Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Θα μας «φάνε» τα ρομπότ τη δουλειά; Θα χαθούν εξαιτίας τους 800 εκατ.

Καθώς η τεχνολογία ορίζει ολοένα και περισσότερο την καθημερινότητά μας μια νέα έκθεση έρχεται να προειδοποιήσει ότι μέσα σε μόλις 13 χρόνια το ένα τρίτο της εργατικής δύναμης του πλανήτη, δηλαδή έως και 800 εκατομμύρια εργαζόμενοι- κινδυνεύει να αντικατασταθεί από ρομποτικά μηχανήματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του McKinsey Global Institute εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο είναι οι χειριστές μηχανημάτων και οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία τροφίμων, ενώ εκείνοι που απειλούνται λιγότερο είναι οι κηπουροί, οι υδραυλικοί και οι εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Στις πλούσιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιαπωνία, ένας στους τρεις εργαζόμενους εκτιμάται ότι ίσως χρειαστεί να εκπαιδευτεί για νέες δουλειές, ενώ δεν αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα οι φτωχότερες χώρες που δεν μπορούν να επενδύσουν πολλά στην αυτοματοποίηση της παραγωγής.

Πιο «ασφαλείς» θεωρούνται οι εργασίες που απαιτούν επαφή με τους ανθρώπους, όπως οι δάσκαλοι, οι δικηγόροι και οι γιατροί, ενώ αντίθετα λογιστές, κτηματομεσίτες και γραμματείς ίσως πρέπει να ξεκινήσουν την αναζήτηση νέας εργασίας.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, προβλέπει η έκθεση, θα αυξηθούν οι ανάγκες για πανεπιστημιακή εκπαίδευση καθώς θα μειώνονται οι δουλειές που απαιτούν λιγότερες γνώσεις.

Μόνον στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 θα χαθούν από 39 έως και 73 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αλλά περίπου τα 20 εκατομμύρια εξ’ αυτών θα μπορέσουν να μεταπηδήσουν σε άλλους κλάδους.

Η έρευνα εκτιμά ότι ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας μιας τεράστιας αλλαγής, αν κι αυτή που συνέβη στις αρχές του 19ου αιώνα κατά τη μετάβαση από την αγροτική στη βιομηχανική παραγωγή.

Υπογραμμίζει όμως ότι με την νέα τεχνολογία θα δημιουργηθούν και νέες δουλειές, όπως συνέβη με την εξάπλωση των προσωπικών Η/Υ τη δεκαετία του 1980.


Αφήστε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *