Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Η «νέα παγίδα» του Σόιμπλε στον Τσίπρα

Την προσεχή Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και κυρίως θα αποφανθεί για το αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα και με ποιους όρους. Το ενδιαφέρον είναι ότι τις τελευταίες ημέρες γίνονται προσπάθειες κυρίως από τον Κλάους Ρέγκλινγκ  να διαμορφώσει συνθήκες  συμμετοχής του Ταμείου, χωρίς την προϋπόθεση νέας χρηματοπιστωτικής σύμβασης!…

Ο ίδιος ο Ρένγκλινγκ ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ότι η εκταμίευση των επόμενων δόσεων από τον ESM συνδέεται με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά εξήγησε, δεν είναι αναγκαίο το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση, αλλά αρκεί να συμμετάσχει σε επίπεδο «πραγματογνωμοσύνης και παροχής συμβουλών». Διαβεβαίωσε δε ότι «το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, αν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν πλήρως».

Κι εδώ για όσους γνωρίζουν το παιγνίδι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κρύβεται μια πολύ επικίνδυνη παγίδα για τον Αλέξη Τσίπρα που θα πληρώσει η Ελλάδα. Δεδομένου ότι η προσφορά Σόιμπλε προς Βενιζέλο «πάρτε 50 δισ. ευρώ πριμ για να πάτε στη δραχμή» εξακολουθεί να είναι πάνω στο τραπέζι, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη δήλωση του Μάριο Ντράγκι σύμφωνα με την οποία δεν φεύγει κανείς από το ευρώ αν δεν εξοφλήσει. Επιπλέον υπάρχουν οι νέες πληροφορίες για την ύπαρξη ενός «μπλε ντοσιέ» 50 σελίδων που αφορά τις νομικές διαδικασίες αποχώρησης από το ευρώ για οιαδήποτε χώρα , που παραμένει κλεισμένο σε χρηματοκιβώτιο της Κομισιόν.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να διαβαστούν ως εξής: Αφού λοιπόν δεν προβλέπεται από τις συνθήκες η δυνατότητα αποπομπής μιας χώρας μέλους από την Ευρωζώνη, απομένει η εξώθησή της σε οικειοθελή αποχώρηση. Τι θα πει λοιπόν ο Σόιμπλε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου στον Τσακαλώτο; «Ευκλείδη, χωρίς το ΔΝΤ χρηματοδότηση δεν έχει. Για να υπάρχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα πρέπει να γίνουν όλα αυτά που το ΔΝΤ ζητά. Δηλαδή, για να σου δώσω να καταλάβεις, πρέπει να αποδεχθείτε όλα όσα ζητάει το ΔΝΤ για να μπορέσουμε να σας χρηματοδοτήσουμε. Αν δεν το κάνετε, αγορές -ως γνωστόν- δεν έχει και το μόνο που σας απομένει είναι η χρεοκοπία είτε εντός, είτε εκτός ευρώ. Το πρώτο σημαίνει ότι θα πληρώσουν ακριβά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και το δεύτερο, όσοι έχουν ομόλογα».

Και για όσους δεν κατάλαβαν, επειδή οι πολιτικοί της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης δεν τα λένε, η παγίδα Σόιμπλε συνίσταται στο ότι μας βάζει το δίλημμα «ή ΔΝΤ, ή καθεστώς χρεοκοπίας».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματοοικονομικών κύκλων, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ μεταφράζονται σε μέτρα της τάξεως των 9 δισ. ευρώ από το 2018 και μετά.

Το μέγα ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει κάποια όπλα και ποια για να ξεφύγει από αυτό το εσχατολογικό δίλημμα;


Διαβάστε Περισσότερα

 • ΠΟΥ για μετάλλαξη Όμικρον: Αυστηρή σύσταση στους άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες- «Μην ταξιδεύετε»
 • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας
 • Nέα έρευνα για τον κορωνοϊό: Να πώς η μετάλλαξη Δέλτα οδηγήθηκε στην εξαφάνιση στην Ιαπωνία
 • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας
 • Νορβηγία: Η πρόεδρος του κοινοβουλίου στη δίνη ενός σκανδάλου
 • Φάρμακο AstraZeneca για τον κορωνοϊό: 83% αποτελεσματικό
 • COP26 – Νέο σχέδιο συμφωνίας με αναφορά στα ορυκτά καύσιμα
 • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *