Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Η Καταλονία ενέκρινε την απόσχισή της από την Ισπανία! – Η λιτότητα του Βερολίνου διαλύει το ιβηρικό βασίλειο (vid)

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Το Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε σήμερα την έναρξη της διακοπής των σχέσεων με την Ισπανία και το ξεκίνημα δημιουργίας μιας ανεξάρτητης Καταλανικής Δημοκρατίας το αργότερο το 2017! 

Εβδομήντα δύο βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας (σε σύνολο 135) ενέκριναν το κείμενο με το οποίο ξεκινά αυτή η διαδικασία που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός «ανεξάρτητου καταλανικού κράτους με τη μορφή μιας Δημοκρατίας».

Οι οπαδοί της παραμονής στην Ισπανία υποδέχθηκαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όρθιοι, ξετυλίγοντας τις σημαίες της Ισπανίας και της Καταλονίας.

«Έχω την τιμή και την ευθύνη να υπερασπίζομαι την πρόταση ψηφίσματος με την οποία ξεκινάμε επίσημα την οικοδόμηση ενός νέου κράτους, ενός καταλανικού κράτους, μιας καταλανικής Δημοκρατίας», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ραούλ Ρομέβα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αυτονομιστικού συνασπισμού Junts pel Si (Μαζί για το ναι).

«Έπειτα από χρόνια στη διάρκεια των οποίων απαιτούσαμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε, αποφασίσαμε να το ασκήσουμε», είπε ο βουλευτής σε αυτή τη συνεδρίαση που αναμεταδόθηκε ολόκληρη από το δημόσιο ενημερωτικό κανάλι TVE 24 hora

Patriotic ... people hold ‘estelada’ or pro-independence flags at Parliament in Barcelona, Spain. Picture: AP Photo/Manu Fernandez

Το περιφερειακό Κοινοβούλιο της Καταλονίας των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της Ισπανίας, προήλθε από τις εκλογέςε στις 27 Σεπτεμβρίου που είχαν επικεντρωθεί στο ζήτημα της απόσχισης.

Στις εκλογές επικράτησαν οι αυτονομιστές, που κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών (72 σε σύνολο 135) αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία σε ψήφους (47,86%).

Κάτι που καταδεικνύει ότι ο καταλανικός λαός είναι διχασμένος και με το μισό να θεωρεί τον εαυτό του «Ισπανό» πολύ δύσκολα θα μπορέσει να δημιουργήσει ανεξάρτητο κράτος. Η υποστήριξη δεν έιναι καθολική

Opinion ... a man holds a placard during a gathering at Catalonia square on November 5. Picture: AFP/Llius Gene

Οι αυτονομιστές εκτιμούν πως διαθέτουν πλειοψηφία επαρκή για να ξεκινήσουν τη διαδικασία της ανεξαρτησίας και υποστήριξαν το σημερινό ψήφισμα, ως «το πιο σημαντικό στοίχημα για τη δημοκρατία τα τελευταία 30 χρόνια», συνόψισε η βουλευτής του κόμματος Ciudadanos, που αντιτίθεται στην απόσχιση, Ινές Αριμάδας.
Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι δεσμεύθηκε εξάλλου να την αμφισβητήσει το ταχύτερο δυνατό στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ήδη Καταλανοί που νιώθουν «Ισπανοί» διαδηλώνουν στους δρόμους της Βαρκελώνης και καίνε την καταλανική σημαία

όπως έκαναν και πέρσι στο βίντεο που ακολουθεί.

 

Το κείμενο, σύμφωνα με την Άνα Γκαμπριέλ του αυτονομιστικού αριστερού κόμματος CUP (Υποψηφιότητα λαϊκής ενότητας) «είναι μια ρήξη», και ξεκινά έναν «οδικό χάρτη» προς τον χωρισμό.

Το «κυρίαρχο» περιφερειακό κοινοβούλιο δεν θεωρεί στο εξής πως «υπόκειται στις αποφάσεις των ισπανικών θεσμών και ιδιαίτερα εκείνων του Ανώτατου Δικαστηρίου», αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος.

Βέβαια κάτι τετοιο προϋποθέτει ότι οι Καταλανοί θα είναι πρόθυμοι ακόμα και για σύγκρουση με τις ισπανικές δυνάμεις Ασφαλέιας, κάτι πολύ δύσκολο όταν εγκρίνεται μόνο από τους μισούς κατοίκους της περιφέρειας.

Το ψήφισμα προβλέπει επίσης την έναρξη των κοινοβουλευτικών εργασιών προκειμένου να συσταθεί μια ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση και ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. 

Πρόκειται για μια εξέλιξη εάν τελικώς πραγματοποιηθεί ο ηθικός αυτουργός θα είναι το Βερολίνο το οποίο με την οικονομική πολιτική που επιβάλλει έχει προκαλέσει διαλυτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά κράτη.

 


Διαβάστε Περισσότερα

 • ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ-ΨΥΧΕΣ ΠΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ
 • Ευρώπη: Υπέρβαροι το 60% των ενηλίκων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ – Η Ελλάδα πάνω από τον μέσο όρο
 • Η ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΗΣ, ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
 • Απόκοσμες εικόνες από την αμμοθύελλα στο Ιράκ – Στο νοσοκομείο περισσότερα από 1.000 άτομα (Photos)
 • Η ΕΕ και διεθνείς εταίροι διατυπώνουν Διακήρυξη για το μέλλον του διαδικτύου
 • Η νέα C-Class Sedan,5ης γενιάς της Mercedes
 • Νορβηγία: Παρθενικό ταξίδι για το πρώτο ηλεκτροκίνητο πλοίο για κοντέινερ
 • NFF: Το εναλλακτικό μενού για πιο ωφέλιμη και οικολογική διατροφή
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *