Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Κεραυνοβόλος έρωτας: Υπάρχει πραγματικά; Τι πραγματικά συμβαίνει, τι είναι αυτό το… ρεύμα που μας χτυπά;

Για μερικά δευτερόλεπτα παγώνει ο χρόνος, χάνεις την αίσθηση του περιβάλλοντος και νιώθεις σαν να είσαι η Ιουλιέτα, ή τελοσπάντων μια πιο συχνή εκδοχή της- γιατί πού να σκαρφαλώνει τώρα ο «πρίγκιπάς» σου σε μπαλκόνια; Και μετά το μυαλό συντονίζεται απόλυτα με την σκέψη του αγαπημένου και όλα τα άλλα παραμερίζονται.

Όμως αλήθεια είναι έρωτας αυτό το απρόσμενο συναίσθημα; Σίγουρα , αφού το αισθανόμαστε είναι , θα μπορούσε να πει κανείς. Και πράγματι σε έρευνες που έχουν γίνει το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι του έχει συμβεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Τι έχει επακολουθήσει μετά δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, γιατί εκείνα τα δευτερόλεπτα είναι τόσο έντονα, που πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να τα ξεχάσει.

Οι ψυχολόγοι θεωρούν πάντως ότι αυτή η αιφνίδια κατάσταση, ο κεραυνοβόλος έρωτας, συμβαίνει σε ανθρώπους, που πρώτον έχουν μεγάλη ανάγκη να ερωτευτούν κι έχουν μείνει για καιρό μόνοι, ή βρίσκονται μέσα σε προβληματικές καταστάσεις. Οπότε με έναν τρόπο χρησιμοποιούν τη «μαγεία» μιας στιγμής ως άλλοθι για να φέρουν και να ξεπεράσουν είτε τους φόβους τους, είτε τις ενοχές τους.

Μια δεύτερη περίπτωση είναι ότι αυτό το απρόσμενο συναίσθημα που σε παρασύρει λειτουργεί ως αντίβαρο απέναντι σε μια πληκτική καθημερινότητα. Αν, ας πούμε, δεν είσαι ικανοποιημένος από τη ζωή σου, ή τη δουλειά σου, αρχίζεις να αναζητάς κάτι συνταρακτικό που θα σε βγάλει από το τέλμα και θα σε κάνει και πάλι να χαμογελάς. Και τότε γίνεσαι ευάλωτος στις πρώτες ματιές και στις υποσχέσεις τους.

Μια ανατρεπτική όμως έρευνα έρχεται να αποδείξει επιστημονικά ότι τελικά χρειάζεται μόνο το ένα πέμπτο του δευτερολέπτου για τον εγκέφαλό μας για να αναλύσει τα σήματα και να αποφασίσει αν τελικά έχει βρει το ιδανικό του ταίρι.

Το ότι μπορούμε να ερωτευθούμε κάποιον έντονα όμως, δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε ερωτευμένοι για πάντα μαζί του. Άλλωστε ακόμα κι αν ο έρωτάς μας δεν είναι ακαριαίος, και πάλι ελάχιστες πιθανότητες έχει να διατηρήσει το πάθος των πρώτων όχι μόνο μηνών, ακόμα και ημερών.

Το πώς θα εξελιχθεί μια τέτοια κατάσταση εξαρτάται πραγματικά από πολλούς παράγοντες.
Από το πόσο συμβατά είναι τα άτομα μεταξύ τους, πόσο διατεθειμένα είναι τελικά να μπουν σε μια σχέση, που προϋποθέτει υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, και πόσο χρόνο θα δώσουν στο να γνωρίσουν τον άλλον πραγματικά και να δεθούν μαζί του.

Πάντως οι άνδρες ισχυρίζονται ότι ερωτεύονται κεραυνοβόλα περισσότερο από τις γυναίκες. Είναι λογικό, γιατί πάντα οι γυναίκες αναζητούν στους συντρόφους τους ασφάλεια , ακόμα κι έναν πιθανό πατέρα γα τα παιδιά τους, οπότε είναι πιο συντηρητικές στις επιλογές τους και δεν αφήνονται τόσο εύκολα στο μοιραίο, ή το τυχαίο μιας στιγμής.

Βέβαια, ακόμα και γι αυτούς που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι έχουν βιώσει αυτό το απόλυτο συναίσθημα, υπάρχει ένας δυνατός αντίλογος: θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να ερωτευτούν τον ίδιο άνθρωπο αν ήταν ζητιάνος στο δρόμο, παντελώς αδιάφορος για το άτομο τους, ή αγενή; Πολύ πιθανόν είναι πως όχι. Υπάρχουν πολλά κίνητρα πίσω από την επιλογή του ερωτικού μας συντρόφου, οπότε αυτό που πολλές φορές θεωρούμε ανεξέλεγκτο, τελικά είναι απόλυτα ελέγξιμο και καθοδηγούμενο από τις βαθύτερες ανάγκες μας κι επιθυμίες μας.

Συνήθως, οι ρομαντικοί που ισχυρίζονται πως έχουν λαβωθεί από τα βέλη της Αφροδίτης έχουν στην αρχή μια πολύ έντονη σεξουαλική ζωή. Όμως αυτό δεν είναι απαραίτητο ότι θα διαρκέσει και συχνά η εποχή αυτή γρήγορα εκτονώνεται και η ρουτίνα δίνει τη θέση της στις μέρες που περάσατε στην Εδέμ.

Τα συναισθήματα αυτά δεν έχουν διάρκεια, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι πως επειδή ακριβώς είναι πολύ έντονα, δεν μπορούν να συγκριθούν με τίποτα. Οπότε ό,τι, κι αν προκύψει στη συνέχεια μιας σχέσης, φαίνεται πολύ αδύναμο κι ανίσχυρο μπροστά σε εκείνο το πρώτο σκίρτημα. Οι σχέσεις με διάρκεια χτίζονται βήμα βήμα. Για να αγαπήσεις κάποιον, πρέπει πρώτα να τον κατανοήσεις, να δεις τα ελαττώματά του και να τα δεχτείς. Στους έρωτες αστραπές δεν υπάρχουν ψεγάδια, όλα είναι απίστευτα τέλεια και μοναδικά. Κι αυτό από μόνο του είναι η απόδειξη ότι γρήγορα θα έρθει μια μεγάλη απογοήτευση.

Πότε; Όταν αποκαλυφθεί η τρομερή αλήθεια, που απλώς εμείς αρνιόμασταν να δούμε. Τώρα βέβαια αν σας συμβεί να κεραυνοβοληθείτε, δεν έχει νόημα να αντισταθείτε. Ζήστε την περιπέτειά σας, δίνοντας χρόνο στον άνθρωπο που είναι απέναντι σας, για να τον γνωρίσετε. Πού ξέρετε; Μπορεί τελικά να αποδειχθεί ο έρωτας της ζωής σας και να έχετε μια ωραία ιστορία να μοιράζεστε μαζί του στα βαθιά σας γεράματα.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button