Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Δες πως λειτουργεί ο πιο σύνθετος κυκλικός κόμβος του κόσμου

Στους ελληνικούς δρόμους μια από τις πιο συνηθισμένες παραβάσεις είναι η παραβίαση προτεραιότητας, με τραγική κατάληξη σε αρκετές περιπτώσεις. Η ίδια παράβαση συμβαίνει αρκετά συχνά στους κυκλικούς κόμβους, ίσως λόγω του ότι αρκετοί οδηγοί, ενώ κινούνται μέσα στον κόμβο, αγνοούν την προτεραιότητα που έχει ο εισερχόμενος σε αυτόν. Φαντάσου λοιπόν τι θα συνέβαινε εάν είχαμε στην Ελλάδα κυκλικούς κόμβους σαν τον εικονιζόμενο.

Ο εν λόγω “μαγικός” κόμβος, όπως τον αποκαλούν, βρίσκεται στο Swindon της Αγγλίας και αποτελείται ουσιαστικά από επτά κόμβους. Στο κέντρο υπάρχει ένας κλασσικός κόμβος, ενώ περιμετρικά έχουν τοποθετηθεί πέντε μικρότεροι κόμβοι, και μη ξεχάσουμε βέβαια τον κόμβο που σχηματίζεται στην περιφέρεια των πέντε μικρότερων κόμβων, συνολικά δηλαδή επτά κόμβοι σε ένα, κι όμως είναι δυνατό. Αν αυτό σου φαίνεται πολύπλοκο, σε ενημερώνω ότι τα αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν και στις δύο κατευθύνσεις (δεξιόστροφα και αριστερόστροφα).

Παρά τη χαοτική δομή του συγκεκριμένου κόμβου, τα τελευταία πέντε χρόνια συνέβη μόνο ένα θανατηφόρο τροχαίο, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι οι κόμβοι μειώνουν τα τροχαία ατυχήματα κατά 30% και συμβάλλουν στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

Πιστεύεις πως ένας κόμβος  σαν αυτόν, θα μπορούσε να δώσει τη “μαγική” λύση στο κυκλοφοριακό μας πρόβλημα;

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button