Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Συμβαίνει στο Λουτράκι

Λουτράκι:Προτάσεις του εθελοντή Άρη Κολλιάκου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Με αφορμή την πρόσφατη καταστροφική φωτιά στο Σχίνο και ως ένας από τους  παλαιότερους εθελοντής και  με γνώμονα τις προσωπικές μου εμπειρίες  και τη συμμετοχή μου σε πυρκαγιές, θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφέρω σκέψεις- προτάσεις  για έναν ουσιαστικό σχεδιασμό πρόβλεψης μελλοντικών πυρκαγιών στην περιοχή μας.

 

Πιστεύω ότι σας δόθηκε μία μερική απάντηση εκ των πραγμάτων στο ερώτημα τις μέρες που πέρασαν.

 

Το γιατί φτάσαμε ως εδώ είναι ένα ερώτημα λογικό, όπως και το τι μπορούμε να κάνουμε για να μην ξαναβρεθεί ο Δήμος μας και η πολιτική προστασία σε αυτή τη θέση.

 

Με δεμένα τα χέρια την ώρα της καταστροφής . Δεν συμβαίνει πρώτη φορά. Κατά το παρελθόν αντιδήμαρχοι και διευθυντές επιχειρήσεων του δήμου είχαν βρεθεί επανειλημμένα σε αυτή τη θέση. Την εποχή που ο Δήμος είχε τις δημοτικές επιχειρήσεις όπως η Όμηρος όλα ήταν εύκολα.

 

Ο εκάστοτε δήμαρχος τότε, ανάλογα με την κρίση του ,έπαιρνε ένα τηλέφωνο τον διευθυντή και του έλεγε πλήρωσε αυτό, πλήρωσε το άλλο .Μην πληρώνεις εκείνο. O διευθυντής της επιχείρησης τράβαγε το συρτάρι έβγαζε το πακέτο και πλήρωνε τους προμηθευτές.

 

Είχε κοπεί μέχρι και τιμολόγιο 2 εκ δραχμές για σανό προκειμένου να καλυφτούν ανάγκες του Δήμου που δεν εγκρίνονταν από το κράτος.

 

Το κράτος ως γνωστόν ,ότι δεν μπορεί να ελέγξει το κλείνει ή το απαγορεύει. Κλείσανε λοιπόν δημοτικές επιχειρήσεις και απαγορεύτηκαν οι απευθείας αναθέσεις ,μπήκαν οι επίτροποι της περιφέρειας στη μέση κλπ. Από τότε όσοι δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι ενδιαφέρθηκαν να κάνουν κάτι ώστε να μπορεί ο δήμος να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης συνάντησαν τοίχο από μικροσυμφέροντα αδιαφορία και παραταξιακή γραμμή για λόγους αντιπολίτευσης .

 

Τα μικροσυμφέροντα δεν χρειάζεται να ψάξετε να τα βρείτε, θα πέσετε επάνω τους αν ασχοληθείτε με αυτό το θέμα. Τα πράγματα είναι απλά κατά την άποψή μου και το πρόβλημα της αρτηριοσκλήρωσης  του Δήμου όσον αφορά την πρόληψη και την ετοιμότητα να ανταποκριθεί στα βασικά όπως είναι νερό ,τροφή ,καύσιμο, μπορεί να λυθεί άμεσα και οριστικά .

 

Με μία σύσσωμη απόφαση Δημοτικού συμβουλίου . Η απόφαση αυτή θα πρέπει να έχει ως βάση τη δυνατότητα του εκάστοτε υπεύθυνου αντιδημάρχου να μπορεί να κάνει άμεσα (και με την έγκριση του δημάρχου) μικρό-αναθέσεις ώστε να παρέχονται τα απαραίτητα στις δυνάμεις που επιχειρούν την ώρα της καταστροφής.

 

Κάθε χρόνο να ζητούνται μειοδοτικές προσφορές από τους επαγγελματίες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε τρόφιμα ,καύσιμο και χωματουργικά μηχανήματα.

 

Αν δεν μπορεί ο μειοδότης να ανταποκριθεί θα μπορεί ο αμέσως επόμενος μειοδότης. Οι επαγγελματίες που θα συμμετέχουν θα πρέπει να πληρώνονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και όχι με τη συνήθη τακτική καθυστέρηση του δήμου.

 

Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξουν συμβάσεις με τοπικούς βενζινοπώλες που θα ενεργοποιούνται για την κίνηση των προφυλάκων  κατά το διάστημα της αντιπυρικής περιόδου και σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης για ορισμένο αριθμό καυσίμου ανάλογα με τις δυνατότητες του πρατηρίου.

 

 

Τα οχήματα που διατίθενται προς επιχείρηση σε φυσικές καταστροφές από εθελοντικούς Φορείς θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να συντηρούνται και να εξοπλίζονται παράλληλα με τα άλλα οχήματα του δήμου.

 

Αν ο δήμος έχει και συντηρεί 100 οχήματα τα 103 θα μας κοστίσουν? Το καύσιμο που καταναλώθηκε τις δέκα ημέρες που επιχειρούν εθελοντικές ομάδες ,οι υδροφόρες και τα σκαπτικά μηχανήματα αναλογεί σε μία έως δύο καθημερινές ημέρες κίνησης των οχημάτων του δήμου.

 

Η οικονομική υπηρεσία του δήμου που απαρτίζεται από αποδεδειγμένα ικανούς υπαλλήλους θα βρει τον τρόπο και τη νομική υπόσταση που θα στηρίξει μία σύσσωμη απόφαση .

 

Κάποιοι θα με πουν γραφικό, κάποιοι άλλοι αχάριστο υπάλληλο, αλλά στο χωριό που μεγάλωσα όταν ερχόταν κάποιος στα σπίτια μας να εργαστεί βγάζαμε πάντα ένα ποτήρι νερό και ένα γλυκάκι.

 

Εμείς σαν Δήμος για μία ακόμα φορά δεν μπορέσαμε να το προσφέρουμε στις εθελοντικές ομάδες και τα πεζοπόρα τμήματα που ήρθαν από άλλους νομούς να μας βοηθήσουν.

 

Οποιοσδήποτε να ήταν στην θέση του υπεύθυνου αντιδημάρχου να αντικρίζει για πρώτη φορά τέτοια απίστευτη καταστροφή με τα χέρια δεμένα σίγουρα θα ζητούσε τη βοήθεια του οσίου και οποιουδήποτε Θεού. Υπήρχε περίπτωση να τον ακούσει.

 

Μπορεί καμία από τις παραπάνω προτάσεις μου για επίλυση του θέματος να μην δείχνει εφικτή . Κάτι τέτοιο ειπώθηκε και όταν ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ δημοτικός σύμβουλος κατάφερε με την επιμονή του να κάνει το όραμα μας για πυροσβεστικό κλιμάκιο στην Περαχώρα πραγματικότητα.

 

θα θέλαμε να δούμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο το θέμα να συζητείται παρουσία ειδικών στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με εμπεριστατωμένες και διαφανείς προτάσεις κατάλληλες για την περιοχή του δήμου μας.

 

Δεν θα θέλαμε να δούμε ανούσιες αλληλοκατηγορίες και παραταξιακή αντιπαράθεση. Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων θα σας πρότεινα να μην ανοίξετε τον φάκελο πυρασφάλεια των προηγούμενων ετών, γιατί θα δημιουργήσει αντιπαραθέσεις και θα σας αποσπάσει από την ουσία.

 

Καλύτερα να γίνει μία καινούργια αρχή με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πυρασφάλειας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με τη βοήθεια ειδικών και αποδεκτό από όλους σας.

 

Θα πρότεινα επίσης εκ του αναγκαίου της πρόσφατης καταστροφής την άμεση σύσταση οργανωμένης μηχανοκίνητης ομάδας προφυλάκων όπως λειτουργούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια υπό τις οδηγίες συντονιστικού κέντρου.

 

Το κόστος ενός τέτοιου σχεδίου είναι αστείο για το δήμο μας .

 

Ας λάβουμε υπόψη όλοι μας ότι στην καταστροφή των 75χιλ στρεμμάτων από «τύχη» κάηκε ένα πολύ μικρό ποσοστό στα όρια του δήμου μας.

 

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο για να δείτε τι προτείνουν οι ειδικοί. https://dasarxeio.com/2021/05/29/97459/?fbclid=IwAR1d6w_CnobFvaqKqJsZFRUxgC_nAdXNMRmpjrlqt9__kxbfU3pNYhtiK10

 

Άρης Κολλιάκος

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button