Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Η παγκόσμια «Κιβωτός» των σπόρων δανείζει τα αποθέματα της στη Συρία (φωτο)

Το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων του Σβάλμπαρντ, η πολύτιμη «Κιβωτός του Νώε της χλωρίδας» ανοίγει για πρώτη φορά τις «θυρίδες» της και προσφέρει μέρος των αποθεμάτων της, στη Συρία.

Η τράπεζα σπόρων του Χαλεπιού έχει καταστραφεί από τις συγκρούσεις και το Διεθνές Κέντρο Αγροτικών Ερευνών των Άνυδρων Ζωνών (Icarda) ζήτησε τους σπόρους για να ξαναφτιάξει τα αποθέματά του σε γειτονικές χώρες, όχι όμως και στην ίδια τη Συρία, όπως ανέφερε ο Όσμουντ Άσνταλ, ο συντονιστής του Παγκόσμιου Θησαυροφυλακίου.

Η «Κιβωτός του Νώε» των φυτών βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, στην Αρκτική.

Στόχος της είναι να διαφυλάξει δείγματα σπόρων από τα κυριότερα καλλιεργούμενα είδη ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξαφάνισής τους λόγω φυσικών καταστροφών, πολέμων, κλιματικών αλλαγών, ασθενειών, ατυχημάτων ή κακών χειρισμών στις άλλες τράπεζες σπόρων.

Οι χώρες και τα ινστιτούτα που «καταθέτουν» σπόρους στο πρόγραμμα αυτό παραμένουν ιδιοκτήτες τους και μπορούν να τους ανακτήσουν εάν τους χρειαστούν.

«Είναι η πρώτη φορά που μας ζητούν να πάρουν πίσω τους σπόρους», εξήγησε ο Άσνταλ. «Είναι άσχημα τα νέα για το Icarda και για την τράπεζα σπόρων του Χαλεπιού, η οποία καταστράφηκε, αλλά για εμάς αυτό είναι μια επιβεβαίωση ότι το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο του Σβάλμπαρντ είναι ένα χρήσιμο και αναντικατάστατο μέτρο», πρόσθεσε.

Η «Κιβωτός», που συχνά αποκαλείται και «Θησαυροφυλάκιο της Ημέρας της Κρίσης» χρησιμεύει ως δίχτυ ασφαλείας για τις περίπου 1.700 τράπεζες σπόρων που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο.

Είναι απομονωμένη, σε βάθος 120 μέτρων μέσα στην καρδιά ενός βουνού, διαθέτει υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας και συνθήκες συντήρησης των σπόρων σε θερμοκρασία -18 βαθμών Κελσίου. Ακόμη όμως και αν παρουσιαστεί κάποια βλάβη στο σύστημα ψύξης, το αενάως παγωμένο έδαφος διασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες για τη διατήρηση των σπόρων.

Πίσω από τη θωρακισμένη πόρτα της, στις τρεις μεγάλες αίθουσες της Κιβωτού μπορούν να αποθηκευτούν μέχρι και 4,5 εκατομμύρια ποικιλίες φυτών. Μέχρι στιγμής εκεί φυλάσσονται 865.000 δείγματα από 65 τράπεζες τροφίμων.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button