Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

ΛΙΜΝΗ ΗΡΑΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ: ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΦΕΥΓΟΥΝ…ΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ!

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος

  • Αξιέπαινη πρωτοβουλία για τον καθαρισμό των ακτών και του βυθού της λίμνης Ηραίου με τη συμμετοχή εθελοντών (video)
Λίγοι αλλά γενναίοι, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για το ρεπορτάζ, σχετικά με τον καθαρισμό των ακτών και του βυθού της Λίμνης Ηραίου, που διοργάνωσε και φέτος ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Οικιστών Λίμνης Ηραίου, το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών (19 Σεπτεμβρίου).



Κι αυτό γιατί η βροχόπτωση, που ξεκίνησε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ανέβαλε την προγραμματισμένη εκδήλωση, με ενημέρωση των ενδιαφερομένων, μέσω Facebook, μηνυμάτων SMS και τηλεφωνημάτων.

Ένας μικρός αριθμός, όμως, εθελοντών, αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες, μετέβησαν στο χώρο της συγκέντρωσης, καθώς και μέλη της ομάδας ”Αυτοδύτες Λουτρακίου”.
  
 
Οι δύτες βούτηξαν, για να εξερευνήσουν το βυθό της Λίμνης, που τους περίμενε υπομονετικά, εδώ κι έναν χρόνο, από τον προηγούμενο καθαρισμό, για να απαλλαγεί, με τη σειρά του, από τα περιττά βάρη, που η ανθρώπινη αμέλεια και απαξίωση του είχε φορτώσει. Δείγματα της έλλειψης σεβασμού προς τη φύση και το περιβάλλον γενικότερα.
 

Αξιοσημείωτος ο όγκος από λάφυρα σκουπιδιών, αν και υπάρχουν αρκετοί κάδοι απορριμάτων στην περιοχή. Αντικείμενα πεταμένα σε διάφορα σημεία της περιοχής αλλά και στο βυθό, που επιβεβαιώνουν την αδιαφορία και την έλλειψη ουσιαστικής περιβαλλοντικής αγωγής και μόρφωσης.

 
 
 
Με την ευκαιρία αυτή, κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη να υπενθυμίσουμε ένα από τα χρόνια προβλήματα της Λίμνης, η σοβαρότητα του οποίου έχει τονιστεί, από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, κατά καιρούς, αναδεικνύοντας τις επικίνδυνες διαστάσεις του. Τη διάβρωση των ακτών της, η οποία συνεχίζεται με γοργούς και ανεξέλεγκτους ρυθμούς!
Η φύση είναι όμορφη και δοτική, αλλά δεν συγχωρεί την αδιαφορία και την εγκατάλειψη. Όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση σε οχήματα, περιμετρικά της Λίμνης, στο εγγύς μέλλον.
Η διάβρωση των ακτών στη νότια πλευρά της λίμνης, κοντά στο δίαυλο
Μπάζα ή πέτρες, όπως εσείς τα ονομάζετε, στη βόρεια πλευρά της Λίμνης, παραμένουν στην ίδια κατάσταση, ένα χρόνο μετά τη ρίψη τους
Πριν από ένα χρόνο, τον Αύγουστο του έτους 2014, η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να δώσει πρόχειρη λύση, στο πρόβλημα, ρίχνοντας μπάζα (άλλοι τα αποκαλούν πέτρες), σε κάποια σημεία, όπως όπως, δημιουργώντας την κάθε άλλο παρά κολακευτική εικόνα, που επικρατεί μέχρι και σήμερα.
Με ημίμετρα αυτοσχέδιων εμπνεύσεων δεν λύνεται το πρόβλημα. Χρειάζεται όραμα και σχέδιο, για υπεύθυνη και οριστική λύση του υπαρκτού αυτού προβλήματος, καθώς και για τη διαμόρφωση του χώρου, γύρω από τη Λίμνη, ώστε ένα μοναδικό φυσικό στολίδι του Δήμου μας να αναδειχτεί και να αποκτήσει την πραγματική του αξία, εκείνη που αναγνωρίζουν και θαυμάζουν πλήθος επισκεπτών της περιοχής. 
Επιτέλους, πότε θα αφυπνιστούν συνειδήσεις; 
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button