ο 76 χρονος κάτοικος Ma Liangshui.

Οι κάτοικοι, που είναι ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι, απολαμβάνουν τα “φυσικά μπόνους” των κατοικιών τους βάζοντας ο καθένας τη δική του προσωπική “πινελιά” σε κάθε κατοικία, προκειμένου να ομορφύνουν λίγο παραπάνω τη ζωή τους εδώ.

Άλλωστε, όπως λένε και οι ίδιοι: “Δεν ζητάμε και πολλά. Μας αρκεί να βλέπουμε το φως του ήλιου πού και πού και να ακούμε τις φωνές των παιδιών που παίζουν ακριβώς έξω… Αυτή είναι η χαρά μας”!Διαβάστε Περισσότερα

 • ο Γιάννης Στεφανής, σας ενημερώνει διεξοδικά, για ό,τι συμβαίνει, από τη συχνότητα του Super FM 104.1 στα Fm.
 • Προκαλούν τα κινητά τηλέφωνα καρκίνο; – Τι δείχνει νέα μελέτη
 • Εξήντα είδη νέων εντόμων «μετανάστευσαν» στην Ελλάδα μέσα σε 20 χρόνια
 • Ηλεκτροσόκ με τις τιμές του ρεύματος…
 • ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
 • Αρχαίος Δίολκος: Προχωρά η αποκατάσταση και η διαμόρφωσή του σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο
 • Σπουδαία ανακάλυψη στην Κίνα: Βρέθηκε απολιθωμένος ανθός λουλουδιών 130 εκατ. ετών
 • Τα άλογα της Αρχαίας Αθήνας σε μία μοναδική έκθεση
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *