Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ισχυρός σεισμός 8,3 Ρίχτερ στη Χιλή – Τσουνάμι. Βίντεο- εικόνες

Ισχυρός σεισμός 8,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στη 01.56 τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Χιλή.

Η χιλιανή εθνική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, ONEMI, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα και ότι 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν αφήσει τα σπίτια τους.

Το  Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανέφερε αρχικά πως ο σεισμός είχε μέγεθος 7,9, ρίχτερ,στη συνέχεια «διόρθωσε» τη μέτρησή του σε 8,3. ενώ οι χιλιανές αρχές τον κατέγραψαν ως 7.2.

Αναφορές κάνουν λόγο ότι ο ισχυρός σεισμός που έπληξε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης , ώρα Ελλάδας, τη Χιλή έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Άιρες

Αρχικά ανακοινώθηκε ότι μία γυναίκα νεκρή και 15 τραυματίες ο έως τώρα απολογισμός του ισχυρού σεισμού που έπληξε τα παράλια της Χιλής κοντά στην πόλη Ιλλαπέλ, όπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο  δήμαρχος της πληγείσας περιοχής.

«Ένα άτομο πέθανε όταν ένα τούβλο έπεσε από ένα εστιατόριο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι γυναίκα. Υπάρχουν 12-15 τραυματίες», δήλωσε ο δήμαρχος της Ιλλαπέλ, Ντένις Κορτέζ σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, σύμφωνα με την El Comercio και αναμεταδίδει το Russia Today.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο του σεισμού ορίζεται στα 41 χιλιόμετρα δυτικά του Illapel ενώ το εστιακό βάθος εκτιμάται στα πέντε χιλιόμετρα.

Ο σεισμός προκάλεσε ταλαντεύσεις στα κτήρια στην πρωτεύουσα της χώρας και πανικό στους κατοίκους που κατέφυγαν στους δρόμους.

Πολίτες της Χιλής ανεβάζουν στο Διαδίκτυο βίντεο που έχουν καταγράψει από τη στιγμή που ο σεισμός πλήττει τα παράλια της Χιλής και έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής.

Στο βίντεο βλέπουμε τα κτίρια τα «τρέμουν», ενώ ακούγονται και οι ήχοι από τις πινακίδες που συντονίζονται στη δόνηση του σεισμού. Ο κόσμος είναι στους δρόμους, προσπαθώντας να προστατευτεί.

Σημειώθηκαν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί ενώ το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού ανακοίνωσε ότι «είναι πιθανή η εκδήλωση επικίνδυνων κυμμάτων τσουνάμι»

Τα πρώτα κύματα που προκάλεσε ο σεισμός έχουν εισβάλλει στην πόλη Κονκόν, ενώ αναφορές κάνουν λόγο για κύματα ύψους 4,5 μέτρων στην πόλη Κοκίμπο.

 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button