Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Νέα έρευνα: «Η Ανταρκτική θα εξαφανιστεί λίγο πριν από το τέλος του αιώνα»

Τη στιγμή που τα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο γίνονται ολοένα και πιο ακραία, με αποτέλεσμα οι λέξεις «βιβλική καταστροφή» να μην μπορούν πλέον να τα περιγράψουν, νέα έρευνα έρχεται να προειδοποιήσει ότι η Ανταρκτική βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας της ταχύτητας που λιώνουν οι πάγοι. Η έρευνα αυτή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ολόκληρα κομμάτια πάγου θα έχουν ισοπεδωθεί τα επόμενα χρόνια, και μέχρι το 2100 η παγωμένη ήπειρος θα μοιάζει με απέραντη θάλασσα.
Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Λιουκ Τράσελ, ήταν κατηγορηματικός: «Τα αποτελέσματα δείχνουν καθαρά ότι οι πάγοι στην Ανταρκτική Χερσόνησο λιώνουν με απίστευτη ταχύτητα. Αυτό, κατά συνέπεια, επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή και θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Οι προβλέψεις δείχνουν επίσης ότι το ίδιο θα συμβεί σε όλη την ακτογραμμή της Ανταρκτικής μέχρι το τέλος του αιώνα».
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική εφημερίδα «Nature Geoscience» και βασίστηκε σε δορυφορικές παρατηρήσεις της παγωμένης επιφάνειας και ασκήσεις κλιματικής προσομοίωσης.
Με το καλό σενάριο, που λέει ότι οι εκπομπές ρύπων θα περιορισθούν, το λιώσιμο των πάγων στην παγωμένη ήπειρο ενδέχεται να τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το 2050.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα έρευνα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αρχίσει πλέον να διχάζονται για το εάν υφίσταται το θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Στη μάχη για το χρίσμα των υποψηφίων των δύο κομμάτων το φλέγον ζήτημα του φαινομένου του θερμοκηπίου βρίσκεται πολύ υψηλά στην ατζέντα, με τους θερμόαιμους Ρεπουμπλικανούς να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για πλάνη, αμφισβητώντας επιστημονικά δεδομένα.
Ο εκκεντρικός υποψήφιος για το χρίσμα Ντόναλντ Τραμπ το έχει διατυπώσει κάπως έτσι: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι επινόηση των Κινέζων για να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής βιομηχανίας».
Και το χειρότερο είναι ότι πληθαίνουν οι Αμερικανοί που τον πιστεύουν…

Διαβάστε Περισσότερα

 • Σχεδόν όλοι οι Έλληνες είναι ενεργοί στα κοινωνικά δίκτυα
 • Το πρώτο τζετπακ με αυτόματο πιλότο
 • Μεγάλο βραβείο για το ρολόι που θα μελετήσει το Σύμπαν
 • H παχυσαρκία δεν οφείλεται στο υπερβολικό φαγητό, υποστηρίζει ανατρεπτική μελέτη
 • Η ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ-Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΙΡΗ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
 • Αστεροσκοπείο: Το καλοκαίρι του 2021 στην Ελλάδα είχε περισσότερες θερμές ώρες κατά τα τελευταία 43 χρόνια
 • Το παιδί-θαύμα που θέλει να μας κάνει αθάνατους
 • Ράλλυ Ακρόπολις 2021
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *