Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Δύο διάσημες Ελληνίδες απαντούν: Τι σημαίνει η νίκη Τσίπρα για την Ελλάδα

Τι σημαίνει η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χτυπήθηκε από τα αριστερά με τους διασπαστές, από τα δεξιά από τα παραδοσιακά κόμματα και συχνά επικρίθηκε από τις Βρυξέλλες; Το ερώτημα έθεσε η Le Monde στη Φιλίππα Χατζησταύρου, ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ, και στην Ερση Σωτηροπούλου, συγγραφέα.

Φιλίππα Χατζησταύρου


Απέναντι στις αρνητικές υφεσιακές συνέπειες, οι Ελληνες επενδύουν πάντα στο ευρώ και όχι στα προγράμματα αλλά στον πολιτικό Αλέξη Τσίπρα. Αφαιρώντας ένα μεγάλο μέρος της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται στα μάτια των Ελλήνων ψηφοφόρων το έμβλημα ενός  βοναπαρτισμού της Αριστεράς. Ο κοινοβουλευτισμός, ωστόσο, δέχεται ένα ισχυρό χτύπημα με την αύξηση κατά 8,8% της αποχής σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και με την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής, σημάδια και τα δύο της κοινωνικής και ηθικής κατάπτωσης της χώρας.
Αντιμέτωπος με ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα που είναι το σκληρότερο και το πιο ελεγχόμενο από τα τρία μνημόνια, το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα είναι να ξαναδημιουργήσει κάποιους χώρους ελευθερίας. Με άλλα λόγια, να βρει τα αντίδοτα που θα ισορροπήσουν τις κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες του τρίτου μνημονίου.

Ερση Σωτηροπούλου


Για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο προστάτης του Ελληνα που χτυπιέται από μια Ευρώπη ισχυρή και άδικη. Αυτό ήταν ήδη προφανές στο δημοψήφισμα με την επικράτηση του Οχι -ένα παράδοξο Οχι αφού σήμαινε Ναι- και το ίδιο επιβεβαιώνεται και σήμερα, παρά την υψηλή αποχή και το κλίμα σύγχισης που επικρατεί.
Δύο φορές οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω, προβλέποντας πιο χαμηλά ποσοστά, γιατί δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα. Ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει από τις εκλογές ενισχυμένος, απαλλαγμένος από την Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά παγιδευμένος από την ερμαφρόδιτη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ.
Η Ευρώπη επέβαλε μέτρα που τα αποτελέσματα των εκλογών δεν μπορούν να αλλάξουν. Είμαστε στριμωγμένοι σαν «ελεύθεροι πολιορκημένοι», όπως έλεγε ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κάνει πιρουέτες, αλλά οι ελιγμοί του είναι περιορισμένοι, σχεδόν ανύπαρκτοι. Τα πρόσφατα μέτρα, τα οποία έδωσαν τελειωτικό χτύπημα στην ιδιωτική πρωτοβουλία θα επιδεινώσουν την ύφεση. Σε μια Ευρώπη που περνά μια από τις βαθύτερες κρίσεις της, διχασμένη από το πρόβλημα των μεταναστών, οι ελληνικές εκλογές στέλνουν ένα καθαρό μήνυμα, ίσως ακόμη διατυπωμένο κάπως άτεχνα, για την ανάγκη αλλαγής.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button