Μια σπουδαία βραδιά πολιτισμού στην Περαχώρα: Τιμήθηκε ο καθηγητής Αριστείδης Δουλαβέρας και παρουσιάστηκαν δύο νέες εκδόσεις του Λαογραφικού Μουσείου

enloutrakio

Μια ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση, γεμάτη μνήμη, παράδοση και συγκίνηση, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιουλίου 2026, στον φιλόξενο προαύλιο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Περαχώρας.

Η εκδήλωση, που συγκέντρωσε πλήθος κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής, είχε διπλό χαρακτήρα: την παρουσίαση δύο εξαιρετικών νέων εκδόσεων του Μουσείου και την απόδοση της οφειλόμενης τιμής στον διακεκριμένο πανεπιστημιακό καθηγητή Λαογραφίας, κ. Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα, για την πολυετή και ανεκτίμητη προσφορά του στην επιστήμη, την εκπαίδευση και τον λαϊκό μας πολιτισμό.

Οι χαιρετισμοί και το στίγμα της εκδήλωσης

Τον συντονισμό της όμορφης βραδιάς είχε ο Θάνος Κώτσης (υποψήφιος διδάκτωρ Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Περαχώρας»), ο οποίος κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

Την εκδήλωση χαιρέτισε θερμά η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Λουτρακίου-Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων, κ. Θεώνη Μαυροματίδου – Παπαηλία, ενώ αναγνώστηκαν οι γραπτοί χαιρετισμοί του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστου Δήμα, και της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μαριλένας Σούκουλη. Αμφότεροι οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι εξήραν το έργο του Μουσείου για τη διαφύλαξη της τοπικής ταυτότητας και συνεχάρησαν τον κ. Δουλαβέρα για τη δίκαιη βράβευσή του.

Δύο εκδοτικά «κοσμήματα» για την Περαχώρα

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα δύο νέα συγγράμματα του Μουσείου, τα οποία κυκλοφόρησαν από τις καλαίσθητες Εκδόσεις ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΑ (των Αδελφών Τερζή, στο Κιάτο):

1. «Θέκες: Εθνογραφική μελέτη των κορινθιακών “θεκών”»

  • Συγγραφείς: Μαρίκα Ν. Γεωργίου (Ιδρύτρια & Πρόεδρος του Μουσείου) & Γωγώ Σπ. Καρακούση (υποψ. διδάκτωρ Λαογραφίας ΕΚΠΑ / διδάσκουσα στο ΠΑΔΑ).

  • Χαρακτηριστικά: Μια δίγλωσση, εμπεριστατωμένη μελέτη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (με την αγγλική μετάφραση να επιμελείται η Λένα Κ. Καρακούση). Το βιβλίο εστιάζει στις «θέκες», το εμβληματικό τοπικό γυναικείο κόσμημα κεφαλής, αναλύοντας τους συμβολισμούς, τις χρήσεις και τον υλικό πολιτισμό της Κορινθίας.

  • Η έκπληξη της βραδιάς: Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ζωντανή παρουσίαση της τοποθέτησης των «θεκών» στα μαλλιά της Ιωάννας Δρίτσα, η οποία φορούσε την παραδοσιακή ενδυμασία της Περαχώρας, δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να κατανοήσουν βιωματικά τον τρόπο χρήσης και τον βαθύτερο συμβολισμό της φορεσιάς.

2. «Αναμνήσεις από την Περαχώρα (1900-1950)»

  • Συγγραφέας: Ελένη Σταμπόγλη.

  • Παρουσίαση: Από τον κ. Θάνο Κώτση.

  • Χαρακτηριστικά: Ένα συγκινητικό οδοιπορικό στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, γεμάτο πλούσια ιστορικά στοιχεία και σπάνιο, υπομνηματισμένο φωτογραφικό υλικό που ξύπνησε μνήμες στους παλαιότερους και δίδαξε τους νεότερους.

Τιμή στον «Δάσκαλο» της Λαογραφίας, Αριστείδη Δουλαβέρα

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς ήταν αφιερωμένο στον καθηγητή Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα.

Με βαθιά λόγια εκτίμησης για το ακαδημαϊκό του ήθος και το σπουδαίο επιστημονικό του έργο, «μίλησαν» μέσα από τους χαιρετισμούς τους ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, καθώς και η Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας του ΕΚΠΑ, κ. Βασιλική Χρυσανθοπούλου.

Μετά τον συγκινητικό έπαινο που ανέγνωσε ο Θάνος Κώτσης, η Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου απένειμαν τιμητική πλακέτα στον κ. Δουλαβέρα, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στον λαϊκό πολιτισμό.

Ο ίδιος ο τιμώμενος, εμφανώς συγκινημένος, έκλεισε την εκδήλωση απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές και το κοινό.

Οι παρουσίες που τίμησαν την εκδήλωση

Μεταξύ του πολυπληθούς κοινού, το «παρών» έδωσαν:

  • Ο Ιερέας Τσαμπίκος Πετρόπουλος.

  • Η κ. Αναστασία Γκιόκα (Σύμβουλος Εκπαίδευσης & Αν. Επόπτρια Ποιότητας Κορινθίας).

  • Μέλη των Δ.Σ. του Συνδέσμου Λουτρακιωτών-Περαχωριτών «Ο ΙΒΥΚΟΣ», του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Πράθι» και της κίνησης «ΟΧΙ Ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια».

  • Η κ. Ελβίρα Μαντεζή εκπροσωπώντας τον Τουριστικό Οργανισμό Λουτρακίου (LTO).

Υποστήριξη & Χορηγοί:

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη της Διευθύντριας του Γυμνασίου Περαχώρας, κ. Ελένης Αυλωνίτη, την οπτικοακουστική κάλυψη του Γιώργου Ζαχάρη, καθώς και των: Elli Aggeli – Topos Luxury Stay Heraion, Κάβα Παπαδημητρίου, «Τα Γεράνεια», Maria Thodi, Dimitris Georgiou, Τούλα Παππά, Σοφία Δημοπούλου, Έλενα Ζερβού και του Ζαχαροπλαστείου Οικονόμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα

Back to top button