Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Κομισιόν για Ελλάδα: Ερχονται αυξήσεις σε φόρους και μειώσεις μισθών

«Ναι μεν, αλλά…». Αυτός είναι ο τίτλος που πρέπει να μπει στις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, καθώς αν και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά είναι ελαφρώς καλύτερες από αυτές του Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες αβεβαιότητες που σχετίζονται με την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα έχει ύφεση 0,3% αντί 0,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ για το 2015 προβλέπεται ότι τελικά «έκλεισε» ελαφρώς αρνητικό (0,2% αντί 0%). Όσον αφορά, δε, στο 2017, η πρόβλεψη παραμένει ίδια (+2,7%), υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν απρόοπτα.

Ειδικά όσον αφορά στο μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης για το πρόσθετο πακέτο μέτρων, η Έκθεση της Κομισιόν δεν αναφέρει το παραμικρό -όπως ήταν αναμενόμενο- αλλά ρίχνει φως στα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, που έχει συμφωνήσει ήδη η Αθήνα. Συγκεκριμένα:

1,8 δισ. ευρώ θα προέλθει από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού
  • 1,8 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και στην έκτακτη εισφορά
  • περίπου 450 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%
  • περίπου 1,3 δισ. ευρώ από προσαρμογές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και αυξήσεις στη φορολογία των οχημάτων, των καυσίμων, των οινοπνευματωδών, των τσιγάρων
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button