Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Νέα έρευνα: “Η Ανταρκτική θα εξαφανιστεί λίγο πριν από το τέλος του αιώνα”

Τη στιγμή που τα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο γίνονται ολοένα και πιο ακραία, με αποτέλεσμα οι λέξεις «βιβλική καταστροφή» να μην μπορούν πλέον να τα περιγράψουν, νέα έρευνα έρχεται να προειδοποιήσει ότι η Ανταρκτική βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας της ταχύτητας που λιώνουν οι πάγοι. Η έρευνα αυτή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ολόκληρα κομμάτια πάγου θα έχουν ισοπεδωθεί τα επόμενα χρόνια, και μέχρι το 2100 η παγωμένη ήπειρος θα μοιάζει με απέραντη θάλασσα.
Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Λιουκ Τράσελ, ήταν κατηγορηματικός: «Τα αποτελέσματα δείχνουν καθαρά ότι οι πάγοι στην Ανταρκτική Χερσόνησο λιώνουν με απίστευτη ταχύτητα. Αυτό, κατά συνέπεια, επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή και θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Οι προβλέψεις δείχνουν επίσης ότι το ίδιο θα συμβεί σε όλη την ακτογραμμή της Ανταρκτικής μέχρι το τέλος του αιώνα».
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική εφημερίδα «Nature Geoscience» και βασίστηκε σε δορυφορικές παρατηρήσεις της παγωμένης επιφάνειας και ασκήσεις κλιματικής προσομοίωσης.
Με το καλό σενάριο, που λέει ότι οι εκπομπές ρύπων θα περιορισθούν, το λιώσιμο των πάγων στην παγωμένη ήπειρο ενδέχεται να τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το 2050.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα έρευνα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αρχίσει πλέον να διχάζονται για το εάν υφίσταται το θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Στη μάχη για το χρίσμα των υποψηφίων των δύο κομμάτων το φλέγον ζήτημα του φαινομένου του θερμοκηπίου βρίσκεται πολύ υψηλά στην ατζέντα, με τους θερμόαιμους Ρεπουμπλικανούς να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για πλάνη, αμφισβητώντας επιστημονικά δεδομένα.
Ο εκκεντρικός υποψήφιος για το χρίσμα Ντόναλντ Τραμπ το έχει διατυπώσει κάπως έτσι: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι επινόηση των Κινέζων για να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής βιομηχανίας».
Και το χειρότερο είναι ότι πληθαίνουν οι Αμερικανοί που τον πιστεύουν…
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button