Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

«Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς» Νο 2 – Στα χνάρια του Κώστα Σημίτη βαδίζει ο Αλέξης Τσίπρας

Το λιγότερο που σκέφτεται αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας είναι αντιαμεριανικά αντανακλαστικά των παραδοσιακών ψηφοφόρων του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ίσως χρειαστεί να πει κι αυτός από το βήμα της Βουλής το δικό του «ευχαριστώ τις ΗΠΑ» βαδίζοντας στα χνάρια του Κώστα Σημίτη.
Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

«Ας πετύχουμε την μείωση του χρέους και όλα τα άλλα διορθώνονται» είναι η απάντηση των συνεργατών του πρωθυπουργού στα ερωτήματα για το πόσο νερό στο κόκκινο κρασί της είναι πρόθυμη να βάλει η κυβέρνηση ώστε να κερδίσει το μεγαλύτερο όλων της των στοιχημάτων που δεν είναι άλλο από το με όποια μορφή «κούρεμα» του δημόσιου χρέους.

Έτοιμος να συμμαχήσει και με τον υπερατλαντικό εχθρό είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς προκειμένου να παρουσιάσει στους πολίτες την μεγάλη διαπραγματευτική νίκη που θα δικαιολογήσει κάθε μορφής υφεσιακό μέτρο και θα αποτελέσει την ειδοποιό διαφορά αυτής της κυβέρνησης με όλες της μνημονιακές κυβερνήσει του πρόσφατου παρελθόντος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολλά να περιμένει από την πολυήμερη παρουσία του στην Μέκκα του καπιταλισμού και ας ακούει τα εξ αμάξης από παραδοσιακούς αλλά και από νεόκοπους πολιτικούς αντιπάλους.

Ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να προσφέρει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις στους συνομιλητές του ώστε να συμμερισθούν την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ πως εξυπηρετώντας ένα μη βιώσιμο χρέος δεν πρόκειται ποτέ η Ελλάδα να βγει από το σπιράλ της ύφεσης. «Δώστε μας εσείς μια ανάσα στο χρέος» είναι το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα «κι εγώ θα δρομολογήσω όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοικό περιβάλλον για τις επενδύσεις σας» είναι αντίστοιχα το αντάλλαγμα του Έλληνα πρωθυπουργού στους αμερικανούς οικοδεσπότες. Όσο για τις εσωτερικές αντιδράσεις για τον σφιχτό εναγκαλισμό με τους αμερικανούς, το πρωθυπουργικό περιβάλλον απαντά με νόημα… «όταν δουν το αποτέλεσμα θα σωπάσουν».

Την ώρα λοιπόν που οι κυβερνητικοί κύκλοι περιμένουν με αγωνία έστω και ένα νεύμα της Ουάσινγκτον για την υπόθεση του χρέους, στην Αθήνα εν τη απουσία του πρωθυπουργού ορισμένοι υπουργοί παρακούοντας την εντολή Τσίπρα για περισσότερη δουλειά και λιγότερες συνεντεύξεις, φρόντισαν τα ταράξουν την πολιτική πραγματικότητα με δηλώσεις και τοποθετήσεις στα ΜΜΕ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν στους «παραβάτες» πως προέχει η παραγωγή έργου και όχι η δημόσια προβολή θέσεων και απόψεων που κινδυνεύουν να χαρακτηρισθούν πρόωρες και προσωπικές όπως στην περίπτωση της κ. Αναγνωστοπούλου που βιάστηκε να εκφράσει κάποιες «προθέσεις;» του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με την διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία, για να τις ανασκευάσει λίγες ώρες αργότερα και αφού είχε ήδη εκφρασθεί η έντονη αντίδραση της Εκκλησίας.

Το ίδιο ισχύει και για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος με μια του συνέντευξη και τις λεπτομέρειες που δημοσιοποίηση όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών το μόνο που κατάφερε ήταν να δώσει ένα ισχυρό πλήγμα στο έτσι κι αλλιώς πολύπαθο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι αρνητικές αυτές λεπτομέρειες της εγχώριας πραγματικότητας ταξίδεψαν γρήγορα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού προκαλώντας εκνευρισμό και έντονη δυσαρέσκεια στον πρωθυπουργό που για μία ακόμη φορά αισθάνεται απελπιστικά μόνος όσον αφορά την προσήλωση του όλου κυβερνητικού σχήματος σε μια ενιαία επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button